חוק משאל העם אושר הערב (ג') במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית ברוב של 68 חברי כנסת. חברי האופוזיציה החרימו את ההצבעות גם היום, כפי שעשו אתמול בעת ההצבעה על חוק המשילות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
על פי החוק, יידרש רוב של 61 חברי כנסת על מנת לבצע פשרה טריטוריאלית בתחומי ישראל. הצעת החוק הממשלתית שאושרה הערב, מוזגה עם הצעת חוק פרטית שהוגשה על ידי חברי הכנסת יריב לוין (הליכוד ביתנו), איילת שקד ואורית סטרוק (הבית היהודי). ההצעה גובשה על ידי הוועדה המשותפת לוועדת הכנסת, ולוועדת החוקה, חוק ומשפט.
ההצעה נועדה לעגן בחוק יסוד את החובה, הקבועה היום בחוק רגיל, לערוך משאל עם על הסכם שבמסגרתו תתקבל החלטה בדבר מסירת שטחים ריבוניים של מדינת ישראל, זאת לאחר שההסכם זכה לאישור של רוב חברי הכנסת. במקרה שבו יזכה ההסכם לרוב של 80 חברי כנסת לפחות, לא יידרש משאל עם, כקבוע כבר כיום בחוק.
ראש הממשלה בנימין נתניהו סיכם במליאת הכנסת את הדיון על חוק משאל העם ואמר: "אני תומך בחוק הזה ומבקש להעביר אותו מהטעם הפשוט שהחלטה בהסדר כזה חייבת להתקבל על ידי העם".
נתניהו הוסיף כי "כשבאים להחליט החלטה כל כך גורלית, אם נגיע לזה. חייבים ללכת לעם. זה הדבר היחיד שיכול לשמור על השלום הפנימי בתוכנו, וזה לא פחות חשוב בעייני מהשלום החיצוני. ההחלטה שאנחנו מקבלים היום היא היסטורית ואנחנו צריכים להיות גאים בכך שהקואליציה הזו מעבירה אותו. אנחנו עכשיו נחליט לתת לעם את היכולת להחליט".
חוק השוויון בנטל אושר - עם מתנגד אחד
הבוקר אושר בקריאה שנייה ושלישית חוק השוויון בנטל, על ידי 67 חברי כנסת מול מתנגד אחד. המתנגד היחיד לחוק היה ח"כ יוני שטבון ממפלגת הבית היהודי, שחשף כבר אתמול סדקים ראשונים במשמעת הקואליציונית כשהודיע שיצביע נגד. גם את ההצבעה הזאת החליטו חברי האופוזיציה להחרים ולא הגיעו למליאת הכנסת.
החוק השנוי במחלוקת קובע כי גיוס החרדים ("תקופת הקבע") יחל בשנת 2017, לאחר תקופת הסתגלות. כלומר, בעוד ארבע שנים אי עמידה ביעדי הגיוס שיקבעו על ידי הממשלה תוביל לסנקציות פליליות. ועדת שקד הסמיכה למעשה את שר הביטחון לאשר את דחיית שירותו של מועמד חרדי לגיוס עד גיל 21, ובמידה ויעמדו ביעדים ניתן יהיה לדחות את שירותו עד גיל 26, אז יקבל פטור מלא.
הוועדה קבעה כי אם החרדים יעמדו ביעדי הגיוס שיוגדרו, 1,800 מהם יוגדרו כ"מתמידים" - תורתם אמונתם - שלא יגוייסו לשירות צבאי. בנוסף, הוועדה אישרה כי שירות הנשים בצה"ל לא יוארך לפני שנת 2016, וחסידי חב"ד שישרתו בחו"ל יוכלו לעשות זאת במסגרת שירות אזרחי.