"יש פה קיץ חם. הסתיו יבוא אחריו. הגשם ישטוף את אבק הטנקים. השדות יוריקו ו'דרום אדום' במובן החיובי של המילה של כלניות, פרחים ויציבות יהיו פה להרבה מאוד שנים קדימה". כך אמר בתחילת החודש הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, עת יצאו כוחות צה"ל מרצועת עזה. הוא הוסיף כי הוא "משוכנע שהציבור סביב עוטף עזה יכול לחזור לבתיו ולחיות את חייו בצורה טובה ואיכותית כפי שהיה קודם". דבריו, שזכו לכותרת "נאום הכלניות", מעוררים זעם בקרב כמה משרים בקבינט משום שלדבריהם הם "מבטאים עמדה שלפיה הצבא רוצה 'לסגור את העסק'". כך פורסם הערב (חמישי) במהדורה המרכזית.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לדברי השרים, "מבחינת צה"ל מה שהיה עד עכשיו נחשב להצלחה צבאית". דוגמה לכך, לטענתם, היא הטיוטה המצרית הראשונה שהוגשה ולא הייתה מאוד חיובית, שהצבא דחף לקבל חלקים ממנה. "במשך שישה שבועות אנחנו שומעים שחמאס מורתע ורוצה הפסקת אש וכל פעם רואים שלא כך", אמרו כמה מהם.
"באחת הפעמים", הוסיפו, "הגיע קצין בכיר ואמר לחברי הקבינט כי צה"ל 'היכה בחמאס כל כך קשה שאנחנו צריכים לתת לו הישג'". בתגובה, העיר אחד השרים בעוקצנות: "אולי בפעם הבאה תכו פחות קשה כדי שלא נצטרך לוותר לחמאס ויתורים מסוכנים".
"מחיר כיבוש רצועת עזה - מאות חיילי צה"ל הרוגים"
יחד עם זאת, בתחילת החודש פורסם במהדורה המרכזית כי במהלך אחת מישיבות הקבינט שבה נדרשו השרים להכריע אם להרחיב או לעצור את הפעילות, הציגו בפניהם גורמים בצה"ל את ההתרחשות האפשרית במקרה שבו היו מורים על יציאה למהלך של כיבוש הרצועה.
לשרים הוצג תסריט קשה במיוחד לפיו מערכה לטיהור רצועת עזה מעשרות אלפי כלי הנשק, חומרי הנפץ, טילי הנ"ט, הרקטות ו-20 אלף מחבלים הייתה נמשכת לא פחות מחמש שנים - וגובה את חייהם של מאות רבות של חיילי צה"ל - במהלך ההשתלטות על עזה ואחריה. עוד הוצג מצב לפיו חיילים היו נחטפים בידי חמאס, כמו גם גופות חיילים.
לקבינט תואר מצב שבו ייקח שנים רבות לבנות אחיזה מודיעינית ממשית ברצועה - וכי עד אז ישרור שם כאוס מוחלט. אלפי פלסטינים היו מוצאים את מותם במסגרת מבצע כיבוש וטיהור הרצועה, רבים מהם אזרחים חפים מפשע. הגורם הצבאי שהציג את הנתונים לשרים אף הגדיר את המצב ככזה שבו "עוד נתגעגע לדרום לבנון".
במישור המדיני, הייתה עלולה להיות סכנה ממשית להסכמי השלום עם מצרים ועם ירדן - זאת תוך כדי מהומות שהיו מתחוללות בגדה המערבית ובקרב ערביי ישראל. עלותו של מבצע שכזה הייתה עלולה להגיע ל-10 מיליארד שקלים - עלות ישירה למשק. העלות הייתה אף גבוהה ביותר לאחר הקצאת הכספים לשיקום עזה, ואף הייתה עומדת על 15 מיליארד שקלים.