הביקורת גברה, התכנית הוקפאה: לאחר המחאות ההמוניות של המגזר הבדואי והציבור הערבי בישראל נגד תכנית פראוור שנועדה להסדיר את מעמדם יישובי הבדואים בנגב, החליט ראש הממשלה בנימין נתניהו להפסיק את הליך חקיקתה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יוזם מתווה פראוור, השר לשעבר בני בגין, הכריז הערב במסיבת עיתונאים שכינס בתל אביב, כי לאור הביקורות על התכנית מימין ומשמאל - יופסקו הליכי החקיקה של התכנית השאפתנית.
"יו"ר הקואליציה הודיע לפני ימים אחדים כי אין רוב להעברת הצעת חוק בנוסח הקיים שלה", הסביר בגין. "נמסר שיוכנסו בה שינויים מרחיקי לכת. ראש הממשלה בחר לאמץ את ההמלצות שהבאתי בפניו, לפיהן תכנית הפיתוח של היישובים הבדואים בנגב תימשך בשנים הבאות באמצעות הרשות להסדרת היישובים בנגב ומטה היישום". השר לשעבר ציין כי ראש הממשלה נתניהו קיבל גם את ההצעה להפסיק את הדיון בכנסת בהצעת החוק.
"מאז החל הדיון בהצעת החוק בוועדת פהנים של הכנסת, חברו יחדיו ימין ושמאל, ערבים ויהודים - תוך ניצול מצוקתם של בדואים רבים והם מנסים לחמם את האווירה עד לרתיחה כדי להפיק ממנה רווח פוליטי", קבע בגין. "עם זאת, הם לא יוכלו לנצח את המציאות בנגב, ולכן יש לפעול לחוקק חוק במהרה שיענה על צרכי הבדואים שם".
באופוזיציה בירכו: "להשקיע את הכסף בפיתוח יישובי הבדואים"
עטייה אלאעסם, יו"ר המועצה האזורית לכפרים הלא מוכרים בנגב הביע שביעות רצון מהחלטת ראש הממשלה. "כולנו תקווה שהחוק יבוטל לחלוטין", אמר. "ידענו מהתחלה שאין פה תכנית לפתרון בעיית הכפרים הלא מוכרים אלא הוספת קשיים לקשיים שאנחנו כבר מתמודדים עמם. אנו יודעים שהצעד הזה בא גם בעקבות המאבק הצודק של האזרחים הבדואים וכל מי שעמד איתם".
"אם המדינה חושבת להחזיר את החוק הזה במתכונת מתוקנת בעתיד נכון לה מאבק", אומר היום סגן וממלא מקום ראש עיריית רהט, עתה אבו-מדיעם. "עקירת תושבים מאדמתם היא משהו שלא נאפשר. מדובר באלימות שהמדינה מזמינה לשטח, ובמקרה כזה הבדואים ינקטו בהתנגדות חריפה מזו שהכרנו".
חברי אופוזיציה קיבלו בברכה את גניזת התכנית. ח"כ מיכל רוזין (מרצ) אמרה כי ״אחרי שהבעירה את הנגב, ממשלת ישראל נזכרת להתחרט. אני נושמת לרווחה יחד עם תושבי הנגב, הבדואים והיהודים כאחד. עכשיו הזמן להשקיע את הכסף שהמדינה תכננה לבזבז על נישול הבדואים מבתיהם, בחיבור היישובים למים, חשמל, ושאר התנאים הבסיסיים שכל אזרח בישראל זכאי להם״.
ח"כ עמר בר-לב (העבודה), המשמש כיו"ר השדולה למען האוכלוסיה הבדואית בכנסת, בירך את ראש הממשלה על גניזת התכנית ואמר כי "יש להשקיע בקידום מערכת הבריאות והחינוך ולהסדיר כפרים או חלקים מכפרים בלתי מוכרים שיושבים על אדמות מדינה, בכדי להחזיר את האמון בין המדינה לתושביה הבדואים. רק כך, ניתן יהיה להגיע בסופו של יום גם לחקיקת חוק ולהסדרת סוגיה אסטרטגית זו".