שעות ספורות עברו מאז הכריז ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על כוונתו ליזום חוק יסוד שייקבע כי ישראל היא מדינת הלאום היהודי - והתגובות מצד גורמים שונים בקואליציה ובאופוזיציה לא איחרו לבוא. שרת המשפטים והממונה על המו"מ עם הפלסטינים, ציפי לבני, תקפה את יוזמתו של ראש הממשלה ואמרה כי "כמו שהתנגדתי בעבר ליוזמות כאלה, אעשה זאת ולא משנה זהותו של המציע".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"מאז נכנסתי למשרד המשפטים אני פועלת לעגן את ערכיה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית - באופן מאוזן וחוקתי", הוסיפה לבני, שהתנגדותה שלה ושל שר האוצר לפיד עשויות להכשיל את היוזמה.
"לשם כך, ועל דעתו של ראש הממשלה וכל מרכיבי הקואליציה, מיניתי את פרופ' רות גביזון לפני מספר חודשים על מנת לבחון לעומק את הנושא ולנסח בהתאם הצעת חוק שתשמור על האיזון החיוני של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית", הבהירה.
גם יושב ראש האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג (העבודה) יצא נגד החוק החדש שיוזם ראש ממשלה. "לצערנו החידלון המדיני מבית מדרשו של נתניהו מוביל לאובדן הרוב היהודי ולהפיכת ישראל למדינה דו-לאומית", הבהיר הרצוג."את העובדה המצערת הזאת, שום חוק לא יוכל להסתיר".
ראשת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, טענה כי בכוונתו של נתניהו לספח את שטחי יהודה ושומרון לישראל. "ראש הממשלה מדבר על חוק הצהרתי מיותר שלא יעזור לישראל להישאר מדינת העם היהודי, זאת כל זמן שנתניהו ושותפיו בממשלה עושים הכל כדי לטפח את השטחים ולהפוך אותנו למדינת דיכוי דו לאומית, שהיא גם לא יהודית וגם לא דמוקרטית".
"במדינת ישראל חיים גם אזרחים לא יהודים ולכן המדינה צריכה להגדיר את עצמה כמדינתו של העם היהודי ושל כל אזרחיה", הוסיפה גלאון. "מי שתומך ברעיון שתי המדינות תומך במתן ריבונות לפלסטינים ומבקש מהם שיכירו בריבונות הישראלית אבל לא באופיה של המדינה".
היו גם מי שתמכו ביוזמתו של נתניהו כמו חברי הבית היהודי. "חוק הלאום הוא חשוב להגדרתה של מדינת ישראל כמדינה יהודית גם לדורות הבאים, ובנושא מהותי זה אסור שיהיו שמאל וימין בישראל", ציינ ו במפלגה. "החוק הינו חלק מההסכם הקואליציוני עם הבית היהודי, כפי שהיה חוק משאל העם שעבר במושב האחרון. אנו רואים חשיבות מיוחדת בקידומו מהר ככל האפשר".
שר השיכון והבינוי אורי אריאל (הבית היהודי) קרא להגדיר את עתידה של ישראל וטען כי יש רוב למהלך. "אני מברך את ראש הממשלה על תמיכתו בחוק. הבית היהודי תתמוך בהצעת החוק והיא תעבור בכנסת, יש לה רוב. נפעל לקדם אותה במהירות עוד במושב הזה".
אריאל יצא נגד ההחלטה של לבני להתנגד ליוזמה. "אני מצטער על התנגדותה של שרת המשפטים לחוק. זה לא ראוי וזה לא מתאים", קרא. "אני חושב שמיצינו כרגע את המו"מ. הוא לא צלח, לא באשמתה ולא באשמת ממשלת ישראל אלא בגלל ההפרעות מצד הפלסטינים".
נתניהו: "החוק יעגן את מעמדה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי"
גם במפלגות הערביות לא שמרו על שתיקה נוכח הצעת החוק החדשה. "מר נתניהו רדוף באופן נוירוטי בכוונה לצמצם את המרווח הדמוקרטי של המדינה והדגשת הפן היהודי תוך עיוות מביך של ההיסטוריה", אמר ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל). "שום חוק יסוד בכנסת או מחוצה לה לא יבטל את עובדת היותה של הארץ הזאת ביתנו הלאומי".
היום הכריז ראש הממשלה נתניהו על היוזמה החדשה, במהלך ביקור בהיכל העצמאות שבתל אביב. "אחת ממשימות היסוד שלי כראש ממשלת ישראל היא לבצר את מעמדה של המדינה כמדינת הלאום של עמנו", הצהיר נתניהו. "בכוונתי להוביל חקיקת חוק-יסוד בכנסת שתבטיח עיגון חוקתי של מעמדה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי".
ראש הממשלה ציין כי הוא "מאמין שהמרכיב הבסיסי ביותר בחיינו הלאומיים יזכה למעמד חוקתי, בדומה למרכיבים מרכזיים אחרים העומדים בבסיס משטרנו, שנקבעו עד היום בחוקי היסוד של הכנסת".
לטענת נתניהו, לא ניתן להגיע לפתרון שתי מדינות לשני עמים ללא קביעה כי ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי. "תמוה בעיני שדווקא בין אלה שקוראים לישראל לעשות ויתורים בשטחי יהודה ושומרון בגלל רצונם המובן להימנע ממדינה דו-לאומית - מתנגדים להגדרתה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי", תקף ראש הממשלה את המתנגדים למהלך.