הצעת חוק המשילות שקיבלה תמיכה היום בוועדת השרים לענייני חקיקה, כבר גוררת תגובות קשות מצד אנשי האופוזיציה, בהם החוק העתידי צפוי לפגוע משמעותית. ההצעה תועלה בהמשך לקריאה טרומית בכנסת.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
יו"ר האופוזיציה ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה) מתחה ביקורת חריפה והפנתה אצבע מאשימה לעבר שר החוץ לשעבר ליברמן. "העובדה שהממשלה נתנה אור ירוק להצעה הכוחנית והאנטי דמוקרטית של ליברמן, היא אות קלון לממשלה ובעיקר לגורמים בה המתיימרים להיות דמוקרטיים. "מדובר בעוד חקיקה ישנה מבית מדרשו של ליברמן, אשר בעודו יושב על ספסל הנאשמים מצליח להטיל את מרותו על הממשלה כולה".
יו"ר העבודה ציינה כי משילות היא הבעיה האחרונה של ממשלת נתניהו: "מה שדרוש הוא כוח בידי הכנסת לרסן אותו ואת ממשלתו ולא כוח בלתי מוגבל וביצור כוחה של הממשלה בלי כל דרך לבקרה או להחליפה אם יהיה לכך רוב דמוקרטי".
"ליברמן מתעב את הרעיון דמוקרטי"
גם חבר מפלגתה מיקי רוזנטל אמר כי התיקונים נוסחו במהירות ואינם מבטאים עבודת חקיקה מעמיקה ורצינית. "למה ליברמן מריץ אותה? ראשית, כי הוא מתעב את הרעיון הדמוקרטי ואם יצליח לפגוע בו - טוב המעשה בעיניו. שנית, ליברמן מפסיד כבר זמן רב במאבק על תשומת הלב הציבורית", אמר. "יאיר עם גיוס החרדים ובנט עם חוק משאל העם גונבים לו את ההצגה", הוסיף ח"כ רוזנטל. "ליברמן לא איש שמוותר בקלות והורה להביא לו לאלתר משהו, חפיף, אבל העיקר שינוסח מהר ולעזאזל הדמוקרטיה".
יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון הצטרפה גם היא לדברי הביקורת ואמרה כי הממשלה מבקשת לסתום פיות למפלגות האידיאולוגיות. "אחוז החסימה כיום הוא גבוה דיו, והעלאתו נועדה למנוע ייצוג של מגזרים שונים בפוליטיקה הישראלית. אם יתקבל החוק הזה שרקחה ישראל ביתנו, ייגרע עוד נתח מהדמוקרטיה", אמרה ח"כ גלאון. "בישראל אין בעיה של העדר משילות, אלא להפך - לממשלה יש סמכויות יתר ולאזרחים אין הגנה מספקת משרירות לבן של רשויות השלטון".
ההצעה, שתביא לשינויים דרמטיים בשיטת הממשל, אמורה לחזק את הממשלה ולהחליש את כוחה של האופוזיציה. היא כוללת העלאה של אחוז החסימה לארבעה אחוזים והקשחת התנאים להגשת הצעת אי אמון בממשלה.
בנוסף, מספר השרים יוגבל ל-19, כולל ראש הממשלה, ויהיו מקסימום ארבעה סגני שרים. עוד קובעת הצעת החוק, שהצעות אי אמון יוגשו רק כאשר קיים רוב של 61 חברי כנסת לפחות ויוצע בהן מועמד חלופי לראשות הממשלה.