פתאום הוא שוב באמצע התמונה, אחרי שנעדר בשבועות האחרונים מהעניינים המדיניים ופינה את מקומו לאהוד ברק ולשמעון פרס, יצאנו לברר מה הוא עושה בתוך תהליך שהוא כלל לא מאמין בו והאם הוא יכול להיות שר חוץ בעל משמעות.
"אני יכול לדבר רק על התוצאות ואני חושב שנכנסתי לתפקיד בתחילת אפריל 2009 וכל אחד יכול למדוד את מצבנו היום. אני חושב שמצבנו היום יותר טוב", אומר ליברמן בנחרצות.
מבחינתו, הוויתור על הובלת המשא ומתן עם האמריקנים הוא בחירת התקשורת להתעסק בפיקנטריה. "הדבר הוא הרבה יותר מורכב", הוא אומר. "אני מאוד מרוצה שיש ממשלה יציבה שתצליח לכהן עד סופה".
ליברמן טוען שאינו מתנגד לקיום משא ומתן עם הפלסטינים. "אני מוכן לכל משא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים בכל מקום ובכל רגע", אומר ליברמן, אך באותה נשימה הוא מוסיף: "אמרתי שבמתכונת הזאת אני די ספקן, אבל הלוואי שאתבדה. כבר 16 שנה מאז אוסלו, אנשים מאוד מתונים ומעשיים ניסו לנהל את המו"מ - בסופו של דבר לא הגענו לשום תוצאה".
ביטחון, כלכלה, יציבות, ורק אחר כך הסדר שלום
"אני חושב שצריך להוביל את זה אחרת לגמרי. המסלול שאני מציע הרבה יותר מציאותי: חייבים ללכת בסדר של ביטחון, כלכלה, יציבות, ורק אחר כך הסדר שלום" - קבלו את תכנית ליברמן לשלום.
שר החוץ חושב שהתדמית המרתיעה שבנה לעצמו דווקא תורמת לדעה על מדינת ישראל בעולם. "אני חושב שעד היום חשבו שתפקידו של שר החוץ הוא להתרפס, לוותר ולהתבטל", אומר ליברמן. "גם אתמול כשישבתי עם הנשיא אובמה ועם המשלחת הפלסטינית והישראלית, אמרתי להם: 'תפסיקו לדבר בסיסמאות. מצד אחד אתם לוחצים עלינו ללכת עד הסוף בכל מה שקשור לחמאס ומצד שני מגישים נגדנו תביעה בבית הדין בהאג'. אנחנו לא צריכים להתבייש להגיד את הדברים כמו שהם".
הוא לא דואג מהביקורות שהוא מקבל מהפרשנים. "אני חושב שהסיסמה 'רק ליברמן מבין ערבית' היא נכונה מאוד", אומר ליברמן, "כיוון שהיא מראה שבמזרח התיכון יש תפיסה אחרת וגישה אחרת - שהגישה האירופית לא מתאימה תמיד למה שקורה אצלנו".
הוא לא מסתיר את עובדת היותו מתנחל. להיפך. הוא מאמין בכוח. בתוך הפגישה המשולשת עם אובמה הוא לא החמיץ הזדמנות לשגר כמה מסרים בוטים. למשל לאבו מאזן הוא אמר "אנחנו הרי שכנים". "מה קשור כל תהליך השלום להתיישבות היהודית ביהודה ושומרון?", תוהה ליברמן על דברי אובמה. "פינינו את כל הישובים בעזה - זה הביא שלום? מה היה לפני 19 שנה? לפני שהתחלנו לבנות ביהודה ושומרון?".
"עם רצון טוב - ניתן לפתור כל בעיה"
הוא מאמין שאין היגיון בשינוי המציאות הדמוגרפית בארץ. "אותם ילדים שגרים בהתנחלויות זכאים לקבל בתי ספר וגנים ליד הבית כמו כל ילד אחר במדינת ישראל", הוא אומר ומוסיף שאותם ילדים שנולדו בנוקדים, מקום מגוריו, ימשיכו לחיות שם במסגרת הסדר שיושג בעתיד. "אם יהיה רצון טוב - ניתן לפתור כל בעיה" הוא אומר.
ליברמן אוהב פרובוקציות ואוהב להפתיע: בדיוק בשבוע שבו הציג נתניהו את נאום השואה שלו באו"ם וכשאירן נחשפה עם מתקן חדש להעשרת אורניום הוא אומר שדווקא אסור לתקוף באירן. "חס וחלילה, קודם כל יש באוקטובר מפגש של המעצמות עם האירנים. יש למדינות האלה מספיק כוח מול האירנים כדי לעצור את כל הטירוף הזה".
צריך לומר ביושר: שר החוץ מתמקד בגזרות אחרות. אמרו שההוא נוסע לאוגנדה כי אין לו מה לחפש בוושינגטון, והוא מטייל בדרום אמריקה כי בצפון אירופה לא סופרים אותו. אבל בכירים במשרד החוץ, גם כאלה שמבקרים את עמדותיו בתקיפות, מודים בשקט שהוא מחולל שינוי אמיתי במשרד, ושהמהלכים שלו מועילים ומקוריים.
"עד היום, משרד החוץ עסק בעיקר עם הפלסטינים והתעלם מחלקים אחרים בעולם כמו דרום אמריקה ואפריקה", מספר ליברמן על הישגיו. "אי אפשר לתפוס את המדינות האלה ברגע האחרון במסדרונות האו"ם ולבקש שיצביעו בשבילנו. אנחנו לא מבקרים שם, לא מזמינים את הנציגים שלהם לביקורים אצלנו. לא יכול להיות ששרת החוץ האחרונה שביקרה שם הייתה גולדה מאיר".
"אני שלם עם כל מה שעשיתי"
מעל כל העשייה של ליברמן מאיים האיום הפלילי. המשטרה המליצה להגיש נגדו כתב אישום בשוחד והפרקליטות שוקלת. "אני שלם עם עצמי, אני מסתכל כל בוקר בראי כשאני מתגלח ואני יכול להגיד שאני נורמטיבי ושאני שלם עם כל מה שעשיתי", עונה שר החוץ בדיפלומטיות כשהוא נשאל האם הוא אשם.
יש כאן נורמות שנקבעו לפיהן ברגע שיוגש כתב אישום, אחרי שימוע, צריך להתפטר. כשנשאל האם הוא מאמין במערכת המשפט הוא משיב שזו פרובוקציה מכוונת. "היום במצבי כשאתה שואל אותי - אתה יוצר פרובוקציה מכוונת. כיוון שאני נמצא בעיצומה של חקירה, אז מה אני אגיד שאני לא סומך על מערכת המשפט?".
15 שנה אחרי שנכנס לפוליטיקה מה שמכונה חידת ליברמן מובילה למסקנה פשוטה, מדובר פשוט בדמות מורכבת: פרובוקטור אבל גם רפורמטור, בוטה אבל גם ידען, מזלזל היטב בכל הפרשנים אבל מודע היטב לתדמית שהוא רוצה לשמר.