פרסום ראשון: ברק ניסה לאשר שוב את מינוי גלנט לרמטכ"ל, אחרי שהמינוי כבר בוטל. במקביל אנו מדווחים על תמיכה הולכת וגוברת בממשלה במינוי יאיר נווה לרמטכ"ל זמני – כי אולי עד תום 60 הימים של נווה, גלנט כבר ינקה את שמו ויוכל בכל זאת להיכנס לתפקיד.
מתברר כי למרות ביטול המינוי, שר הביטחון ניסה היום להעביר שוב את מינוי גלנט לאישור מחודש בוועדת טירקל, זאת בפגישה חשאית שנערכה היום בהשתתפות ראש הממשלה נתניהו, ברק והיועץ המשפטי לממשלה. ברק הציע להעלות שוב את המינוי לאישור ועדת טירקל, אולם היועץ ויינשטיין התנגד ואמר: זה פשוט לא יעבור בבג"ץ.
בינתיים, 4 שרים אמרו היום בשיחות סגורות כי יתמכו במינוי נווה לרמטכ"ל זמני לתקופה של 60 יום, מהסיבה הפשוטה שייתכן שעד תום התקופה גלנט ינקה את שמו, ויוכל בכל זאת להיכנס לתפקיד הרמטכ"ל, כפי שרוצה ברק.
מאידך, שר הביטחון לא מבזבז זמן וכבר החל לראיין את המועמדים המובילים לתפקיד הרמטכ"ל. האלופים יאיר נווה, גדי אייזנקוט ובני גנץ נפגשו היום עם ברק לריאיונות. התחושה במשרד הביטחון ובצה"ל היא שצריך לבצע את המינוי הקבוע בדחיפות.
שלושת השמות הללו יובאו לממשלה כבר ביום ראשון, וייתכן שהשרים כבר יתרכזו באחד מהם, כדי שב-14 בפברואר, עם פרישתו של אשכנזי, ימונה כבר הרמטכ"ל הבא שייכנס לתפקיד לאחר 60 הימים בהם נווה ישמש כרמטכ"ל זמני.
סקר שרים: אין רוב למינוי נווה לרמטכ"ל זמני
במקביל, מ"סקר שרים" שנערך הערב במיוחד לחדשות 2 עולה כי ההתנגדות הצפויה למינוי נווה לרמטכ"ל זמני עשויה לגרום לדחיית הצעתם של ראש הממשלה ושר הביטחון.
על פי הסקר שנערך, אלו השרים שצפויים להצביע בעד מינוי נווה לתפקיד, חוץ מראש הממשלה: אלי ישי, אריאל אטיאס, יעקב מרגי, משולם נהרי, אהוד ברק, מתן וילנאי, שלום שמחון, אורית נוקד ויוסי פלד.
השרים שצפויים להתנגד למהלך הם: משה יעלון, סילבן שלום, דן מרידור, מיכאל איתן ובני בגין. עם זאת, עדיין קיימת שורה ארוכה של שרים שמוגדרים "מתנדנדים": נאמן, אביגדור ליברמן, יצחק אהרונוביץ', סטס מיסז'ניקוב, סופה לנדבר, עוזי לנדאו, יולי אדלשטיין, יובל שטייניץ, גלעד ארדן, ישראל כץ, לימור לבנת, משה כחלון, גדעון סער.
השר סילבן שלום הדגיש הערב בראיון לתכנית "שש עם", כי הוא יתנגד למהלך. "אם השר ברק טען כי יש ארבעה מועמדים ראויים נוספים - מדוע הוא לא הביא אחד מהם לאישור הממשלה?", תהה. "לא ייתכן שיהיה רמטכ"ל זמני".
ברק ואשכנזי: היסטוריה של סכסוכים
מה בדיוק קרה בין שר הביטחון ברק לרמטכ"ל אשכנזי? ברק הטיח אמש, בראיון מיוחד בחדשות 2, האשמות קשות באשכנזי - אולם סירב לפרט. לא ברור מתי בדיוק התקלקלו היחסים בין השניים, אבל העימות ביניהם הוא לא נקודתי.
כך למשל, לפני כשנה גיבש הרמטכ"ל עבודת מטה שהכין אגף התכנון במשך שנתיים על שינוי מבני בצה"ל ושינוי במבנה הפיקוד העליון. הנייר משנה את חוק יסוד-צה"ל ומגדיר אותו במפורש ככפוף לממשלה ולשר הביטחון. ברק חתם על הנייר, אולם לאחר זמן מה שינה את דעתו והורה לרמטכ"ל לבטל את השינוי. אשכנזי הבהיר שמשפטית הוא לא יכול לבטל את השינוי - וכאן החל עימות, ברובו ענייני ובחלקו אישי מאד.
מקורבי ברק טוענים כי אשכנזי קידם את היוזמה בניגוד לעמדת ברק ומאחורי גבו. מקורבי הרמטכ"ל אמרו לעומת זאת, כי אשכנזי קידם את היוזמה בגלוי ולאחר שברק אישר אותה. במשך כל ההתכתשות הזאת, נוצרו חילוקי דעות נוספים - בעיקר בפרשת הרפז.
בלשכת הרמטכ"ל טוענים שברק הפעיל לחצים על קצינים בצה"ל, כדי שיכתבו חוות דעת שקובעת כי לבועז הרפז אסור לצאת לנסיעת עסקים בדרום אמריקה. מנגד, בלשכת ברק טוענים שלשכת אשכנזי התערבה בשיקולים המקצועיים של ראש אמ"ן ומנעה ממנו לפרסם את חוות הדעת, כדי שהרפז יוכל לצאת לחו"ל. את הפרשה חשפה כתבת גלי צה"ל אילאיל שחר.
תחילת הסיפור לפני מספר שבועות, אז פנה בועז הרפז, הזכור לציבור מפרשת מסמך גלנט - לקב"ט של אגף המודיעין בצה"ל ומבקש הנחיות לקראת נסיעה צפויה לדרום אמריקה בכלל ולוונצואלה בפרט, לצורך עסקיו. הקב"ט מתדרך את הרפז בהתאם למידע הרגיש אליו נחשף במהלך שירותו הצבאי. לאחר התדרוך עדכן הקב"ט את הגופים הרלוונטיים, בהם השב"כ ולשכת שר הביטחון, על הנסיעה הצפוייה.
לטענת הצבא, בשלב הזה התעורר החשש בלשכת שר הבטחון כי נסיעתו של הרפז היא למעשה נסיון בריחה שלו ממשפטו, על חלקו בפרשת מסמך גלנט. הלשכה זימנה את כל הגורמים בצה"ל לדיון דחוף בעניין - וכאן מתפצלות הגירסאות; בדיון שהתקיים מוקדם יותר השבוע נכחו ראש אמ"ן, שר הביטחון היועץ המשפטי במשרד הביטחון וממלא מקום הרמטכ"ל, שהיה בחו"ל באותה העת. ראש אמ"ן, האלוף אביב כוכבי, אמר בדיון שהנסיעה של הרפז בעייתית ביותר בשל המידע הרגיש אליו נחשף בעת שירותו, ומשום שוונצואלה היא מדינה בעייתית בה יש ארגוני טרור.
ראש אמ"ן אף קבע בעל פה בדיון כי יש לאסור את הנסיעה באופן חד משמעית. שר הביטחון, אהוד ברק, ביקש מהאלוף לקבל את ההערכה כמסמך כתוב - אולם משהתקבל לא הכיל אותה. בחוות הדעת פירט ראש אגף המודיעין את הבעייתיות שבנסיעת הרפז למדינות דרום אמריקה - אך לא קבע באופן חד משמעי שיש למנוע את הנסיעה. במסמך צויין כי השב"כ אמון על החלטות מסוג זה.
בלשכת שר הביטחון טוענים כי הרמטכ"ל אשכנזי התערב באופן אישי בהחלטה. הרמטכ"ל - ששהה בבריסל - הואשם כי דיבר בטלפון עם כוכבי ודרש כי בחוות הדעת לא יקבע באופן חד משמעי כי יש לאסור את הנסיעה. בצה"ל טוענים כי הרמטכ"ל לא התערב, ובסך הכל קיבל עדכון על הדיון. עוד הוסיפו בצה"ל כי כוכבי כתב את חוות דעתו המקצועית, וכי אין בסמכות הצבא לא אמור לקבוע האם לאשר או למנוע מפלוני לצאת מהארץ. "אם יש חשש שימלט ממשפטו - על המשטרה להוציא לו צו מניעה לצאת מהארץ", הוסיפו.