"תפקיד שר החינוך יותר קשה ממה שחשבתי" - כך אומר היום שר החינוך גדעון סער בראיון מיוחד לדנה ויס בתכניתנו "פגוש את העיתונות", אולם מתוודה: "מבחינתי להיות שר החינוך של מדינת ישראל - זה תפקיד חיי".
"המשבר שקיים במערכת החינוך שהוא תולדה של שנים ארוכות והרבה מאד ממשלות, הוא בכל המימדים", אומר שר החינוך. "יש יסודות מאד חזקים במערכת, יש מהלכים בכיוון הנכון, אבל המאמץ הוא מאמץ גדול מאד. אין ספק שאם הייתי בוחר פוליטית - לא הייתי הולך למשרד החינוך".
סער התייחס גם לאלימות הגואה בבתי הספר ברחבי הארץ. "המדיניות שלנו ברורה", הוא אומר, "הלכנו עם מדיניות של אפס סובלנות לאלימות, יש הגדרות ברורות לבתי הספר. במרכז התפיסה שלנו נמצאים המוגנות של הילדים והיכולת שלהם ללמוד".
"יש כבר שימוש בכלים שנתנו, לדוגמה - הרחקת תלמיד לצמיתות בעקבות אירועים חמורים", כך לדברי שר החינוך. "בבאר שבע תלמיד דקר תלמיד אחר בסכין יפני באמצע השיעור - פעם זה היה תהליך של שבועות, היום זה שונה, הוא הושעה מיד מהלימודים. המנהלים והמורים יודעים שיש להם גיבוי".
בקרוב: מצלמות במסדרונות בתי הספר
"יש הרבה מאוד מהלכים שאנחנו שוקלים ברצינות, בין היתר: בבתי ספר אלימים יהיו מצלמות במסדרונות, יהיה ייעוץ להורים כיצד לשים גבולות לילדים", חושף שר החינוך. בנוסף הוא אומר: "נענה גם למימד הרגשי באמצעות ייעוץ פסיכולוגי - יש בעיה של מצוקת כח אדם אבל זה תחום חשוב מאד לטיפול".
מתברר שגם התלבושת האחידה צפוייה לחזור לבתי הספר שלנו. "אנחנו שוקלים ברצינות גם חובת תלבושת אחידה, בייסודיים ובחטיבות הביניים - לכל הפחות", אומר סער. "נעשה את זה בשיתוף התלמידים. זה ייחזק את השיוויון ואת אווירת הצוות בבית הספר, וגם יחסוך כסף להורים".
שר החינוך דיבר גם על הכשלונות במבחני המיצ"ב של תלמידי ישראל. "אנחנו חייבים להתמודד עם סוגיית ההישגים - הצבתי יעדים ברורים במבחנים הבינלאומיים". לדבריו גם בנושא הערכים וגם בנושא המאבק באלימות, בסופו של דבר קיימת זיקה בין הנושאים. "אם לומדים בשיעור ולא מפריעים ומתפרעים יש יותר הישגים בלימודים", אומר סער.
על "ארץ נהדרת": "אין דבר יותר קשה מלהיות מורה בישראל"
ומה דעתו על מערכון בית הספר של "ארץ נהדרת" עם 'ליטל מעתוק'? סער לא מתלהב. "סאטירה זאת סאטירה", הוא אומר, "אבל אני לא אוהב את ההלעגה של המנהלים והמורים במדינת ישראל, החברה הישראלית אוהבת לרמוס אותם. אני גם מלמד כל שבוע, ואין דבר יותר קשה מלהיות מורה בישראל. אי אפשר להתמודד עם האלימות ללא פתרון בעיית הסמכות - גם של ההורים וגם של המורים".
בנוסף התייחס שר החינוך גם לסוגיית החייל החטוף גלעד שליט. "המחוייבות לשחרר את שליט היא דבר עמוק שמעיד על החוסן שלנו כחברה, עם ברית בין הצבא להורים. זו מחוייבות מוסרית. אבל יש לנו גם מחוייבות לדאוג לכלל אזרחי ישראל", הוא טוען.
"הקווים האדומים של ראש הממשלה נועדו למנוע את סיכון בטחונם של אזרחי ישראל. אני תמכתי בעסקת הקלטת, אבל ראש הממשלה מנהל את המשא ומתן בצורה נכונה ובשיקול דעת".
"מחוץ לקופסה" עם רמי הויברגר
במסגרת המתכונה החדשה של "פגוש את העיתונות", מדי שבוע יסגור את התכנית אורח יוצא דופן שיבוא לדבר עם נושא שלא קשור אליו. השבוע היה זה השחקן רמי הויברגר, שדיבר על ההתבטאות השנויה במחלוקת של רם כהן, מנהל תיכון עירוני א' בתל אביב.
וכך אמר מנהל התיכון לתלמידיו: "אני מבקש מכם להקשיב ולהיות ערים לחדשות ולשאול את עצמכם מי רוצה להמשיך את הכיבוש ומי לא... כשתתגייסו לכו למחסומים, תראו מה קורה שם, תביאו את רוח ההתמתנות, ועזרו ליצור מציאות אחרת. בסופו של דבר תגיעו למסקנה שאין מקום לכיבוש".
"שני ילדיי לומדים תחת שרביטו, ובדרך כלל אני לא מסכים עם דעותיו של רם כהן", אמר הויברגר בתגובה לדברים הללו, "אבל הוא יוצר איזהשהו סוג של פלורליזם בבית הספר, שהוא מבורך בעיניי".
"אני אומר שאם יש לנו את העוז ואת הביצים לתת לילדים שלנו רובה, את האחריות לקחת חיים של אנשים אחרים - מוכרחה להיות לנו אחריות להסביר להם איפה הם חיים", אמר הויברגר. "מה זה הכיבוש, למה זה גורם, מה זה שלטון צבאי, מה זאת המפה הזאת. הם צריכים להבין".