במשרד ראש הממשלה, תחתיו פועל המטה ליישום התיישבות הבדואים בנגב, לא מתרגשים מהמחאות הרחבות אמש במוקדים שונים בארץ נגד תכנית פראוור, ומעריכים כי הן לא ישפיעו על התכנית שנמצאת בדיונים ואישורים. במטה מקווים כי היא תאושר ותצא לפועל כבר במושב הנוכחי של הכנסת - עד חודש מרס הבא.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"יש פה גורמים פוליטיים שמנסים להפוך את הסוגייה האזרחית של קרקע ותביעות בעלות לסוגייה פוליטית", אמר לחדשות 2 Online עמי טסלר, ראש אגף קהילה במטה היישום להתיישבות ופיתוח כלכלי של הבדואים בנגב במשרד ראש הממשלה. "התנועה האסלאמית ובל"ד תופסים על זה טרמפ".
בתגובה לכך שהבוקר אמרו מספר בכירים בעדה כי גם אם התכנית תאושר, הם לא יתפנו, אמר טסלר, כי במידת הצורך יתבצע גם פינוי בכוח. "אני מעריך שרוב הבדואים כן ילכו עם התכנית. מי שלא אז אנחנו במדינת חוק, יפנו גם בכוח מי שיסרב בסופו של התהליך", אמר והדגיש כי הבדואים יושבים על אדמות לא חוקיות ששייכות למדינה.
במטה שוקדים מזה שני וחצי על התכנית ונפגשו פעמים רבות עם נציגי הציבור הבדואי. "רק כמחצית מהאנשים בהפגנות הם באמת בדואים והיתר הם ערבים ישראלים. זהו ספין של גורמים פוליטיים", טען אחד הממונים על יישומה של התכנית.
הוא ציין כי במשך שנים רבות תופעת ההתיישבות של הבדואים בנגב הייתה בגדר הפקרות. "שנים שלא טיפלו בזה, אבל צריך להסדיר את זה אחת ולתמיד", קרא, "אני מניח שיהיו עוד הפגנות אך זה לא יעצור את התכנית ולא ישפיע על הדיונים".
הרעיון שמתגבש הוא לבנות יישובים חדשים לבדואים, אך כפרים גדולים יישארו במקומם. "לא ניקח אלף איש ונעביר אותם מנקודה א עד ב', זה לא הגיוני", הסביר טסלר.
מפגינה בבית המשפט: "הכו אותי ונהגו בי כחיות"
בינתיים נמשך הדיון בהארכת מעצרם של המפגינים שנעצרו אתמול במהלך ההפגנות האלימות. בדיון בבית משפט השלום בחיפה הביט ח"כ גמאל זחאלקה כי מדובר רק בתחילתו של מאבק. "תהיה עליית מדרגה בהתנגדות לתוכנית פראוור", הזהיר. המשטרה ביקשה להאריך את מעצרם של 17 החשודים בחמישה ימים.
"נהגו איתי כחיות איך אני עם הגוף הקטן שלי אתקוף את הבריונים של היס"מ?", תהתה בשיחה עם חדשות 2 Online, סברין דיאב, פעילה פוליטית שנעצרה אתמול במהלך ההפגנות. "לפחות חמישה אנשי יס"מ התנפלו עלי, בעטו בי, ונתנו לי מכות. כתוצאה מכך שברו לי את היד ונחבלתי בגוף".
עצור מבוגר אחר טען כי השוטרים הכו אותו בפנים וגרמו לו לחבלות. "הפגנה כזאת במגזר היהודי לא הייתה נגמרת בצורה הזאת", אמר עו"ד עבד מאועיד שמייצג את אחד החשודים. "זה מוזר מאוד במיוחד שהמשטרה ידעה על ההפגנה כמה ימים לפני".
"צריך להביא גדוד כדי להזיז אותנו"
"התכנית הזו לא תצא לפועל ואם כן רק על הנייר - אנו לא נכבד אותה, צריך להביא גדוד גדול כדי ליישם דבר כזה", הבהיר הבוקר בשיחה עם חדשות 2 Online עטא אבו מדיעם, ממלא מקום ראש העיר רהט. "המדינה בכוח לא תיישם את זה, כי ההתנגדות היא כ"כ גדולה".
הוא ציין כי הנתונים שמוצגים לדרג הבכיר מזויפים. "פשוט רוצים לעקור אותנו, המשטרה גררה אתמול ילדים כדי להפחיד אותנו. אי אפשר להוציא אנשים מבתיהם". לדבריו, יש גורמים עם מניעים קיצוניים שמנסים לעשות דה-לגיטמציה: "עושים כאילו אנחנו 'פלשנו מהירח', המדינה נגררה אחרי זה למרות שאנחנו פה המון זמן".
מפקד מחוז דרום במשטרה ניצב יורם הלוי, הנחה היום את יועציו המשפטיים של המחוז לבחון לתבוע בהליך אזרחי את החשודים שנעצרו בהתפרעות באירוע אמש בחורה. המשטרה מתכוונת להגיש נגדם תביעת נזיקין על הנזקים הרבים שנגרמו לניידות המשטרה וכן על פציעת השוטרים. על פי המשטרה, מדובר בנזקים של עשרות אלפי שקלים.
מחאת פראוור - הסיקור המלא:
זעם בעדה הבדואית: "יידרש גדוד כדי לפנות אותנו"
המחאה נגד תכנית פראוור: המשטרה נערכה בדרום הארץ
ההפגנות האלימות: "ניסיון להצית מלחמה"
עימותים נגד תכנית פראוור: 10 שוטרים נפצעו