יש כאלה שמעדיפים לכנות את יו"ר ההסתדרות עופר עיני 'מזכ"ל המדינה'. אז בסופו של שבוע בו הכנסת החליטה שלא להעלות את שכר המינימום, ובנוסף הרוחות במערכת הפוליטית סערו בעקבות הריב המתוקשר בין אהוד ברק לפואד בן אליעזר - אין איש מתאים יותר ממנו להגיב על שתי הפרשיות.
"שר בממשלה שמצביע בכנסת נגד החלטת הממשלה ייאלץ להתפטר", אומר עיני, שמגדיר את הצבעתם של שרי מפלגת העבודה בנושא כצפויה, בראיון מיוחד לתכניתנו "פגוש את העיתונות". "מי שאין לו ציפיות, אין לו גם אכזבות", מציין יו"ר ההסתדרות והוסיף כי "לא הפילו כאן ממשלה על מלחמות - אז על שכר מינימום? הלוואי שיום יבוא וזה יקרה".
עיני המשיך להתייחס למצבה העגום של מפלגת העבודה, שאת מצבה הגדיר "צניחה". ובריב בין פואד לברק, עיני בחר בבירור בצד של פואד. "יש לי ניסיון עם שניהם, ואני מאמין לפואד ולא לברק. פואד מעולם לא שיקר לי", אמר עיני.
"לא אהסס לפעול למען אחדות"
עיני לא ממש אהב את הכינוי "מזכ"ל המדינה" שדבק בו. אבל ליו"ר ההסתדרות דעות רבות גם בנושאים המדיניים והפוליטיים בישראל. "חזרתי מכנס בינלאומי של איגודים מקצועיים ואני חושב שאין לנו ברירה - חייבים לקדם תהליך מדיני". עיני הוסיף כי לדעתו, זו העת שקדימה תכנס לממשלה בצורה מכובדת. אבל במידה והתהליך המדיני לא מתקדם, מפלגת העבודה צריכה לפרוש לאלתר מהממשלה.
"אם צריך לעשות מהלך לקדם את האחדות - לא אהסס", הדגיש עיני, "אין לנו פריבילגיה עכשיו להתעסק בפוליטיקה. כשיש בעיה מאחדים כוחות", הוסיף. עיני קרא לראש הממשלה נתניהו, לשר הביטחון ברק ולציפי לבני יו"ר האופוזיציה להניח את האינטרסים הפוליטים בצד ולאחד כוחות - למען שיפור המצב במדינה.
סוגיית שכר המינימום - מסובכת
"אמנם כשלנו בניסיון להעלאת את שכר המינימום", אמר עיני, אבל הדגיש כי הדרך היחידה להעביר העלאה היא בהסכמה בין המעסיקים להסתדרות. "למרות שהשגנו הצלחות רבות בנוגע להסכמי שכר קיבוציים לעובדי הניקיון והאבטחה, אני עדיין חושב שיש דרך ארוכה להעביר החלטה גורפת", כך לדברי עיני.
בהמשך דבריו התייחס יו"ר ההסתדרות גם לצד של המעסיקים ומשרדי הממשלה, שטוענים שגידול בשכר המינימום יגרום לגל פיטורים גדול. "לשם כך צריך ללמוד את הנתונים ולבצע שורת איזונים", אמר עיני.
ובאשר לעתידו? יו"ר ההסתדרות לא ממהר לשום מקום. "אני עושה דברים חשובים בהסתדרות, נדבר עוד כמה שנים".