ועדת הפנים של הכנסת התכנסה היום (ד') לדיון בהצעת החוק להזנה בכפייה של אסירים שובתי רעב לקראת הצבעה בקריאה שנייה ושלישית. הדיון הפך עד מהרה לזירת קרב אחרי שהיועץ המשפטי של משרד לביטחון הפנים, עו"ד יואל הדר, הציע "לעשות זאת בהרדמה".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
דבריו של היועץ המשפטי למשרד לביטחון הפנים הגיעו בתשובה לשאלתה של ח"כ יפעת קריב (יש עתיד). "איך אפשר לגרום לכך שלא ייפגעו אסירים כתוצאה מכפיית האכלה ולשמור על כבודם האנושי?", תהתה.
"מה אמרת? אתם תרדימו את האסירים כדי להאכילם בכפייה? זו שערורייה רבתי", זעם חבר הכנסת אחמד טיבי (תע"ל) על הצעתו של עורך דין הדר. "זה נתון חדש ואני מבקש להפסיק את הדיון מיד".
יו"ר הוועדה ח"כ מירי רגב (הליכוד-ביתנו) לא נענתה לבקשתו של ח"כ טיבי וסירבה להפסיק את הדיון. "אנחנו רוצים להציל את חיי האסירים השובתים", ניסה היועץ המשפטי להסביר את עצמו, וטיבי השיב: "אני נרגש מהאהבה והדאגה שלכם לחיי פלסטינים. אז אולי תפסיקו לירות בהם ברחובות, כמו בביתוניא?"
הצעת החוק החדשה
בתום הדיון החליטו חברי הוועדה למתן את סעיפי הצעת החוק. "בעוד שהצעת החוק המקורית אפשרה 'טיפול' באופן כללי, והגדרה זו כללה מתן מזון בכפיה באמצעות החדרת צינור הזנה, הרי שהחוק בנוסחו נוכחי מאפשר רק 'טיפול רפואי' כהגדרתו בחוק זכויות החולה", נכתב בסיכום הישיבה. "טיפול זה יוכל להתבצע אך ורק על ידי רופא ואך ורק בבית חולים".
הרופא, כך הוחלט, יעשה מאמץ לקבל את הסכמתו של האסיר בכל זאת, אחרי שהסביר לו את מצבו הרפואי וההשלכות האפשריות של המשך שביתת הרעב על מצבו. עוד קבעו חברי הוועדה כי שופט יחליט על הזנה של אסיר בכפייה.
"החוק אינו מוסרי ואינו אתי ואינו תואם אמנות בין-לאומיות וגם לא את חוק זכויות החולה", טענה חברת הכנסת תמר זנדברג (מרצ) לאחר הדיון. ח"כ באסל ג'אטס הצטרף למתנגדים ואמר כי "בהילות העברת החוק משרתת מטרה פוליטית".
יו"ר הוועדה ח"כ רגב טענה כי לא מדובר בבהילות ומשך הדיונים תאמו לאורך הצעת החוק. עוד התייחסה לעמדת ההסתדרות הרפואית, המתנגדת להזנה בכפייה, ואמרה: "ישנן עמדות אתיות שונות ומשרד הבריאות הציג עמדה אתית שונה משל ההסתדרות הרפואית". לדבריה, החוק לא כופה על אף רופא לטפל באסירים.