ועידת מפלגת העבודה התכנסה הערב בתל אביב כדי להכריע על עתידה בצל המחלוקות בין יושב הראש ברק ובין הח"כים ה"מורדים", וכאן בחדשות 2 באינטרנט העברנו את כינוס ועידת המפלגה בשידור חי במלואו.
לאחר נאומו של היו"ר ברק, ולאחר נאומיהם של כמה ממתנגדיו בתוך המפלגה, התקבלה ברוב גדול חוקת המפלגה החדשה שהציע יושב הראש, כשהמשמעות - ניצחון ענק לאהוד ברק.
זמן קצר לפני כן נאם ברק לקול מחאות רמות מצירי הוועידה. "לא צריך לפחד משינוי", אמר יו"ר העבודה. "אנחנו מתכוונים לנצח בבחירות עם או בלי תמיכה של חבר כנסת כזה או אחר. אף אחד לא ילמד אותנו מה זאת מחויבות למדינה ולערכים. אני איאבק על חירות המחשבה. אני לא מקבל את זה שיש ביננו צדיקים ויש אופורטוניסטים. אני חוזר ואומר: אני איאבק על הזכות של חברים להביע דעה, אבל לא נאפשר לעסוק במשטרת מחשבות, אנשים שעומדים ומטיפים איך להתנהל".
ברק תיאר את המפלגה כאנשים היורים ממתוך נגמש אחד על השני וצייר את הנהגת המפלגה כמפלצת דו ראשית: המזכ"ל מול יושב הראש. בנאומו מנה ברק את שמות מנהיגי המפלגה בשנים האחרונות שלא הצליחו, בגלל החוקה, לנהל את המפלגה כראוי. יו"ר העבודה סיים את נאומו בדברים: "המתנגדים הם בשר מבשרנו, אני לא מוכן לקבל את העיקרון שאיש בעיניו הישר יעשה, ככה לא בונים חומה. בואו נשלב ידיים יחד, ויחד נחזור לשלטון".
הפשרה: בחירות באוקטובר 2012
בסופו של דבר, זמן קצר לפני תחילת הנאומים בוועידה, יו"ר המפלגה ברק קיבל את חלק מהתנאים של הרצוג וברוורמן, כאשר לפי הפשרה המסתמנת, הבחירות לתפקיד יושב הראש יתקיימו באוקטובר 2012. בנוסף יופעל מנגנון שיוודא כי במידה ויוקדמו הבחירות הכלליות, יתקיימו במקביל גם פריימריז בעבודה.
פרץ: "אנחנו לא יכולים להמשיך להיות המכבסה של ביבי"
ארבעת חברי הכנסת המתנגדים - פינס, פרץ, תמיר וכבל – החרימו את הוועידה למרות הסיכום שהושג עם ברק באמצעות עיני. חברת הכנסת שלי יחימוביץ' הגיעה אמנם, אך הודיעה שתצביע נגד.
השר בוז'י הרצוג אמר לחדשות 2 כי "ניהלנו קרב על הרבה מאוד דברים. ברק נאלץ לקבל זאת. הצלחנו להתכונן לאתגרים הבאים בדרך ולשמור על אחדות העבודה". הרצוג הוסיף ואמר: "פינס, ברוורמן ואני ניהלנו מאבק מאוד רציני בימים האחרונים, בסופו של דבר ברק קיבל את הדברים וזה לא היה קל. הצלחנו מצד אחד לא 'להוציא תעודת פטירה' ומצד שני הצלנו את המפלגה".
השר אבישי ברוורמן אמר דברים דומים: "ישבנו עם עיני והגענו לפשרה, אני מאמין בעתידה של המפלגה. אם היא תפסיק את הריבים היא תוכל להתקדם. המשבר הנקודתי הזה אולי נמנע אבל המשבר העמוק והאיום על פילוג לא התפוגג".
ח"כ עמיר פרץ הגיע לאולפן חדשות 2 במקום להתייצב לוועידת העבודה. בראיון לעודד בן-עמי, אמר פרץ: " אנחנו לא יכולים להמשיך להיות המכבסה של ביבי. הוועידה נתנה היום לגיטימציה לדבר הזוי. אין שום פסול במניעים אישיים טהורים, אבל ממתי מועמד לראשות ממשלה שנכשל כשלון חרוץ קיבל מפלגה עם 19 מנדטים, והמשיך להיות היושב ראש?"
"הוא הפך אותה לבית קברות אחד גדול", המשיך פרץ. "אומרים עליו שהוא שר ביטחון טוב, אבל אני רוצה להגיד - אין מצב פוליטי יותר טוב למועמד פוליטי כברק לאחר עופרת יצוקה, אבל אנחנו יודעים שהוא לא אמין. כשהוא אומר שאני אהיה אלטרנטיבה לביבי הוא מתכוון - אני אהיה השכפ"ץ של ביבי".
פילוג או איחוד שורות בעבודה?
אמש נועד יושב ראש המפלגה אהוד ברק עם השרים יצחק הרצוג, אבישי ברוורמן ועם ח"כ אופיר פינס, במשך שלוש שעות. הארבעה נפגשו בניסיון להגיע להסכמות על לחוקה החדשה, אולם ברק בחר שלא להיענות לדרישותיהם. גם חברי הכנסת שלי יחימוביץ', עמיר פרץ, יולי תמיר ואיתן כבל הודיעו כי יחרימו את הוועידה.
עיקר המחלוקת נע סביב ניסיונותיו של ברק להעביר רפורמה בחוקת המפלגה, אשר תעניק לו סמכויות רחבות יותר ותגדיל את יכולתו להשפיע על התנהלות המפלגה. הצעת החוקה וסעיפיה עוררו זעם רב בקרב רוב בכירי המפלגה, בעיקר בשל ניסיונו של ברק להכפיף אליו את המוסדות וכן לקבוע כי הפריימריז לראשות המפלגה יתקיימו חצי שנה בלבד לפני הבחירות הכלליות.
לפני יומיים אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את חוק פיצול המפלגות המכונה גם "חוק מופז", המאפשר לשבעה חברי כנסת להתפצל מסיעתם, גם אם אינם מהווים שליש ממנה, כפי שמורה החוק כיום. החשש הגדול של ברק הוא שחברי מפלגתו ינצלו את החוק הטרי ויפרשו מהמפלגה לטובת מפלגה אחרת, צעד שעלול להביא לסופה של המפלגה.