אחרי מרוץ ייצרי רצוף פרשיות, חקירות שהובילו לפרישה, הדלפות והשמצות - התייצבו הבוקר (ג') חברי הכנסת במשכן לבחור את הנשיא העשירי של מדינת ישראל. בזה אחר זה, לפי סדר האל"ף-בי"ת, ניגשו 120 חברי הכנסת לקלפי ובחרו באופן חשאי את מחליפו של שמעון פרס במשכן הנשיא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

נאלץ לפרוש מהמרוץ לנשיאות (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר)
המועמד שהפך למצביע מהמניין | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר

"אני מתכבד לפתוח ישיבה מיוחדת לבחירת נשיא המדינה העשירי", הכריז בחגיגיות יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין בפתח הישיבה המיוחדת שכונסה לשם ההצבעה. "אלו הם המועמדים: דליה איציק, דליה דורנר, רובי רבלין, מאיר שטרית, דן שכטמן. המועמדות הוגשה כחוק". אדלשטיין מנה את חברי ועדת הקלפי: חברי הכנסת יצחק כהן אופיר אקוניס וסתיו שפיר, ולפי כללי הטקס קרא לכהן להגיע לקחת את הקלפי.

"אני חושב שיש לי סיכוי לעלות לסיבוב שני ושם יש לי סיכוי טוב להיבחר", אמר לחדשות 2 המועמד מאיר שטרית עם פתיחתה של ההצבעה בכנסת. "העובדה שפואד ירד מהמפה משפרת את סיכויי. שנינו חולקים את אותה השקפה, מאמינים בשלום ובטיפול בנושא החברתי". באשר לניקיון כפיו הצהיר: "הכל שקוף וגלוי, אין לי מה להסתיר. אין שום בעיה שיעשו עלי תחקיר".

ח"כ לשעבר דליה איציק הביעה ביטחון בניצחון של אישה במרוץ: "אני נרגשת. מאמינה שהכנסת תעשה היום היסטוריה ותבחר בפעם בראשונה באישה". איציק התייחסה לקמפיין לנשיאות שהתנהל בחודשים האחרונים וכינתה אותו "קמפיין מכוער ביותר".

ההכנות במליאת הכנסת, הבוקר (צילום: דוברות הכנסת)
הקלפי בה מצביעים הח"כים | צילום: דוברות הכנסת

מאחורי הקלעים: לחצים של הרגע האחרון

משעות הבוקר מורגשת דריכות במשכן. שתדלנים פועלים במסדרונות במאמצים של הרגע האחרון להשפיע על ההצבעה. מאמץ מרכזי נעשה להעביר את חברי העבודה ומרצ, התומכים במועמדת דליה דורנר, להעביר את תמיכתם לח"כ מאיר שטרית ובכך לשפר את סיכוייו לעלות אל הסיבוב השני. לפי התוצאות המסתמנות, אכן זכה שטרית להתחזקות בקולות.

הופעה מפתיעה רשם הבוקר בכנסת ח"כ בנימין (פואד) בן אליעזר, שפרש מהמירוץ ברגע האחרון בעקבות החקירה שמתנהלת כנגדו. בן אליעזר, שלא האמין עד לפני מספר ימים שיגיע לפרגוד כח"כ מהמניין ולא כמועמד, ניגש אל הקלפי ושלשל את המעטפה עם הפתק למועמד שלו.

בן אליעזר ביום הבחירות לנשיאות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
הרגע העצוב של פואד | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

המועמדים במירוץ לנשיאות: תעודות זהות

ריבוי המועמדים השנה, חמישה במספר, מהווה שיא של כל הזמנים. אחרי שח"כ בנימין (פואד) בן אליעזר פרש ברגע האחרון, בשל החקירה שמתנהלת כנגדו, נותרו במירוץ לתואר הנכסף ח"כ ראובן (רובי) ריבלין - מועמד הליכוד, ח"כ מאיר שטרית - מועמד התנועה, יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק, השופטת בדימוס דליה דורנר וחתן פרס נובל לכימיה פרופ' דן שכטמן. 

נשיא מדינת ישראל בסלפי (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר)
הסלפי של חוטובלי וריבלין | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר

מי הם המועמדים שרצים לבית הנשיא? חבר הכנסת רובי ריבלין הוא נשוי ואב לארבעה ונולד ב-1939 בירושלים. הוא גדל על ברכי תנועת בית"ר ונכנס לפוליטיקה המקומית ב-1978 כשנבחר כחבר מועצת עיריית ירושלים, הוא הפסיד את הבחירות על ראשות העיר וב-1988 נבחר לראשונה לכנסת מטעם הליכוד. בין התפקידים שמילא בדרכו הפוליטית: שר התקשורת בממשלת שרון ויושב ראש הכנסת בשתי ממשלות. בשנת 2007 ניסה כבר ריבלין להתמודד על תפקיד נשיא המדינה, אך פרש לפני הסיבוב השני והותיר את פרס כמנצח.

 

ח"כ מאיר שטרית (צילום: חדשות 2)
ח"כ מאיר שטרית | צילום: חדשות 2

המועמד ח"כ מאיר שטרית, נשוי ואב לשניים, נולד ב-1948 במרוקו ועלה לארץ בגיל 9. בגיל 25 נבחר לראשות המועצה המקומית ביבנה, כראש המועצה הצעיר ביותר - וכיהן בתפקיד במשך 16 שנים. במקביל לכהונתו, נבחר לכנסת לראשונה בשנת 1981 מטעם הליכוד. ב-1988 עזב את הכנסת ומונה לגזבר הסוכנות היהודית וההסתדרות הציונית העולמית. ב-1992 שב לכנסת ושבע שנים לאחר מכן, מונה לתפקיד שר האוצר. בהמשך, כיהן כשר המשפטים, שר במשרד האוצר תחת נתניהו, שר התחבורה, שר החינוך, שר הבינוי והשיכון ושר הפנים. עם הקמת מפלגת קדימה, עזב שטרית את הליכוד. בבחירות לכנסת ה-19 הצטרף למפלגת "התנועה" וכיום הוא משמש כיו"ר הסיעה.

איציק ביקשה להעביר תמיכה לשטרית (צילום: דוברות הכנסת)
"קמפיין מכוער". דליה איציק | צילום: דוברות הכנסת

ח"כ לשעבר דליה איציק, נשואה ואם לשלושה, נולדה ב-1952 בירושלים. היא שימשה כיו"ר הסתדרות המורים בירושלים. את דרכה הפוליטית החלה במועצת העיר ירושלים ב-1989 וגם כיהנה כסגנית ראש העיר. ב-1992, בתמיכת שמעון פרס, נכנסה לפוליטיקה הארצית מטעם מפלגת העבודה. בממשלת ברק מונתה לשרה לאיכות הסביבה, ובהמשך כיהנה גם כשרת התעשייה והמסחר ושרת התקשורת. ב-2005 עזבה את מפלגת העבודה לטובת מפלגת קדימה. בשנת 2006 נבחרה איציק ליו"ר הכנסת והפכה לאישה הראשונה שכיהנה בתפקיד. היא אף כיהנה כממלאת מקום נשיא המדינה וכנשיאת המדינה בפועל בשל נבצרותו של הנשיא קצב ב-2007. עם בחירתו של נתניהו לראשות הממשלה שבה איציק לאופוזיציה, וכיהנה כיו"ר סיעת קדימה. בשנת 2012 הודיעה על פרישה מהחיים הפוליטיים - אך שבה למירוץ לנשיאות.  

השופטת בדימוס דורנר (צילום: מאקו)
השופטת בדימוס דורנר | צילום: מאקו

השופטת בדימוס דליה דורנר, נשואה ואם לשניים, נולדה בטורקיה ב-1934, ועלתה לארץ ב-1944. בשירותה הצבאי כיהנה כסנגורית הצבאית הראשית, והשתחררה בדרגת אלוף-משנה. עם תום שירותה הצבאי מונתה כשופטת בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, ולאחר מכן בבית המשפט המחוזי בירושלים. בשנת 1994 מונתה לשופטת בבית המשפט העליון - שם כיהנה עד לפרישתה לגמלאות בשנת 2004. בשנת 2006 נבחרה כנשיאת מועצת העיתונות הישראלית - תפקיד בו היא מכהנת גם היום. בחודש פברואר 2014 הודיעה על כוונתה להתמודד לנשיאות.

שכטמן: "חוזר לחיים הטובים שלי באקדמיה" (צילום: יצחק הררי, פלאש 90)
שכטמן, לקראת ההצבעה | צילום: יצחק הררי, פלאש 90

 

הפרופסור דן שכטמן, נשוי ואב לארבעה, נולד בתל אביב בשנת 1941. את השכלתו האקדמית רכש שכטמן בטכניון בשנות ה-60 וה-70. בשנת 1966 הוסמך כמהנדס והוצע לו לעבוד כמציב תמרורים בכביש. הוא התאכזב, ויתר ובלית ברירה חזר לטכניון. לאחר מכן עסק במחקר והוראה גם בארצות הברית, שם גילה את הגבישים הקוואזי-מחזוריים, תגלית עליה זכה בפרס נובל לכימיה בשנת 2011. שכטמן הוא חבר האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, חבר האקדמיה להנדסה של ארצות הברית וחבר-כבוד באגודות מדעיות רבות ברחבי העולם.

אז מי יהפוך לאזרח מספר אחת? במשאל מיוחד שערכנו, פחות מיממה לפני המרוץ, בקרב חברי הכנסת זו תמונת המצב שהתקבלה בקרב אלה שהסכימו לחשוף את בחירתם: 29 תומכים בריבלין; 8 תומכים בדורנר; 6 תומכים בשטרית; 2 תומכים באיציק ואף אחד מהח"כים שחשפו את מועמדם לא תמך בשכטמן. התוצאות האמיתיות - בעוד מספר שעות.

למי נתנו הח"כים את קולם? המשאל המלא