ראש הממשלה בנימין נתניהו מחליט להתערב במאבקי הכוח בין הכנסת לרשות השופטת, ומורה היום לשר המשפטים יעקב נאמן לגנוז את הצעת החוק לשימוע שופטים בפני חברי כנסת.
ראש הממשלה שוחח עם נאמן ויו"ר הקואליציה זאב אלקין ואמר להם כי "שופטי בג"ץ לא יעברו שימוע בפני פוליטיקאים". נתניהו הוסיף: "לא יקום ולא יהיה, עצמאות בתי המשפט היא מעל הכל. יש לקדש את הפרדת הרשויות ושלטון החוק לכן אני מבקש למחוק את ההצעה מסדר היום לחלוטין".
הכנסת הייתה אמורה להצביע כבר שלשום על החוק, אך ההצבעה נדחתה בשבוע בשל הסערה הציבורית שעורר החוק וכעת, בעקבות התערבותו של ראש הממשלה, נראה שהיא תבוטל.
גם פרס יוצא נגד החוקים האחרונים
נשיא המדינה שמעון פרס התבטא הערב נגד הצעות החוק האחרונות שמעוררות מחלוקות רבות. "דמוקרטיה זו התנהלות של לשרת את כולם ולא לשלוט בכולם", אמר. "אם אתה משרת אתה משרת את כל הציבור".
"שופטים מעולם לא הצטרפו למפלגות. אסור לסטות מזה, ואני קורא לכל חברי הכנסת לשמור על מהותה ותדמיתה של הדמוקרטיה", דברי הנשיא. "מה רע שאנשים תורמים לגופים כאלה או אחרים?", שאל פרס בהתייחסו לחוק שאושר בוועדת השרים לחקיקה, להגבלת מימון ארגונים.
אתמול: הכנסת אישרה את "חוק גרוניס" ו"חוק סולברג"
הסערה שהתחוללה אמש בכנסת, בדיון מרתוני שנמשך שלוש שעות, הסתיימה באישורם ברוב גדול של שני החוקים הנוגעים לדמותו של בית המשפט העליון ומעוררים מחלוקת רבה.
לאחר אישור החוקים הניפו חברי הכנסת של מפלגת קדימה דגלים שחורים, וצעד המחאה הזה לא התקבל בברכה על ידי יו"ר הכנסת ראובן (רובי) ריבלין, שהורה לסדרנים שלא להסתפק בלקחת את הדגלים אלא לסלק את חברי הכנסת מאולם המליאה.
ראשון לעבור היה חוק גרוניס, שאושר ברוב של 52 תומכים מול 32 מתנגדים. מטרת החוק לאפשר לשופט לו נותרו פחות משלוש שנות כהונה כשופט לנשיא בית המשפט העליון. המשמעות המעשית של החוק היא מינויו הכמעט ודאי של אשר גרוניס כנשיא לאחר פרישתה של דורית ביניש מכס הנשיאה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו ויו"ר סיעת העצמאות אהוד ברק, כמו גם שלושת שרי הסיעה, נעדרו מההצבעה.
מאוחר אושר בקריאה טרומית הצעת החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, באופן שיעניק לימין רוב בוועדה ויאפשר את מינויו של השופט נועם סולברג לבית המשפט העליון.