ההסכם לקראת הרכבת הממשלה הבאה קרוב: בפגישות שקיימו היום נתניהו, לפיד ובנט וצוותי המו"מ של הליכוד-ביתנו, יש עתיד והבית היהודי הוסכם כי 21 שרים בלבד יכהנו בממשלה הבאה, כולל ראש הממשלה בנימין נתניהו ו-8 סגני שרים. ח"כ ליברמן שצפוי להתמנות לשר החוץ לאחר שיתבררו ענייניו המשפטיים, לא כלול במספר השרים עליו הוסכם. המשמעות: אחד משרי הליכוד שכיהנו בכנסת האחרונה ייאלץ להתפטר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המחלוקת האחרונה שנותרה, אותה על הצדדים יהיה לפתור היא מי ימונה לשר החינוך ומי יאייש את משרד הפנים. המאבק העיקרי סובב סביב השאלה האם להשאיר בתפקיד שר החינוך את השר גדעון סער מהליכוד-ביתנו או להציב בו את הרב שי פירון, בהתאם לדרישת "יש עתיד". גורמים בליכוד מסרו שהמפלגה עומדת על המשך החזקת תיק החינוך בידיה. "למשרד החינוך בראשות גדעון סער יש הישגים רבים בארבע השנים האחרונות, וראש הממשלה מעוניין בהמשך הצלחת תלמידי ישראל כפי שנראו היטב במבחנים הבינלאומיים, כשהעפילו לעשירייה הראשונה בעולם", נמסר מהמפלגה.
על תיק הפנים, שככל הנראה מיועד ליש עתיד, מתחרים ח"כ מאיר כהן וח"כ יעל גרמן. אפשרות נוספת שעלתה היא מינויו של גדעון סער לתפקיד, אם וכאשר ימונה הרב פירון לתפקיד שר החינוך. עם זאת, לאור התעקשות הליכוד לשמר את תיק החינוך בידיו, נראה שהאפשרות שסער ימונה לשר הפנים הולכת והופכת לפחות ריאלית.
ההישג של לפיד, הבעיה של נתניהו
העובדה שבממשלה הקרובה יכהנו 20 שרים בלבד מהווה הישג משמעותי במיוחד ללפיד, שהתחייב לצמצם את מספר השרים בממשלה ל-18 ובאופן מעשי - קיצץ את מספר התיקים בממשלה בשליש. עם זאת, מספר השרים המועט שיכהן בממשלה הבאה עלול להוות בעיה קשה במיוחד לראש הממשלה נתניהו, לאור כך שחבריו למפלגה שכיהנו בממשלה הקודמת כשרים עשויים לא לכהן כשרים בממשלה הקרובה.
המשמעות של ההסכם היא שכדי למנות את ח"כ הנגבי לשר הנחשב למקורב במיוחד לראש הממשלה, אחד משרי הליכוד המכהנים כעת ייאלץ להתפטר - מה שיעמיד את נתניהו בפני משבר פנימי במפלגתו. כמו כן, סביר מאוד שגם אחד השרים המכהנים מטעם ישראל ביתנו - יצחק אהרונוביץ' ועוזי לנדאו - או אפילו שניהם, ייאלצו לוותר על תפקידיהם.
נתניהו צפוי להיתקל בהתנגדות גדולה מאוד בתוך מפלגתו לאור מספר המינויים המצומצם עד מאוד המיועד לליכוד. החשש הוא מפני "אינתיפאדה" שתפרוץ בליכוד יום לאחר חתימת ההסכם עם בנט ולפיד, שאחריו יפנה נתניהו לאנשי הליכוד ויבשר למעטים מהם בלבד שזכו בתפקיד. המצב במפלגה עד כדי כך קשה, שבכלל לא בטוח ששרים שכיהנו בממשלה הקודמת ימשיכו לקדנציה נוספת. על רקע זה, אם לא יקבל השר גלעד ארדן את הקידום לו ציפה, ייתכן שבסופו של דבר ייענה להצעת ראש הממשלה למנותו לשליח בכיר של ישראל בחו"ל.
גם המחלוקת מול יו"ר הכנסת היוצא ראובן (רובי) ריבלין קשורה לסוגיית המשא ומתן על מספר השרים. לאור אי תמיכתו של נתניהו בריבלין להמשך כהונה בתפקיד, נראה שדרכו של השר יולי אדלשטיין לתפקיד יו"ר הכנסת סלולה. בין היתר גם בגלל שאם ימונה לתפקיד, לא ייאלץ נתניהו "לפצותו" בתפקיד שר נוסף - מה שיקל עליו בחלוקת התיקים המצומצמת גם כך לחברי מפלגתו. הערב ייפגשו שוב הצדדים לשיחות בניסיון לחתום על הסכם עוד הלילה. במידה ואכן יושגו הסכמות הלילה וההסכם הקואליציוני ייחתם, השבעת הממשלה החדשה צפויה להתרחש כבר ביום רביעי