ראש הממשלה בנימין נתניהו שב מוושינגטון עם רמיזות לעשיית ויתורים בגדה המערבית - כמחווה לרשות הפלסטינית עוד בטרם חידוש השיחות, אך סביר להניח שהוא ציפה לתגובה שיגררו הרמיזות האמריקניות בקרב ממשלת הימין בראשותה הוא עומד.
נושא פירוק המאחזים הבלתי חוקיים וסיכום ביקורו של נתניהו בארצות הברית עמדו במרכז ישיבת הממשלה שהתקיימה הבוקר. "אין כוונה לבנות יישובים חדשים", הבהיר נתניהו בישיבה, "אך אין הגינות באיסור בנייה גורף".
התבטאויות בכירי השרים עוד בטרם הכניסה לדיון, רק בישרו במעט על המצפה בה. "יש בנייה בלתי חוקית גם מצד הפלסטינים וגם מצד ערביי ישראל", אמר שר הפנים אלי ישי לפני כניסתו לישיבה. "לא צריך לפרק עכשיו מאחזים", הוסיף.
גם שר החוץ אביגדור ליברמן התבטא באשר לסוגיה, טרם פתיחת ישיבת הממשלה. "חזרה לגבולות 67' מהווה מתכון להעברת הסכסוך הישראלי-פלסטיני לתוך הקו הירוק", אמר ליברמן. "זה לא יביא שלום, ולא יביא ביטחון. אם צריך לפנות מאחזים - הדבר ייעשה כחלק מיוזמה כוללת ותוכנית מסודרת".
השר ברק התייחס גם הוא לפינוי המאחזים: "פינוי 26 המאחזים הבלתי חוקיים הוא קודם כל עניין שלנו, וקשור לשלטון החוק. צריך לטפל בהם בצורה אחראית ונכונה, בשיתוף פעולה, ובמידת הצורך גם בכוח".
את ישיבת הממשלה עצמה פתח נתניהו בדברים ברוח יום ירושלים, שצוין בסוף השבוע שעבר. "אני רואה חשיבות רבה בשימור וטיפוח מורשת ירושלים, הר הבית, הכותל והעיר העתיקה", אמר נתניהו.
"להעמיד את נסראללה לדין"
ליברמן גם התייחס לדיווח שהתפרסם אמש בשבועון הגרמני "דר-שפיגל", ולפיו חיזבאללה מעורב ישירות בחיסולו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי. "צריך להוציא נגד חסן נסראללה צו מעצר בינלאומי ולהעמידו למשפט", אמר שר החוץ.
במקביל מדווח הבוקר העיתון "א-שרק אל-אווסט", הרואה אור בלונדון, כי ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון ברק מתכוונים להתחייב בפני נשיא ארצות הברית ברק אובמה, לפרק מאחזים בלתי חוקיים - בתמורה לביטול הדרישה להקפיא את הבנייה בהתנחלויות. מקורות ישראליים בכירים אמרו לכתב העיתון כי פירוקם של שני מאחזים בסוף השבוע שעבר הוא ראשית יישום הבטחתה של ישראל בהצעה החדשה שהוצגה לנשיא האמריקני.
נתניהו: ירושלים לעולם לא תהיה מחולקת
"ירושלים המאוחדת היא בירת ישראל", אמר נתניהו בטקס המרכזי לציון יום ירושלים, שנערך בגבעת התחמושת ביום חמישי. "ירושלים תמיד היתה, תמיד תהיה שלנו, ולעולם לא תחזור להיות חלוקה וחצויה", אמר ראש הממשלה וזכה למחיאות כפיים מהקהל. "רק תחת ריבונות ישראל בירושלים המאוחדת יובטח המשך חופש הפולחן לשלוש הדתות, ורק כך ימשיכו לחיות בירושלים בני כל המיעוטים והעדות".
ברשות הפלסטינית הביעו מורת רוח מדבריו של ראש הממשלה, ואמרו כי מדובר בנסיגה בדרך להשגת רעיון שתי מדינות לשני העמים, בו תומכים האמריקנים. "עמדתו של נתניהו לגבי ירושלים, פירושה למעשה שהסכסוך יימשך לעד", טען ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת.