רבים מהשכירים במשק נאלצים להסתפק במספר ימי חופשה מצומצם, בעוד שחברי הכנסת נהנים משתי פגרות, שלדעת רבים נחשבות לארוכות מדי. במסגרת פרויקט "איפה זה עומד?" של חדשות 2 Online, בדקנו מדוע זכאים חברי הכנסת לחופשות ארוכות מסוג זה, ומה עלה בגורלן של יוזמות לקיצורן.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשנת 2003, עם תחילת עבודתה של הכנסת ה-16, הונחה על שולחנה הצעת חוק לקיצור תקופת הפגרה. כבר אז הציע ח"כ אילן שלגי ממפלגת "שינוי", שכיהן אז כיושב ראש ועדת החינוך, את התיקון לחוק הכנסת, לפיו יוארכו מושבי החורף והקיץ בהם פועלת המליאה, באופן שיצמצם משמעותית את תקופות הפגרה.
שלגי הציע את התיקון לחוק בימיה הראשונים של הכנסת ה-16 ואף הצליח להעבירו דרך המכשולים החקיקתיים, עד שלבסוף נפל בקריאה טרומית בעת ההצבעה במאי 2003 ברוב של 23 מתנגדים מול 14 תומכים. "זו היתה אחת מהיוזמות הראשונות שלי בכנסת", שחזר שלגי. "הגעתי מהעם אל הכנסת והבנתי היטב כיצד מתייחסים לבטלנות שנמשכת כארבעה חודשים בשנה. אולם ח"כים ותיקים שלא אהבו את הניסיון שלי הזהירו אותי כי יטרפדו את ההצעה".
2013: פגרה ארוכה - בגלל הבחירות
למעלה מעשור חלף מאז הניח שלגי את הצעת החוק על שולחן הכנסת, אך אורכן של הפגרות לא קוצר. להיפך. בשנה האחרונה גברה הביקורת הציבורית בנוגע למספר ימי הפגרה שמספרם אף גדל מאחר והכנסת הקודמת יצאה לפגרת הקיץ ביולי 2012 ומיד אחר כך יצאה לפגרת בחירות, וזאת בנוסף לפגרת קיץ 2013. במהלך התקופה המדוברת, לא התכנסו ועדות הכנסת ויוזמות חקיקה שונות לא הובאו להצבעה בהנחיית יושב ראש הכנסת דאז ראובן (רובי) ריבלין, זאת כדי למנוע קידום הצעות חוק פופוליסטיות בתקופת הבחירות.
במהלך 2013 בלטה יוזמת הרשת שהוביל ארגון "המשמר החברתי", אליה הצטרפו מספר חברי כנסת, לקצר את פגרת קיץ 2013. יוזמת הרשת נולדה אז כדי לאפשר את המשך הדיונים ביוזמות החקיקה שנתקעו ולפצות על זמן הפגרה הארוך שבה הייתה המליאה בשל הבחירות בשנה האחרונה.
ולמרות היוזמות החברתיות, הצעת החוק היחידה שהוגשה בעניין קיצורה של הפגרה באופן מוחלט הונחה על שולחן הכנסת רק בשלהי אוקטובר האחרון. ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה), העלה אף הוא הצעה לתיקון חוק הכנסת, לפיה יקוצרו פגרות הכנסת כך שמשכם של שני הכנסים יוארך כל אחד בשלושה שבועות ואורכם יחד יעמוד על לפחות תשעה חודשים וחצי.
בהצעתו כתב ח"כ רוזנטל: "כיום מתקיים פער מהותי בין מספר ימי העבודה של חברי הכנסת במשכן הכנסת לבין מספר ימי העבודה הממוצע במגזר הציבורי. על כן, ישנה ביקורת רבה וצודקת על מספר ימי הכנסים כפי שנקבע בחוק כיום". רוזנטל אף הוסיף כי "אמון הציבור בכנסת הולך ומתרופף עם השנים והצעת חוק זו צפויה להעלות את קרנה של הכנסת וקרנם של החברים בה בעיני הציבור".
ואולם, למרות דבריו של רוזנטל, כנראה שנצטרך להמתין עוד זמן רב עד שיושוו ימי החופשה של הח"כים לאלו הנהוגים במשק. כחודש וחצי לאחר שהונחה על שולחן הכנסת, ההצעה עדיין ממתינה לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה. ח"כ רוזנטל הסביר כי "חל עיכוב בהעלאת הצעת החוק לוועדת השרים בשל הגבלת מכסת הצעות החוק העומדות לרשותו של כל ח"כ, והיא תובא בעתיד לאישור השרים". עד אז, ימשיכו הח"כים ליהנות מחופשות ארוכות במיוחד בין המושבים.
פרויקט "איפה זה עומד?" של חדשות 2 Online: