הקרב בעבודה עולה עוד מדרגה: שבעה מהח"כים במפלגה המתנגדים למו"מ הקואליציוני עם הליכוד שלחו היום מכתב ישירות לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו. במכתב הם מדגישים כי הם אינם כפופים לכל סיכום שיושג בין הצוותים, וכי יו"ר מפלגתם אהוד ברק פועל ללא כל גיבוי של המפלגה.
על המכתב חתומים חברי הכנסת אופיר פינס-פז, איתן כבל, שלי יחימוביץ', עמיר פרץ, יולי תמיר, אבישי ברוורמן ודניאל בן-סימון. "למען הגילוי הנאות, הרינו להודיעך כי המו"מ המתנהל כעת נפתח לא בסמכות ולא ברשות", ציינו חברי הכנסת במכתבם.
"זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של מפלגת העבודה שיו"ר המפלגה מקים צוות מו"מ קואליציוני על דעת עצמו, ללא דיון מקדים ויסודי וקבלת החלטה של מרכז או לשכת המפלגה. מדובר בהפרה גסה של חוקת העבודה".
גוף חדש: סיעת ברק
חברי הכנסת ציינו עוד כי לא יתנו גיבוי להחלטות של ברק. "עליך לדעת כי הצוות פועל מטעם 'סיעת ברק' בסיעת העבודה ולא נהנה מגיבוי שלנו - רוב חברי סיעת העבודה בכנסת ולא מגיבוי של שום גורם מפלגתי מוסמך אחר", לשון המכתב.
חברי הכנסת סיכמו: "צר לנו כי כך בחר יו"ר מפלגת העבודה לנהל את ענייני המפלגה. נוכח חומרת הדברים חובה עלינו להודיעך כי אינך יכול לבנות על תמיכתנו ביחס לסיכומים שיושגו בין הצוותים".
בסביבתו של ח"כ ברוורמן מסכימים עם רוח הדברים, אך מציינים כי המטרה המרכזית שלו היא אחדות, ולא פלגנות. ח"כ ברוורמן לא רואה עצמו כחבר בשום קבוצה, אך עדיין ממשיך לפעול לכך שמפלגת העבודה לא תיכנס לקואליציה ושהדבר לא יעבור מחר בוועידת המפלגה.
בלשכת ברק טוענים בתגובה כי מדובר בטענות מופרכות. "אין שום איזכור בחוקת מפלגת העבודה לצורך באישור לפתיחת מו"מ או מגעים", אמרו שם. "יו"ר מפלגת העבודה פועל לפי מה שטוב למדינה, מה שרוצים אזרחיה ומה שטוב למפלגה. מדובר בניסיון למנוע כל דו שיח פוליטי לגיטימי".
מפלגת העבודה בדרך לממשלה?
צוותי המו"מ של העבודה והליכוד החלו הבוקר רשמית במגעים קואליציוניים. אתמול הקים יו"ר המפלגה אהוד ברק צוות משא ומתן, שמורכב כולו ממקורביו: יו"ר ההסתדרות עופר עיני, השר שלום שמחון והשר לשעבר הפרופ' שמעון שטרית.
"יהיה אפשר להשפיע ולהפוך את ביבי מראש ממשלה קפיטליסט לראש ממשלה חברתי", אמר עיני הבוקר לפני תחילת הפגישה. השר שמחון הפגין אופטימיות זהירה בנוגע למגעים עם הליכוד, ואולי גם מסר מרגיע למתנגדים למהלך במפלגתו. "יכול מאוד להיות שלא נצליח לסיים את המו"מ ולא יהיה צורך בכינוס הוועידה מחר", אמר.
בעבודה זעמו על ההחלטה של ברק להקים צוות ללא אישור המוסדות. אתמול הוא התחייב להישאר במפלגה גם אם יפסיד בהצבעה על כניסה לממשלה ביום שלישי בוועידה.
ש"ס והליכוד חתמו על הסכם
בתום משא ומתן שנמשך לתוך הלילה, חתמה מפלגת ש"ס על הסכם קואליציוני עם הליכוד. ההסכם מבטיח לש"ס לפחות ארבעה שרים בממשלה: תיק הפנים יימסר ליו"ר המפלגה אלי ישי ואריאל אטיאס צפוי לכהן כשר השיכון. כמו כן תקבל ש"ס את תיק הדתות ותפקיד נוסף של שר בלי תיק.
נוסף לתיקים האמורים, יהיו השר ישי ושר נוסף מטעם המפלגה חברים בקבינט המדיני-ביטחוני. "מדינת ישראל עתידה להתמודד עם אתגרים רבים בתחום החברתי-כלכלי ובתחום המדיני-ביטחוני", אמר השר ישי. "לאור זאת נכון לפעול לשילוב כוחות ולביסוס ממשלה רחבה שתוכל לעמוד באתגרים הצפויים".
שר נוסף מטעמה של ש"ס יכהן מטעם ממשלה בוועדה למינוי דיינים. מלבד התפקידים בממשלה מבטיח ההסכם גם תפקיד ייצוגי: יו"ר הכנסת ראובן (רובי) ריבלין זכה מתוקף ההסכם לסגן חדש, אשר יהיה אחד מחברי מפלגתו של ישי.