ישראל הולכת לבחירות ב-9 באפריל 2019: ראשי מפלגות הקואליציה, שהתכנסו לדון היום (שני) במשבר חוק הגיוס, הודיעו רשמית על החלטה לפזר את הכנסת - וללכת לבחירות ב-9 באפריל. ראשי הקואליציה סיכמו כי הבחירות יתקיימו ב-9 באפריל: פיזור הכנסת בקריאה ראשונה צפוי מחר, וברביעי הפיזור יובא לקריאה שנייה ושלישית. המדדים הגדולים בבורסה בתל אביב ירדו בעקבות ההודעה על הקדמת הבחירות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מתוך אחריות תקציבית ולאומית החליטו ראשי מפלגות הקואליציה, בהסכמה ופה אחד, לפזר את הכנסת וללכת לבחירות חדשות בתחילת אפריל לאחר קדנציה של ארבע שנים מלאות", נמסר בתום הישיבה. "השותפות בכנסת ובממשלה תימשך גם בתקופת הבחירות".
בהתאם להחלטת ראשי מפלגות, שרת המשפטים איילת שקד מכינה את הצעת החוק לפיזור הכנסת ל-9 באפריל. שקד תקיים מחר משאל טלפוני של ועדת שרים לחקיקה.
כבר השבוע תוגש ההצעה לפיזור הכנסת ולאחר אישורה המפלגות הגדולות יילכו לבחירות מקדימות (פריימריז). לפי ההערכה, הפריימריס במפלגות הגדולות יהיו במהלך פברואר. במשרד המשפטים הבהירו כי למרות ההודעה על הבחירות, העבודה על תיקי נתניהו תימשך כמתוכנן.
נתניהו אמר היום לראשי המפלגות שחשוב לו לעשות את המהלך בהסכמה. בנט שלא היה נוכח הצטרף טלפונית לדיון ונתן את הסכמתו. הכוונה - לשחזר את הממשלה הזו גם אחרי הבחירות. לא היתה מחלוקת על התאריך - קרוב ל-90 יום ממועד פיזור הכנסת. נציגי המפלגות החרדיות רצו שהבחירות יתקיימו ב"בין הזמנים" - עד ראש חודש ניסן.
נתניהו: "בעזרת השם ננצח"
ראש הממשלה נתניהו עדכן בישיבת סיעת הליכוד: "הסכמנו פה אחד להגיש חוק לפיזור הכנסת. הממשלה תשלים ארבע שנים מלאות של כהונה עם הישגים כבירים, הפכנו את ישראל לכוח עולמי עולה ואין פה שום הפרזה. עוד לא סיימנו את העשייה אבל בעזרתכם ובעזרת השם נסיים אותם וננצח, בעזרת השם ובעזרתם נצליח".
"הקואליציה הנוכחית זה הגרעין בעיניי לקואליציה הבאה, זה הבסיס", אמר. "אנחנו באים לבקש מנדט ברור מהבוחר להמשיך להוביל את מדינת ישראל בדרך שלנו. הדרך עשתה רבות לטובת מדינת ישראל והיא תעשה רבות לטובת מדינת ישראל".
נתניהו הוסיף והתייחס למצב הביטחוני: "אנחנו ממשיכים ביד רמה למנוע את ההתבססות האירנית בסוריה, עומדים לסיים את פירוק נשק המנהרות שחיזבאללה השקיע בו כל כך הרבה ומסיימים את נטרול נשק המנהרות של חיזבאללה - צה"ל ערוך לכל תרחיש". נתניהו התייחס לדבריו לפני כחודש וחצי לפיהם העיתוי הביטחוני רגיש: "אמרתי זאת כי היינו בפתח מבצע. המבצע הזה רובו ככולו מאחורינו, טוב שהשלמנו את זה - עכשיו עינינו לבחירות".
בחלק הסגור של סיעת הליכוד התייחס נתניהו למצב הבורסה ואמר: "אני לא יכול להגיד למי שמחזיק מניות אם למכור או להישאר. אני רק אומר דבר אחד: אנחנו נדאג ליציבות כלכלת ישראל, כך או כך".
דיונים והתייעצויות על מועד פיזור הכנסת
שר האוצר משה כחלון אמר בישיבת סיעתו: "כדי לשמור על יציבות כלכלית במשק וסיבות נוספות החלטנו ללכת לבחירות מהר ככל שניתן". לדבריו, "כמה שהבחירות יותר קצרות זה פחות עלויות למדינה ופחות עלויות למפלגות. בימים הקרובים תוגש הצעה לפיזור הכנסת ונתמוך בה כמובן".
יו"ר הכנסת יולי (יואל) אדלשטיין זימן ללשכתו להתייעצות את ראשי מפלגות הקואליציה - בעקבות הודעת הקואליציה על פיזור הכנסת והליכה לבחירות. אדלשטיין יזמן גם את ראשי מפלגות האופוזיציה כדי לסכם על תאריך פיזור הכנסת ומועד קיום הבחירות "מוקדם ככל האפשר", לדבריו.
הסימנים המוקדמים התחילו לקראת סוף השבוע, כשיו"ר הקואליציה דוד אמסלם התחיל להשמיע הצהרות לוחמניות סביב חוק הגיוס - למרות שיש עוד קרוב לחודש עד למועד הסופי להעברת החוק. במערכת הפוליטית מעריכים שההצהרה של פרקליט המדינה בשבוע שעבר על קידום הדיונים בתיקי נתניהו האיצה גם את לוחות הזמנים הפוליטיים.
הקדמת הבחירות באפריל בהכרח תגרום למערכת המשפטית "לחשב מסלול מחדש": קשה להתחייב בשלב זה שהיועץ המשפטי לממשלה יסיים את תהליך הדיונים בתיקים 1000, 2000 ו-4,000 בחודש פברואר או מרס, לפני הבחירות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס בצהריים את ראשי מפלגות הקואליציה לדיון מיוחד בנושא חוק הגיוס, כשנותר פחות מחודש לפקיעת ההארכה שבג"ץ נתן למועד חקיקת החוק. בליכוד הכריזו שיקדמו את החוק גם ללא הסכמת החרדים, אך לאחר ש"יש עתיד" ו"ישראל ביתנו" הודיעו שלא יתמכו בחוק נוצר משבר.
זמן קצר לפני ישיבת ראשי הקואליציה, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד הודיע כי סיעתו תצביע נגד חוק הגיוס. "זה לא חוק גיוס - זה חוק גיוס כספים. זו הקומבינה", אמר לפיד בהצהרה מיוחדת לתקשורת. גם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן רמז שסיעתו תצביע נגד החוק אם יוכנסו בו שינויים, ובליכוד תקפו: "אסור להפוך עניין לאומי לפוליטיקה קטנה".