יותר מ-80% מהציבור הישראלי מתכוון להצביע בבחירות לרשויות המקומיות מחר (שלישי) – כך עולה מנתוני מדד השלום של אוניברסיטת תל אביב והמכון הישראלי לדמוקרטיה. רק 12.1% מהציבור לא מאמינים שישתתפו בבחירות. בקרב המגזר היהודי נרשמה נכונות גבוהה יותר להשתתף בבחירות, כאשר 83.3% מהנשאלים השיבו כי בכוונתם להשתתף, לעומת 70.4% מקרב הנסקרים במגזר הערבי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מעט יותר ממחצית (54.2%) מהציבור הישראלי מרוצה כיום מתפקוד הרשות המקומית ממקום מגוריהם, כאשר בציבור היהודי שביעות הרצון רבה יותר מבציבור הערבי (56.8% לעומת 41%, בהתאמה). מנגד, 41.1% מהציבור אינם מרוצים מתפקוד הרשות המקומית. עם זאת, חלק ניכר מהציבור מאמין כי ברשות המקומית שלו ישנה שחיתות: 63.3% מהציבור היהודי ו-70.3% מהציבור הערבי מאמינים כי ברשות המקומית שלהם יש מידה מסוימת של שחיתות. פחות מ-20% מהציבור מאמינים כי ברשות המקומית בה הם חיים אין כלל שחיתות.
כמחצית מהציבור הישראלי מכיר את כל המועמדים לראשות הרשות המקומית בה הם גרים, אולם בתחום זה ישנו פער דרמטי בין המגזר הערבי ליהודי: כ-76.1% מהציבור הערבי העידו כי הם מכירים את כל המועמדים לעומת 46.4% בקרב הציבור היהודי. עם זאת, רק מיעוט קטן מקרב הנסקרים השיב כי אינו מכיר את המועמדים כלל (4.7%).
עוד עולה מהמדד כי מרבית מהציבור הישראלי מסכים כי אין קשר בין מגדר לבין יכולת לכהן כראש רשות מקומית. 70.1% מהציבור העידו כי הם אינם מסכימים עם הטענה כי גברים מתאימים יותר מנשים לכהן כראשי רשויות לאור האתגרים העומדים כיום בפני רשויות מקומיות, לעומת 24.2% בלבד שהביעו הסכמה עם הטענה. גם בתחום זה נרשם פער משמעותי בין המגזר היהודי לערבי: בעוד שרק 21% מהציבור היהודי הסכים עם הטענה, 39.4% מהציבור הערבי הסכים עמה.
מהמדד עולה עוד כי למרבית הציבור היהודי (64.9%) לא חשוב כי המפלגה לה הם מצביעים בבחירות המקומיות תהיה זו לה הצביעו בבחירות לכנסת – בניגוד לציבור הערבי, שם רוב הציבור (56%) מעיד כי חשוב לו שתהיה זהות בין ההצבעות.
הסקר נערך על ידי פרופסור אפרים יער מהתוכנית לניהול סכסוכים וגישור ע"ש אוונס באוניברסיטת תל-אביב ופרופסור תמר הרמן ממרכז גוטמן לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה בין התאריכים 16-17 באוקטובר 2018 בקרב 600 מרואיינים המהווים מדגם ארצי מייצג.