ישראל הולכת לבחירות - באפריל 2019 - ואלו השאלות המרכזיות שילוו אותנו ב-106 הימים הקרובים. לחלקן נקבל תשובות בקרוב - וחלקן רק ביום הבחירות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
השאלה הראשונה - כתבי האישום: האם ומה מנדלדבליט יחליט?
השאלה העיקרית היא האם מנדלבליט ימליץ על הגשת כתב אישום, בחירות שנערכות תחת המלצה של היועץ המשפטי לממשלה לאישום נגד ראש הממשלה נתניהו שונות בתכלית מבחירות שבהן ההליכים הפליליים נמצאים בהקפאה.
אם לא היה לנתניהו את כל העניינים הפליליים, לכאורה הייתה יכולה להיות לו את קואליציית החלומות, אך רק לפי ההצהרות של אלה שאמרו שלא ישבו איתו בממשלה אם יוגש כתב אישום ניתן לראות שלנתניהו לא תהיה קואליציה. במצב כזה הוא אוסף 55 מנדטים בלבד - זו לא סכנה מיידית אבל זו סכנה ברורה.
השאלה השנייה - בני גנץ: האם יהיה איחוד במרכז-שמאל?
האם המפה הפוליטית תהיה אוסף של רסיסים קטנים או מפלגה אחת מרכזית, זו דינמיקה אחרת לחלוטין של מערכות בחירות. גנץ אומר שהוא יתחיל לבד אבל הוא לא סוגר את הדלת לאיחוד.
השאלה השלישית - "הסוס השחור" בליכוד: האם גדעון סער יצליח?
מדברים הרבה על הפריימריז בליכוד, הוא משמש כסוג של פיילוט לקרב על הירושה, נתניהו ינסה להילחם בסער ואם הוא יצליח להשתחל לצמרת רשימת הליכוד זה יהיה מבחינתו הישג משמעותי.
השאלה הרביעית - עוצמת המפלגות הקטנות: האם אחוז החסימה הוא שיכריע?
אחוז החסימה הוא הגבוה ביותר בהיסטוריה של ישראל. הוא כבר הפיל בעבר את אלי ישי והפעם רצות יותר מפלגות. חלק מהמפלגות שמתנדנות לא תעבורנה את אחוז החסימה ויש לזה השפעה יוצאת דופן על מפת המנדטים - מפלגה שנזרקת לפח זה 200 אלף קולות.
השאלה החמישית - אפקט שיעור ההצבעה: האם המצביעים ינהרו - ואילו מצביעים?
בפעם האחרונה נהנה נתניהו מגידול משמעותי של אחוז ההצבעה - בעיקר בגוש הימין. גם הפעם ראש הממשלה חייב שהבייס שלו יצא לקלפיות.
את הסקר האחרון עשינו בשבוע שעבר, וממנו חזינו בשני סוגים של קואליציה:
האחד: אם לליכוד (28 מנדטים) יצטרף בני גנץ עם רשימה עצמאית ו-16 מנדטים, פלוס 9 לבית היהודי, 7 ליהדות התורה, 6 לישראל ביתנו, 5 לכולנו, 5 לש"ס, 5 לאורלי לוי - הגענו יחד לקואליציית ימין מרשימה של 81 חברי כנסת.
אבל אם יהיה כתב אישום נגד ראש הממשלה - ואנחנו גורעים מקואליציה כזאת את בני גנץ, את אורלי לוי ואת משה כחלון - נתניהו עשוי להיבחר לראשות המפלגה הגדולה ביותר אבל יעמדו לימינו 55 ח"כים בלבד.
ציר הזמן בדרך לבחירות יהיה צפוף למדי, והכל יסתיים עשרה ימים לפני חג הפסח. השלב הראשון הוא פיזור הכנסת - חברי הכנסת צריכים לאשר בשלוש קריאות את החוק לפיזור הכנסת, וזה תהליך שיתחיל מחר ויסתיים כבר מחרתיים ביום רביעי.
אחר כך יגיע תורם של הפריימריז במפלגות - כל מפלגה תקבע לעצמה מועד לבחירות המקדימות. במקרה של הליכוד והעבודה - ככל הנראה מדובר בשבוע האחרון של ינואר או בתחילת פברואר. מפלגות שירצו להתמודד יצטרכו להחליט על כך בחודשיים הקרובים - המועד האחרון להגשת רשימות לוועדת הבחירות המרכזית הוא 45 יום לפני הבחירות, כלומר עד 23 בפברואר - בכפוף לשינויים כמובן.
מובן שברקע מרחף גם ההליך המשפטי, הדיונים אצל היועץ המשפטי לממשלה אמורים להתחיל ממש בימים אלה אבל אין לדעת אם הם יסתיימו לפני הבחירות. חג הפורים השנה יהפוך לנשף מסכות פוליטי אחד גדול - הכינו את תחפושות הפוליטיקאים, בין 20 ל-22 במרס. שלושה שבועות אחרי - ביום שלישי, 9 באפריל - אזרחי מדינת ישראל ילכו לקלפיות ויכריעו את בחירות 2019.