מבחן נאמנות לקואליציה: חוק נאמנות בתרבות של השרה מירי רגב אמור לעלות היום (שני) להצבעה בכנסת, אבל בשל הקשיים לגייס לו רוב בקואליציית ה-61 של נתניהו ולהימנע ממבוכה הוחלט לדחות את ההצבעה. אמש הודיע שר האוצר כחלון על מתן חופש הצבעה לחברי "כולנו" בהצבעה על החוק השנוי במחלוקת - זאת לאחר שבקרב חברים בסיעה נשמעה ביקורת נרחבת על החוק, מטרתו ואופי השיח שהוא יוצר. השרה רגב הודיעה כי תערוך היום בשעה 13:00 מסיבת עיתונאים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
חופש ההצבעה שהעניק כחלון יאפשר לח"כ רחל עזריה, שכבר הביעה הסתייגות מהחוק, להצביע נגד. חברת הכנסת אמרה אתמול לגלי צה"ל כי היא מנסה לשכנע את הליכוד ואת יו"ר הקואליציה שלא להעלות את החוק הזה להצבעה היום, כיוון שאין לו רוב.
אבל, ההתנגדות היא לא רק בכולנו - ח"כ בני בגין מהליכוד התייחס גם הוא לנושא בראיון לגלי צה"ל ואמר שיצביע נגד החוק. לדבריו, גם אם ישראל ביתנו תגויס לתמוך בחוק הזה - למשל, בתמורה להעברת חוק עונש מוות למחבלים - הוא יתבצר בהתנגדותו לשני החוקים.
ח"כ מרב בן ארי מכולנו פעלה בשבועות האחרונים בוועדת החינוך במטרה לשלב הקלות מסוימות בתוך החוק, בהן חובת התייעצות שרת התרבות והספורט לפני שלילת תקציבים, וכן הוספת סעיף שיחייב את הגורמים המחליטים לצפות ביצירות כאשר מהמוסד שבו הם מועלים עומד להישלל התקציב.
עם זאת, האלמנטים הללו לא מרגיעים את החשש שמדובר בחוק צנזוריאלי כבד, אשר יפגע בישראל ובתדמיתה כמדינה דמוקרטית ונאורה. בנוסף, ככל שיהיו יותר בעלי תפקידים שיצטרכו לצפות ביצירות האמנות, הרי שבידי שרת התרבות או מי שיעמוד בהמשך בראש המשרד, יהיו יותר תפקידים לחלק למקורבים ובכך הדבר אף עשוי לתרום להם.
חוק הנאמנות בתרבות הוא גלגול מתקדם של חוק הנכבה, המקנה סמכויות למשרד האוצר לשלול תקציבים. החוק, שנתן בידי האוצר את הסמכות, הועבר לפני שלוש שנים - אך רוב עצום של הבקשות שהונחו בפני הצוות במשרד האוצר נדחו. רגב ניסתה לשכנע את כחלון במשך מספר שנים לאפשר את העברת הסמכות אליה, ורק לפני כחודשיים כחלון הודיע שהוא מסכים למהלך ותמך בו בקריאה הראשונה.