המשבר נמנע: ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (ראשון) את הצעת החוק של שר הביטחון אביגדור ליברמן לביטול המגבלות על מימוש כספי הפיקדון לחיילים משוחררים. על פי ההצעה, כל חייל יוכל למשוך את הכסף לכל מטרה ללא כל מגבלה. אישור ההצעה מגיעה על רקע התנגדות משרד האוצר, וכעת משרדי הביטחון והאוצר יפעלו יחד למציאת מקור תקציבי למימונו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ההצעה החדשה שאושרה לקריאה ראשונה בכנסת נועדה לשנות את החוק הנוכחי, לפיו יכול חייל משוחרר למשוך את כספי הפיקדון במהלך חמש השנים הראשונות לאחר שחרורו לטובת חמש מטרות בלבד: לימודים, הקמת עסק, רכישת דירה, נישואין ולימודי נהיגה. "עד לקריאה השנייה והשלישית יפעלו משרדי הביטחון והאוצר להגיע להבנות לגבי אופן תשלום הפיקדון", נמסר בהודעת משרד הביטחון.
אמש הביעו במשרד האוצר התנגדות להצעה, שבעקבותיה ליברמן מתח ביקורת על שר האוצר משה כחלון, ואמר כי הופתע ממנה. "לא מדובר בתוספת תקציב אלא בכסף שכל כולו שייך לחיילים, על פי חוק", אמר.
במכתב ההתנגדות שנשלח מאגף התקציבים במשרד האוצר נכתב כי "מדובר בעלות תזרימית של כ-4 מיליארד שקלים שלא מועמד מקור מולה". עוד נכתב כי "מדובר בשינוי משמעותי ביותר בתקציב המדינה". המכתב סוכם בכך ש"במתכונתה הנוכחית, משרד האוצר מתנגד בתוקף להצעת החוק".
"אני מקווה ששר האוצר ינחה את פקידי משרדו לתמוך מחר בהצעת החוק בוועדת השרים", אמר ליברמן הערב. "בעודפים הקיימים לא אמורה להיות בעיית תזרים".
ליברמן דרש וספת לתקציב הביטחון, כחלון התנגד
כחלון וליברמן נפגשו ביום רביעי לדון בבקשתו של ליברמן להוסיף 4.8 מיליארד שקלים לתקציב משרד הביטחון בשלוש השנים הבאות. בשבועות האחרונים כחלון אמר שהוא לא מתכוון להיעתר לבקשתו של שר הביטחון. מקורבים לשניים סיפרו כי הפגישה נערכה באווירה טובה אך הסתיימה ללא תוצאות.
מוקדם יותר השבוע, בתדרוך לכתבים צבאיים, הודיע שר הביטחון אביגדור ליברמן כי הוא מתכוון לדרוש ממשרד האוצר תוספת תקציבית של כ-4.8 מיליארד שקלים, שיתפרסו על פני שלוש השנים הבאות, לאור "התפתחויות משמעותיות בגזרה הביטחונית באזור". ליברמן הבהיר: "לא ניתן לפרט על כל השינויים המהותיים".
ליברמן הסביר כי למערכת הביטחון דרושים עוד תקציבים כדי להתמודד עם הנוכחות הרוסית המסיבית על אדמת סוריה: "נכנסו לאזור כלי נשק מדויקים ואיכותיים יותר שהגיעו לידי חיזבאללה, שגם עלותם גבוהה יותר. לצד הפיתוח המואץ של טילים בליסטיים באירן, צריך לתת מענה לכך בתוכנית הרב שנתית".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה לדרישת שר הביטחון כי ההסכם הקיים מאפשר לצה"ל לתכנן מראש את תקציבו לטווח הארוך ומאפשרת מיצוי יעיל ומיטבי של המשאבים. "דרישות תקציביות נוספות מהוות הפרה מהותית של הסיכום, ויובילו לכך שכל התועלות של מערכת הביטחון מהסיכום ירדו לטמיון, ובפרט היכולת לממש את התכנית הרב שנתית".