שרת המשפטים אילת שקד ושר החינוך נפתלי בנט פרסמו היום (שלישי) את טיוטת הצעת חוק יסוד החקיקה אותו יזמו. במרכז התזכיר הסדרת יחסי הכוחות בין הכנסת לבית המשפט העליון והנהלים לפיהם יוכלו השופטים לפסול חוקים. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מתנגד באופן נחרץ להצעת החוק וצפוי להודיע על כך באופן פומבי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
היו בנושא מספר ישיבות משותפות בין היועץ לבין שרת המשפטים, אך לא נמצאה דרך להגיע להסכמה והיועמ"ש הבהיר לשרת המשפטים שהוא מתנגד לחוק והוא ישמיע את ההתנגדות הזאת בפומבי. מבחינת היועץ המשפטי, 61 ח"כים בלבד לחוקק מחדש חוק שנפסל בבג"ץ זה "לא מספיק, זו אצבע קלה מדי על ההדק".
היועמ"ש הביע חשש שהצעת החוק תפר את האיזון. מי שתחתום על הצעת החוק היא היועצת המשפטית של המשרד ולא מחלקת הייעוץ והחקיקה כפי שניתן היה לצפות מחוק שמוגש כאשר שיש הסכמה במשרד המשפטים. גם כל שופטי העליון מתנגדים, אך הדבר לא מפריע לשרה אלא דווקא עוזר לה. גם בנט וגם שקד יודעים שלחוק אין הרבה סיכוי לעבור בקונסטלציה הזאת ככל הנראה.
הצעת החוק מנסה לחזק ולבצר את מעמדם של חוקי היסוד ולהגן עליהם מפני ביקורת שיפוטית אפשרית של בית המשפט. על פי ההצעה, חוקי יסוד יוגשו רק על ידי הממשלה, ועדת החוקה או 20 ח"כים לפחות ויעברו ברוב של 61 חברים בכל אחת משלושת הקריאות. לאחר שיאושר, בג"ץ לא יוכל לבטל את חוק היסוד, בניגוד למצב היום.
עם זאת, ההצעה מכירה בסמכותו של בית המשפט העליון לפסול חוקים רגילים, אך מציב תנאים קשיחים לפסילת חוק: בג"ץ יוכלו לפסול חקיקה אך ורק במקרה חריג בו הליך החקיקה סטה מההוראה בחוק היסוד. דיון על פסילת החוק יתבצע בהרכב של 9 שופטים וברוב של שני שלישים מהם. החוק אוסר על בית המשפט לפסול חוקים שנפל פגם בהליך חקיקתם אך עברו בשלוש קריאות.
למרות ההסכמה לפיה בית המשפט יוכל לפסול את חוקי הכנסת, הכניסו השרים את האפשרות לכנסת לחוקק מחדש את החוק באמצעות פסקת התגברות. על פי ההצעה הכנסת תחוקק את החוק פעם נוספת רק באמצעות רוב של 61 חברים - ואז החוק יכנס לתוקף לתקופה של 5 שנים.