מערכת היחסים שהפכה לאחת המרתקות והטעונות בפוליטיקה הישראלית בין משה כחלון ואבי גבאי התחילה בזמן שכחלון היה שר התקשורת וגבאי מנכ"ל בזק. אחרי בחירות 2013 כחלון תכנן לעזוב את הליכוד ונפגש עם אנשים רבים - כולל גבאי, שבסופו של דבר חבר להקמת מפלגת "כולנו". אבל עוד לפני הבחירות החלו הסדקים במערכת היחסים עד לניתוק מוחלט היום.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
גבאי וכחלון חברו רשמית באמצע 2014. "אחרי שעזבתי את הליכוד והיה ברור שאני מקים מפלגה, הוא בא לפגישה. הוא הרשים אותי בהתחלה כמו שהוא מרשים היום את התקשורת", אמר כחלון בשיחה סגורה. "כבר בפגישה הראשונה הוא הציע חצי מיליון שקלים. לא היה לי כסף לשלם על אספרסו בארומה, בשלב הזה הייתי לוקח כמעט מכל אחד".
אך גבאי סיפר למקורביו סיפור אחר. "הקמנו את המפלגה יחד. עבדתי בזה 24 שעות ביממה והקמתי מפלגה מכלום", אמר, וציין שלא דיברו על כסף עד לקראת סוף המירוץ. "להיפך, העדפתי לא לתת כדי שלא יגידו אחר כך שמוניתי בגלל הכסף". השניים יצאו לדרך כשלכולם ברור שגבאי הוא שותף בכיר במפלגה - אבל למרות ששניהם יודעים שככל הנראה גבאי יהיה שר ביום שאחרי הבחירות, הציבור לא זכה לשמוע עליו וכחלון מסתיר אותו כי הוא נתפס כטייקון, מה שנוגד את ערכי המפלגה.
גבאי התייחס לזה יחסית בשיוויון נפש: ממילא הוא רצה תפקיד ביצועי. אבל אז עבר חתול שחור נוסף כשיואב גלנט הגיע למפלגה, והחליף את גבאי כמרכז עבודת השטח במפלגה. "פיטרתי אותו מתפקיד ראש המטה, אמרו לי שאף אחד לא רוצה לעבוד איתו", אמר כחלון למקורביו.
אחרי הבחירות שרר נתק מוחלט. כחלון העביר מסר לגבאי שאולי יחזור בו מהבטחתו למנות את גבאי לשר ושהוא ימנה אותו לתפקיד מנכ"ל האוצר במקום. גבאי מעביר מסר חזרה שהוא לא מעוניין ובהתייעצות עם רב משחרר את כחלון מהנדר. "הייתה התנגדות מכל המטה למנות אותו לשר", העיד כחלון. "חלק הזהירו שהוא יתקע לי סכין בגב".
"אבי גבאי ראה בכחלון את האיש שיפיל את שלטון הימין"
בסוף מינה כחלון את גבאי לתפקיד השר להגנת הסביבה, אבל גבאי התאכזב מדבר אחר: כחלון העביר את התחושה שהוא הולך עם הרצוג, מה שלא קרה בסופו של דבר. "הוא אמר שאם יאלץ ללכת עם נתניהו הוא לא ילך להיות שר, כי הוא לא יכול לעבוד איתו, אני אמרתי לו 'תדחוף לממשלת אחדות' והוא נתן לי את התחושה שאוטוטו בוז'י נכנס", העיד גבאי בשיחה פנימית.
"אבי גבאי ראה בכחלון את האיש שיפיל את שלטון הימין", אמר הפרשן הפוליטי עמית סגל. "גבאי הגיע לפוליטיקה במטרה להיות בצוות שישים קץ לשלטון הליכוד והימין. וברגע שהוא מצא את עצמו כשר בממשלת נתניהו - קץ הכהונה היה כתוב מראש".
מתווה הגז הוביל לקרע
הפיצוץ הראשון מגיע אחרי כמה חודשים כשגבאי הופתע לגלות יחד עם כל עם ישראל שכחלון לא מתכוון לפרק את המונופול. "סיפור הגז הוא הקרע", אמר גבאי למקורבים. "אני התנגדתי למתווה וביקשתי מכחלון לקבל את הטיפול בנושא, אבל הוא העביר את זה לביבי. ניסיתי לשכנע אותו לא לתמוך, מה גם שזה לא היה בהסכם הקואליציוני".
כחלון טוען שגבאי שיחק משחק כפול וניצל את מעמדו כשר שאינו חבר כנסת, כדי להתנגד פומבית ולזכות באהדה ציבורית כשהוא יודע שחבריו למפלגה הם אלה שמחויבים למשמעת הקואליציונית. אבל, לא על זה התפוצצה מערכת היחסים: לקראת מאי 2016 מעדכן כחלון את גבאי שהמחנה הציוני מתכוונת להצטרף לקואליציה והוא שואל אם יסכים לוותר על התיק להגנת הסביבה ולעבור לתפקיד של שר נוסף באוצר, גבאי מסכים.
ערב לפני הדרמה הגדולה השניים בטוחים שהרצוג מושבע כשר חוץ אבל אז באה ההפתעה, כשדווקא ליברמן הוא זה שמצטרף לממשלה ומחליף את יעלון בתפקיד שר הביטחון. גבאי מזמן את עצמו לכחלון ומודיע - זה נגמר. כחלון מתאר את מה שגבאי עשה כלא פחות מבגידה ואף פועל לגרום לניצחונו של הרצוג בפריימריז של מפלגת העבודה. "הוא רמאי. פעם ימין ופעם שמאל, פעם חברתי ופעם טייקון", העיד בפני מקורביו. "התאכזבתי ממנו ומותר לי להחליט שאני לא רוצה סיבוב נוסף".
יושב ראש המחנה הציוני אבי גבאי ביקש למסור בתגובה לכתבה: "כחלון ואני מסכימים בנושאים חברתיים רבים. אבל יש בינינו הבדל משמעותי: כחלון משמר את נתניהו כראש ממשלה, ואני מתכוון להחליף את נתניהו כראש ממשלה. כל השאר רכילויות שלא משרתות את עם ישראל".