על רקע הצהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בעניין ההכרה בירושלים ולקראת ביקורו המתקרב של סגן הנשיא מייק פנס, ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט שלא להעלות השבוע להצבעה את "חוק ירושלים המאוחדת", מבית היוצר של הבית היהודי - הצעה שאמורה להקשות על משא ומתן על עתיד העיר. הכוונה היא לדחות את החוק לכל הפחות עד לאחר ביקורו של פנס בישראל בעוד כשבוע.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי ההצעה, שהייתה צפויה לעבור השבוע בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, נדרש רוב של 80 חברי כנסת לכל שינוי במעמד הבירה או מסירה עתידית של שטחים במסגרת הסכם מדיני. בסביבתו של ראש הממשלה מבינים כי החוק עלול להביך את ממשל טראמפ ולחבל בהסכמה שהוא נתן לנשיא האמריקני שלא להתסיס את השטח או לשנות את הסטטוס קוו בעיר.
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה בחודש יולי האחרון את הצעת החוק שיזם שר החינוך נפתלי בנט, לפיו ויתור על ריבונות בירושלים יאושר רק ברוב של 80 חברי כנסת. החוק שקיבל את הכינוי "חוק ירושלים" אושר בוועדה לאחר מחלוקת שהתפתחה בין אנשי נתניהו לאנשי בנט.
זוהי לא הצעת החוק הראשונה שיורדת מסדר היום בעקבות לחץ אמריקני. לפני כחודש וחצי הודה בכיר בממשל האמריקני כי ארה"ב היא שמנעה את העלאת חוק "ירושלים רבתי" להצבעה בוועדת שרים לחקיקה. "זה הוגן לומר שארה"ב מעודדת הימנעות מצעדים שהיא מאמינה שמסיחים את הדעת מקידום תהליך השלום", הסביר אז הבכיר. "החוק להרחבת ירושלים נחשב לצעד כזה".
בישיבת שרי הליכוד בסוף חודש אוקטובר הבהיר נתניהו כי אכן קיבל פנייה מהאמריקנים. "הם ביקשו להבין את מהות החוק", אמר. "כפי שפעלנו מולם בשיתוף פעולה עד עכשיו, כדאי לדבר ולתאם מולם. אנחנו פועלים כדי לקדם ולפתח את התיישבות, ולא כדי לקדם שיקולים אחרים".
על פי החוק, אותו מקדם השר ישראל כ"ץ עוד משנת 2014, יצורפו מספר התנחלויות לתחום השיפוט של ירושלים. הוא מבוסס על חוקים דומים הקיימים ברחבי העולם, כמו בלונדון ובפריז. הוא תוכנן לעלות היום להצבעה בוועדת השרים, אולם ברגע האחרון הוסר הנושא מסדר היום שלה.