המתח ששורר ביממה האחרונה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין מפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך על רקע הפרסום בחדשות 2 אמש אודות הכוונה לחדש את החקירות נגדו, אינו מתרחש בתוך חלל ריק. ההתבטאות החריגה נגד המשטרה שנמסרה אתמול מטעמו של נתניהו מצטרפת לשורה של מהלכים שמקדמים חברי הכנסת המקורבים לנתניהו ומטרתם להצר את צעדי המשטרה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
חבר הכנסת דודי אמסלם, יו"ר ועדת הפנים, קידם בחודשים האחרונים מספר צעדים בניסיון לקדם מטרה זו. בחודש ינואר האחרון הוא יזם והגיש הצעת חוק לפיה לא יהיה ניתן לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש ממשלה מכהן, שנחשד בעבירות קלות. למרות שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הביע התנגדות להצעה, אמסלם מתכוון להגיש אותה לאישור הכנסת לאחר החגים.
הודעתו של חבר הכנסת על הצעת החוק גררה גינויים רבים במערכת הפוליטית ומועד הגשתה נדחתה לבקשת ועדת השרים לחקיקה. בליכוד מיהרו אז להרגיע את הרוחות ופרסמו הודעת התנערות שהתייחסה גם לבדיקה הנוכחית בעניינו של ראש הממשלה.
"הצעת החוק שיזם ח"כ אמסלם לא תואמה עם ראש הממשלה ונעשתה ללא ידיעתו", הבהירו אז. "כל חקיקה באשר היא איננה רטרואקטיבית, וברור מאליו שהדברים לא חלים על בדיקות שכבר מתקיימות", הוסיפו במפלגה.
אמסלם מנסה כעת לגייס את תמיכת השותפות לקואליציה - וטוען שלא מדובר במהלך לטובת נתניהו אלא לראש הממשלה הבא, לאחר שארבעת ראשי הממשלה האחרונים מצאו את עצמם בחקירות - והוא בטוח שראש הממשלה הבא ימצא את עצמו באותה סיטואציה.
שנת מאסר לחוקר שימליץ על הגשת כתב אישום
כחודש לאחר מכן יזם חבר הכנסת מהליכוד הצעת חוק נוספת שמטרתה להכפיף את תקציב המשטרה למשרד לביטחון הפנים. עד היום לא נשמעה כל טענה לגבי אופן ניהול תקציב המשטרה, שעומד על 11 מיליארד שקלים. אולם העובדה כי התקציב הזה מממן גם את אגף החקירות שעוסק בין השאר גם בחקירות נתניהו, זו כנראה סיבה מספיק טובה לאמסלם לבחוש ולהעלות את ההצעה השנויה במחלוקת.
לפני מספר חודשים תקף המפכ"ל אלשיך את היוזמה, וכינה אותה "הצעה אנטי-דמוקרטית ששומרי הסף יעזרו לעצור אותה". עוד הוסיף אלשיך כי "תפקידי, יחד עם השוטרים, לוודא שההצעה הזו לא תקודם - ולהבנתי היא לא תקודם. אם מישהו רוצה לשנות את החוק באופן שיקשה על שומרי הסף לשמור על החוק - אזי להגן על עמדתם".
המהלך האחרון ואולי הבוטה ביותר בסדרת הצעדים נגד המשטרה הגיע לפני כחודש, כששוב, ח"כ אמסלם, יזם הצעת חוק פרטית שתאסור על המשטרה להמליץ לפרקליטות להגיש כתב אישום נגד חשוד שנחקר. על-פי החוק המוצע, יוטל עונש מאסר של שנה על חוקרים שיחרגו מההוראה ויגישו המלצה בסופה של חקירה, ולא יציגו רק ממצאים יבשים. הצעת החוק טרם הוגשה, ואמסלם צפוי להניח אותה על שולחנו של יו"ר הכנסת עם פתיחת מושב החורף.
מפלס המתח בין נתניהו למשטרה גבר אמש בעקבות התגובה החריגה של ראש הממשלה לפרסום של משה נוסבאום על חידוש החקירות נגדו, בה הוא תקף בחריפות את המשטרה ואת המפכ"ל אלשיך והאשים אותם בניהול "מסע ציד תקשורתי" אישי נגדו.
במשטרה הגיבו בחריפות לדברים: "משטרת ישראל עושה עבודתה בהתאם לחוק ובממלכתיות", נמסר בהודעה רשמית. "לא ניגרר למתקפות חסרות שחר שנועדו לשבש את עבודת המשטרה ולפגוע בלגיטימיות שלטון החוק".
במקביל, גורמים במערכת אכיפת החוק השיבו אש למתקפה של נתניהו, וטענו כי "מדובר בהמשך של קמפיין שמתנהל כבר כמה חודשים נגד המשטרה מצד כמה נבחרי ציבור שנועד לרפות את ידי החוקרים". עוד הדגישו הגורמים כי "כל הניסיונות האלו לא יפגעו בעצמאות החוקרים ובהמשך החקירות בדיוק כפי שתוכננו".