ניסיון בלימה של חוק ההמלצות: חברי כנסת מהאופוזיציה פנו הערב (שלישי) במכתב דחוף ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וליועץ המשפטי של הכנסת אייל ינון בבקשה שימנעו חקיקת בזק של החוק שיאסור על המשטרה לפרסם את המלצותיה בתום חקירות, שאושר אתמול בקריאה ראשונה. הצעת החוק זכתה לביקורת רבה באופוזיציה (ש-19 מחבריה נעדרו מההצבעה), וגם בקרב גורמים במערכת אכיפת החוק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על הבקשה הדחופה חתומים חברי הכנסת תמר זנדברג (שיזמה את הפנייה), דב חנין, יעל גרמן, מיקי רוזנטל, מיקי לוי, יעל כהן-פארן, זוהיר בהלול ולאה פדידה.
הפנייה, שהופצה לכל חברי ועדת הפנים, נשלחה לאחר שנודע כי ועדת הפנים של הכנסת תקיים כבר ביום חמישי הקרוב דיון על החוק, כהכנה לקריאה שנייה ושלישית, וכי כבר ביום שני תתקיים ההצבעה בוועדה.
"לאור הבעייתיות של ההצעה ואופן ההתנהלות של הליך החקיקה לקריאה ראשונה, מן הראוי לאפשר לחברי הכנסת לקיים דיון מכובד ולשקול את הדברים בכובד ראש לפני שהם עומדים בפני הצבעה בקריאה שנייה ושלישית", כתבו חברי הכנסת בפנייתם. "קיומם של שלושה דיונים בטווח של פחות משבוע לא יאפשר קיום הליך ראוי ומכבד ומעלה חשש כבד למחטף, ולכן אנו רואים לנכון לפנות אליכם ולבקש שתפעלו על מנת למנוע הליך של חקיקת בזק בהצעת החוק".
"נבחרי הציבור מעניקים לעצמם פריבילגיה"
אתמול טען גורם בכיר במערכת אכיפת החוק כי החוק במתכונתו הנוכחית הוא רק הכנה לחוק נוסף שחברי הכנסת יבקשו להעביר בהמשך - בו יבקשו לקבוע שגם פרקליטים בפרקליטויות השונות לא יוכלו לבקש חוות דעת או להמליץ בעניינם של אישי ציבור, אלא רק פרקליט המדינה או היועץ המשפטי לממשלה יוכלו לעשות זאת.
הגורם הבכיר מתח ביקורת חריפה מאוד על החוק המתגבש, וטען כי נבחרי הציבור מעניקים לעצמם פריבילגיה מעבר לשימוע שלו הם זכאים כיום. לדבריו, מדובר ב-200-300 תיקים שבהם עוסקת המשטרה ושחוות הדעת בעניינם מועברת גם לידיעת הציבור. כעת, במצב החדש, עלולים להיפגע לפחות חלק מהחשודים בתיקים האלה, שכן לפחות בכ-30% מהמקרים המשטרה ממליצה לסגור את התיק בהיעדר תשתית ראייתית, ובמצב החדש שמם של החשודים האלה ינוקה רק לאחר חודשים ארוכים, לאחר שהפרקליטות תסיים לסכם את התיק ולקבל החלטה.
במצב החדש שייווצר, אפשר שחוקרים וראשי צוותי חקירה יימנעו כלל מלגבש חוות דעת מחשש שכל הדלפה תחשיד אותם והם יידרשו לחקירה במח"ש, ולכן מלכתחילה הם יעדיפו להעביר את כל חומר החקירה בלי חוות דעת והמלצה לפרקליטות - מה שיאריך במידה ניכרת ומשמעותית את הטיפול בתיקים בפרקליטות מכמה חודשים לשנה-שנה וחצי. בסופו של דבר, מי שייפגע יותר מכל יהיו החשודים עצמם.