פרסום ראשון: ועדת השרים אישרה היום (ראשון) את הצעת החוק לפיה לא יהיה צורך באישור הממשלה כדי לצאת למלחמה. החוק, שקידם ראש הממשלה בנימין נתניהו, מהווה שינוי בסעיף 40 לחוק יסוד הממשלה לפיו רק רוב של שרים יכול להביא להחלטה לפתוח במלחמה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הצעת החוק של שרת המשפטים איילת שקד, היא למעשה שילוב של שתי הצעות השלובות זו בזו: ההצעה הראשונה קובעת כי הממשלה תהא רשאית להאציל סמכות לקבינט, באישור ראש הממשלה לצאת למבצע צבאי שעלול בהסתברות כמעט וודאית להוביל למלחמה.
ההצעה השנייה קובעת כי לקבינט תיווסף היכולת להפעיל את סמכותו שעד כה לא הייתה מעוגנת בחקיקה. "החוק מצלם את המצב הקיים ממילא. בעידן הרשתות החברתיות ומהירות המדיה וסכנת ההדלפות", אמרה שקד. "עלינו להתאים עצמנו לתפיסת הביטחון המדינית ביטחונית הנוכחית ולייעל את עבודת הממשלה והקבינט ככל הניתן".
לפני כחצי שנה אישר הקבינט תיקון חקיקה שיאפשר לממשלה להסמיך מראש את הקבינט בתחילת הכהונה לצאת למבצע צבאי משמעותי או למלחמה, זאת כדי למנוע הדלפות. מסקנה כזו, ללא פירוט נרחב, הופיעה בדוח ועדת עמידרור לבחינת תפקוד הקבינט וככל הנראה הוכנסה לשם לאחר בקשת נתניהו עצמו.
ניתן להניח שהרקע להצעה הוא אירוע דרמטי שהתרחש לפני כ-7 שנים, והתפרסם לראשונה בתכנית עובדה: ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון דאז ברק הורו לרמטכ"ל לשעבר אשכנזי ולראש המוסד דאז דגן להכניס את מערכת הביטחון למצב פעולה מסוים. דגן ואשכנזי השיבו מצידם כי מדובר בפעולה שאיננה חוקית - כיוון שהמבצע עשוי להוביל למלחמה.
בכירים במשרד המשפטים הבהירו שחקיקה כזו תפזר את הערפל ותמנע צורך בוויכוח משפטי בזמן אמת, דבר שעלול להוביל לדליפת מידע. הפעולה שביקשו נתניהו וברק לקדם, נבלמה בעקבות התנגדות דגן ואשכנזי ולאחר הדלפות חוזרות ונשנות, גם אם לא ברור עד היום האם ראש הממשלה ושר הביטחון אכן היו מבצעים אותה במלואה.