"פעל בניגוד עניינים, הדברים חמורים": בדוח מבקר המדינה על השלטון המקומי שפורסם היום (שלישי) מקדיש המבקר פרק לנעשה בעיריית קריית גת - וטוען כי אחד מנבחרי העירייה פעל בניגוד עניינים כדי לקדם את קבוצת הכדורסל שעמד בראשה, מכבי קריית גת. המבקר בחר משום מה שלא לציין את שמו של נבחר הציבור: לחדשות 2 נודע כי מדובר בח"כ מיקי מכלוף זוהר (הליכוד), שטוען בתגובה כי מעולם לא השתתף בהצבעות בזמן שעמד בראש עמותת הקבוצה. אז על מה המהומה?
דוח המבקר: ג'ובים למקורבים וטיסות במיליונים
המבקר כינה את התנהלות אותו חבר מועצה, שלימים החזיק גם בתיק הספורט וכיהן כסגן ראש העיר, "ניגוד עניינים מוסדי". נבחר הציבור זוהר כיהן בעירייה במקביל להיותו יו"ר עמותת קבוצת הכדורסל, שאף נרשמה בכתובתו - כפי שגם מציין המבקר. מלשכתו של ח"כ זוהר נמסרה תגובה ונאמר לנו כי המבקר לא הודיע להם שהוא אחד המבוקרים בדוח. פנינו לדוברות מבקר המדינה על מנת להבין מדוע שמו של זוהר נשמט מהדוח - בניגוד למקורבים אחרים - אך עד לפרסום הידיעה לא התקבלה תגובה.
"מעת ייסודה בשנת 2004 ועד אמצע מאי 2014 היה אדם זה יו"ר העמותה ואחד ממורשי החתימה שלה. כמו כן במקביל לכהונתו כחבר מועצת העירייה כיהן גם כחבר בהנהלת איגוד הכדורסל בישראל", ציין המבקר. בדיקת חדשות 2 Online העלתה כי מדובר בתפקידים שאייש זוהר באותן שנים.
המבקר מציין כי זוהר "השתתף והצביע בישיבות מועצת העירייה" שעסקו בגובה התמיכה לקבוצת הכדורסל מאמצע יוני 2014. בדוח נכתב כי משרד הפנים פנה לעיריית קריית גת ושאל מדוע זוהר השתתף באותן ישיבות: "דבר זה אינו מתיישב לכאורה עם הכללים בעניין מניעת ניגוד עניינים ברשויות המקומיות".
מתי הופסקה פעילות זוהר בעמותה?
זוהר טען בתגובה שנשלחה למבקר כי באותה תקופה התפטר מתפקידיו בעמותה, אך המבקר שפירא טען בדוח כי הגיעו לידיו מסמכים של העמותה עליהם היה חתום זוהר גם מדצמבר 2014 - כשישה חודשים לפחות לאחר ההתפטרות. "המסמכים מצביעים על כך שפעילותו בעמותה לא באמת הופסקה אלא נמשכה לכל הפחות עד סמוך לסוף שנת 2014, כלומר שפעילותו בעמותה חפפה לפעילותו כממונה על הספורט בעיריית קריית גת ואף חפפה להשתתפותו באופן פעיל בישיבות מועצת העירייה שדנו בתמיכה בעמותות הספורט", כתב שפירא.
בדוח מצויין כי עמותת הכדורסל מינתה מורשה חתימה במקום זוהר, אך ההחלטה "התקבלה בעירייה מעט לאחר הדיון בוועדת הכספים על הגדלת התמיכה בעמותות הספורט ביוני 2014 שהשתתף בו חבר המועצה דאז, ומעט לפני הדיון במועצת העירייה, שדנה בהגדלת התמיכות". מבקר המדינה העיר בדוח כי "לא נמצא בעירייה תיעוד להתפטרותו מכל תפקידיו בעמותה".
ח"כ זוהר השיב בחודש יולי האחרון למבקר וכתב: "בכל האמור להשתתפותי בישיבות המועצה בהן אושרה לעמותת הכדורסל תמיכה, ברור כי לא הייתי מצוי בזמנו בניגוד עניינים, שכן בניגוד מוחלט לטענה שהועלתה בפנייתכם, לא הייתי בזמנו חבר בעמותה. כבר ממאי 2014 בסמוך למינויי כממונה על הספורט וכסגן ראש עיריית קריית גת התפטרתי מיד מכל תפקידי בעמותה המדוברת, הן כיו"ר והן כחבר... רק לאחר התפטרותי המלאה מהעמותה חזרתי להצביע במועצת העיר בנושאי התמיכות כדת וכדין".
גם אם גרסת זוהר, לפיה התפטר מהעמותה ימים ספורים לפני ההצבעה בעירייה, נכונה - המבקר טען כי "אין בכך כדי לשכך את החשש להימצאו במצב של ניגוד עניינים. משרד מבקר המדינה מעיר כי היה עליו לנהוג בהתאם לכללים שקבעה הוועדה למניעת ניגוד עניינים של נבחרי ציבור ברשויות המקומיות, ומן הראוי שינהג לפי חוות הדעת משנת 2004 בעניין תקופת צינון, ויימנע מלעסוק בנושאים הנוגעים לעמותה שהמשיך להיות קשור אליה במשך שנה מיום שהתפטר מתפקידו בה".
זוהר: "לא מדובר בניגוד עניינים אישי, לקחתי לתשומת לבי את הערת המבקר"
עוד העיר המבקר כי על זוהר היה להימנע מלעסוק בנושא עמותת הכדורסל אותה ייסד - ולא להתערב גם בנושא תקצוב עמותות הספורט הנוספות. לדברי שפירא, "בעיקר היה עליו להימנע בנסיבות אלה מלקבל את תפקיד הממונה על הספורט בעירייה" - וגם העירייה הייתה צריכה להתריע על ניגוד העניינים ולמנוע מזוהר לעסוק בנושא.
בדוח מצוין כי מחליפתו של זוהר במועצה, שהייתה היועצת המשפטית של אחת מקבוצות הספורט, הצביעה גם כן והייתה לכאורה בניגוד עניינים. כמו כן טען המבקר כי בכיר נוסף בעירייה, מנהל רשות הספורט, היה חבר בוועד המנהל של קבוצת הכדורגל העירונית - ולמרות זאת עסק בנושא תקצוב קבוצות הספורט: "כך יצרה העירייה מצב של ניגוד עניינים מוסדי אצל מנהל רשות הספורט".
עיריית קריית גת בחרה, כך לדברי המבקר, לא להשיב פניות על ניגוד העניינים: "הדברים חמורים ומדברים בעד עצמם". המבקר גרס כי ניגודי העניינים היו רק חלק מהליך בעייתי, במסגרתו הועלו ההקצבות (סכומי התמיכה) ל-4.5 מיליון שקלים בשנה. "סכומי התמיכה, שביטויים בעיקר במשכורות גבוהות לשחקנים, ניתנו בניגוד לפקודת העיריות ולנוהל התמיכות", הסביר.
"הליך קבלת ההחלטות של העירייה בעניין הגדלת התמיכה בעמותות הספורט נעשה בניגוד לפקודת העיריות ולנוהל התמיכות בכל הנוגע לאישור תוספת התקציב, לניהול ישיבות המועצה, להיעדר התבחינים, לאי-פרסום הודעות כנדרש, ולבדיקה לא ראויה של הבקשות. הערך הציבורי של הזרמת כספים לקבוצות הספורט שעלו לליגות בכירות אינו מקדש את האמצעים הפסולים שנקטו העירייה והעומד בראשה למתן כספי התמיכה המוגדלת. הממצאים מלמדים שבנושאים שנבדקו לא פעלה העירייה לפי כללי המינהל התקין ולפי עקרונות היעילות והחיסכון, כללים ועקרונות שמצופה ממנה לפעול לפיהם במיוחד בשל היותה רשות גירעונית, ואפשר שקופתה נפגעה", סיכם.
ח"כ מיקי זוהר מסר בתגובה לחדשות 2 Online: "הדברים שהובאו בפניי מדברים על ניגוד עניינים מוסדי ולא אישי. מכל מקום אין במקרה דנן ניגוד עניינים על פי החוק שכן ההצבעה במועצת העיר התבצעה על ידי רק לאחר התפטרותי בפועל מהעמותה. למען הסר ספק יובהר שוב, מעולם לא השתתפתי בהצבעות הקשורות לקבוצת הכדורסל במועצת העיר כל עוד החזקתי בתפקיד רשמי בעמותה. המבקר העיר כי הוועדה לניגוד עניינים המליצה על צינון בן שנה בין מועד ההתפטרות בפועל לבין החזרה להצבעות בנושא קשור. רשמתי לפניי את הערת המבקר".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק