יו"ר הקואליציה דוד ביטן מנסח בימים אלו חוק שיבטל את השקיפות הנהוגה סביב הכספים הקואליציוניים, בניגוד למדיניות הנהוגה בשנתיים האחרונות. רק לאחרונה ספג ביטן וח"כים נוספים אש לאור הפרסום ש"סידרו" לעצמם תקציבים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ועדת הכספים של הכנסת אישרה בשבוע שעבר את תקציב המדינה הדו-שנתי לשנים 2017-2018. התקציב יעמוד בשנתיים אלה על 906.8 מיליארד שקל, 446.8 מיליארד שקל בשנת 2017 ו-460 מיליארד שקל ב-2018. אלא שבתוך התקציב מסתתר לו סעיף לא שגרתי, שמעניק לחברי הכנסת מהקואליציה שסייעו לקדם את אישור התקציב כספים קואליציוניים בהיקף כולל של לא פחות מ-235 מיליון שקלים על פני השנתיים של התקציב.
ביטן הסביר את הצורך בהצעה הנוכחית בכך ש"הכסף מוקצב לנושא ולא לח"כ. זה כסף ייחודי לנושא. ניצולי שואה, העברת תקציבים לפריפריה, מבני ציבור. נוצר פרדוקס - אין צורך בשם של הח"כ". עוד הוסיף ביטן כי "מעבירים כסף למשרדים ומשנים תקציב, אבל בחדשות מפרסמים שקיבלנו כסף - זה נראה כאילו ח"כים מקבלים את הכסף לכיסים שלהם וזה לא המצב. ישנם ח"כים שוויתרו על בקשת כספים לנושאים שחשובים להם בגלל שחששו מהפרסום".
לפירוט המלא של הכספים הקואליציוניים שקיבלו חברי הכנסת
"כולכם ראיתם בשבועות האחרונים את הבזאר שהכנסת הפכה אליו סביב אישור התקציב", טען תומר אביטל, ממיזם "100 ימים של שקיפות". "משרד האוצר שילם 'דמי מעבר' לח"כים מרכזיים בקואליציה כדי שיצביעו בעד התקציב. ח"כים ספציפיים קבעו לאלו מוסדות כסף יילך - ללא קריטריונים, ללא מבט רוחבי או דיון מקצועי".
"השקיפות הזו נולדה ב'דם', רק לאחר פרשת ישראל ביתנו, שם התברר כי נגזרו קופונים מהעברות של כספים קואליציונים לכיסים של נבחרים", המשיך אביטל. "בעקבות הנחיית היועמ"ש, בשנתיים האחרונות מונהגת שקיפות סביב הכספים. כך אתם יודעים מי הח"כ שבזכותו/באשמתו מוסדות למען 'זהות יהודית', למשל, זכו לתקציב משולש".
"בשבוע הבא יקדם ביטן חוק שיאפשר לסכומים שמשיגים הח"כים להיכנס ל'בסיס התקציב', כלומר הם לא ייספרו ככספים 'ייחודיים' או 'קואליציוניים'", הסביר אביטל. "במקום לקדם רפורמה ולהגביר את השקיפות סביב הכספים הקואליציוניים האלו (שכאמור מובילים לשחיתויות ועיוות תקציב המדינה), הם בוחרים בפתרון הקל. לבטל את השקיפות כדי שיוכלו להמשיך להחליט עלינו".
לאחר שנודע כי ברגע האחרון "סידרו" לעצמם חברי הוועדה מאות מיליוני שקלים, העיקר שיצביעו בעד התקציב, היו שכינו את ההתנהלות כ"שוחד פוליטי". כלל חברי הכנסת שזכו לתקציבים מתוך הכספים הקואליציוניים: יו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה) - כ-72.8 מיליון שקל, יו"ר הקואליציה דוד ביטן (הליכוד) - 46.6 מיליון שקל, יו"ר ועדת הכנסת יואב קיש (הליכוד) - 32 מיליון שקל, יו"ר ועדת הפנים דוד אמסלם (הליכוד) - 20 מיליון שקל וח"כ נאוה בוקר (הליכוד) - 20 מיליון שקל.