בין עמונה לתאגיד - ולתקציב המדינה: לאחר פגרה ארוכה, מושב החורף של הכנסת נפתח היום (שני) אחר הצהריים בישיבת מליאה חגיגית. הכנסת של הרשימה המשותפת יצאו מהאולם עם תחילת דבריו של נתניהו, וח"כ חיליק בר מהמחנה הציוני הוצא מהדיון לאחר שהתפרץ. על התאגיד אמר ראש הממשלה: "אנחנו נשקם את רשות השידור ונעשה זאת באחריות כספית": דבריו עוררו זעם במליאה, והוא לא הרחיב על כך. הוא הוסיף עוד מסר מרומז לממשלת אחדות: "חברי האופוזיציה, אם אתם רוצים תקווה - עזבו את תעשיית הדכדוך. הצטרפו אלינו לפיתוח עוצמתה של ישראל, שנובעת מהזהות שלנו, מהאמונה בצדקת דרכנו". שר האוצר משה כחלון נעדר מהדיון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"במושב החורף נעביר תקציב דו שנתי. אנחנו עובדים על כך עם שר האוצר ונעביר רפורמות חדשות", הבטיח ראש הממשלה. "נקלוט את מטוסי ה-F35 מארה"ב, מחתום על חוזה עם גרמניה לשלוש צוללות נוספות, נקדם פיתוח שדות גז טבעי, תחבורה - ונמשיך לדאוג להתיישבות ביהודה ושומרון. הבוקר ביקשנו מבית המשפט דחייה בעניין עמונה כדי לטפל בנושא בצורה אחראית. אנחנו מדינת חוק וכל אחד חייב לזכור זאת. אני בטוח שבסופו של יום גם המתיישבים יפעלו באחריות. הם יודעים שאין וגם לא תהיה ממשלה יותר אוהדת להתיישבות מהממשלה הזאת".
נתניהו דיבר גם על היחסים עם ארצות הברית, אותם הגדיר "איתנים ויציבים". לדבריו, "העם האמריקני אוהב את ישראל, תומך בישראל. האמריקנים שותפים לערכים שלנו, של חופש, של קדמה, של תקווה מתוך עוצמה. זוהי הסיבה שבניגוד לתחזיות חתמנו על הסכם סיוע ביטחוני היסטורי - הגדול ביותר שארה"ב חתמה בתולדותיה. יש לנו עוד 38 מיליארד סיבות להאמין שהיחסים עם ארה"ב איתנים מתמיד ויישארו כאלה. אני מבקש להביע שוב את הערכתנו העמוקה ואת תודתנו לחבילת הסיוע".
"אין זה אומר שמעת לעת לא מתגלעים חילוקי דעות בינינו. אני מקווה שזה יהיה נדיר. הנשיא אובמה הכריז ב-2011 מעל בימת האו"ם שהשלום לא יושג על ידי החלטות של האו"ם אלא באמצעות מו"מ ישיר. זה נכון, הוא צדק. אני רוצה להאמין שהוא יישאר נאמן לעמדתו זו ולא יפקיר את המדיניות המסורתית של ארה"ב שהוא עצמו נתן לה ביטוי. בכל מקרה ישראל תתנגד לכל ניסיון להכתיב לה תנאים מן החוץ", הוסיף.
"משקיעים הרבה מאמצים בדיור"
נתניהו התייחס באופן נדיר גם לקיפאון המדיני ואמר: "אבו מאזן, שקראנו לו מאות פעמים עם יד מושטת לבוא לשיחות ישירות, מסרב לענות ליד המושטת. להערכתי זה ייקח עוד זמן עד ששכנינו הפלסטינים יבינו שאנחנו כאן כדי להישאר, ולכן ייתכן מאוד שהדרך לשלום תתהפך - במקום שהפלסטינים יביאו את העולם הערבי, העולם הערבי יביא את הפלסטינים. אנחנו עובדים על זה כל הזמן, ללא לאות, בדרך שקולה ואחראיות ומציאותית תוך שמירה על אינטרסים - ובראשם הביטחון".
"אני מבין שיש כאלה שמנסים בכוח למכור לנו שלא טוב לחיות פה, אבל הציבור שלנו לא קונה את זה. אזרחי ישראל אוהבים את המדינה, גאים במדינה", קבע ראש הממשלה - שזהו לו המושב ה-11 בהנהגת המדינה. "הם יודעים שבמרחב הסוער של המזרח התיכון ישראל היא מדינה בטוחה. נכון, חבריי, יש גם בעיות שצריך לפתור והחשובה שבהן היא הדיור. אנחנו משקיעים הרבה מאוד מאמצים לפתור את הנושא הזה".
בפתח דבריו של נתניהו חברי הכנסת של הרשימה המשותפת יצאו מהאולם, והוא הגיב גם לכך: "אומנם חברי הכנסת הערבים יצאו. היה עכשיו משאל שלהם והאוכלוסייה הערבית הביעה אמון בממשלה ובכנסת בהיקפים עצומים, בניגוד לחברי הכנסת שלהם. אזרחי ישראל הערבים - אני רוצה לראות אתכם משולבים בחברה ובקדמה. בשביל זה השקענו ואנחנו משקיעים סכום עתק, 13 מיליארד שקל. אנחנו לא רוצים להשאיר אף אחד מאחור".
ראש הממשלה: "לא נבהל מהביקורת"
בנאומו התעכב גם על התמורות המדיניות: "דווקא בשנים האחרונות, כשהמזרח התיכון כולו קורס מסביבנו, הפכנו את ישראל למעצמה. לא למעצמת-על, אבל בהחלט קידמנו מאוד את מעמדנו ככוח עולמי בהרבה מאוד תחומים", הוסיף נתניהו. "מכל העולם באים ללמוד מאיתנו. יש רבים בעולם הערבי שלמדו להתייחס בכבוד והערכה לישראל. למה זה קורה? כי התקפלנו? כי נסוגנו לקווי 67? כי חילקנו את ירושלים? זה קורה כי אנחנו חזקים. אני יודע שהדברים שאמרתי לא ישכנעו כמה מחבריי באופוזיציה. יש כאן תעשייה מפותחת של דכדוך".
נתניהו הדגיש: "הדבר המדהים ביותר בעיניי הוא שאנשים שנתנו בעבר עצות סרק ממשיכים לתת את אותן עצות גם היום - להתקפל, לסגת, להרכין ראש. למרות שמה שהם אומרים מופרך כל פעם מחדש, הם ממשיכים בשלהם. 'רק תצאו מהשטחים, יהיה טוב. לא משנה מה יקרה בצד השני אחרי שניסוג'. לפעמים נדמה לי שחלק מהאנשים הללו חיים ביקום מקביל".
"אני לא נבהל מקריאות ביניים וביקורת כי יש לי אמונה עמוקה - במזרח התיכון הסוער והבלתי יציב יש רק מדיניות אחת להבטיח את העתיד, את השלום ואת התקווה - וזה ישראל חזקה", הבהיר ראש הממשלה. "הרוב הגדול של אזרחי ישראל מבינים זאת היטב, את מה שהפרשנים מסרבים להבין - שבאזורנו החלש לא שורד, רק החזק שורד והחזק הוא זה שמשגשג. עם החזק עושים בריתות, עם החזק ורק עם החזק עושים שלום, גם אם זה לוקח זמן".
"אחת הסיבות שזה קרה, ולא דחקנו את עצמנו לפינות מאוד מסוכנות, היא בניגוד למומחים בעיני עצמם, אני מאמין שהמפתח להבטחת העתיד, הביטחון והשגשוג שלנו הוא דבר אחד - העוצמה שלנו. העוצמה היא התקווה, והתקווה נובעת מהעוצמה".
"אתם פוגעים ביסודות המדינה"
יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג השיב לו וטען כי הוא פועל במכוון לשתק את עולם התקשורת: "אתה לא חדל מלהתערב בתקשורת החופשית. ראש ממשלה שהוא שר התקשורת זו אנומליה, זה ניגוד. אתה וממשלתך פוגעים ביסודות המדינה ומובילים את ישראל לעבר תהום ופוגעים בכוחה ובצדקתה. תפקיד העיתונאים חיוני במערכת שמאמינה בעצמה. אם אנחנו מאמינים בדמוקרטיה עלינו לדעת לכבד את מקומה של התקשורת. לא לייבש אותה לא לאיים ולא לזגזג".
יו"ר האופוזיציה הוסיף: "אתה מנסה להשפיע פסיכולוגית על כל מי שמותח עליך ביקורת. אתה מטיל על התקשורת אימה. תתבגר כבר! זו הזירה שבה אנו חיים. חרותנו תלויה בחופש העיתונות ואם חופש זה יוגבל לא נוכל להמשיך. התנהגותך בנוגע לשידור הציבורי היא ביזיון מתמשך. שנים התעללת בה ועשית הכל כדי להחליש אותה.. כפי שאמרה הקומיסרית מטעמך מירי רגב". רגב קמה והשיבה לו: "הקומיסרית הזו היא שרה".
"השקעתם תקציבי ענק בשידור הציבורי ועכשיו בזיג זג מרהיב אתם סוגרים אותו. מי רוצה יצירה ישראלית מקורית אם היא לא עצמאית? קאט דה בולשיט! לא יכול להיות שתאפשרו משהו שלא ניתן לשלוט בו", הוסיף. על עמונה אמר: "לא תגנוב, נאמר בעשרת הדברות. את הגזל יש להשיב לבעליו".
"אתה ממשיך במתן לגיטימציה להפחדה להטלת אימה להסתת שבט נגד שבט. זה מתחיל תמיד בערבי ועובר להוגי דעות למשפט ולבכירים במערכת הפוליטית. אתה ממשיך בהרס של שנאה. אתה מוביל הפיכה בחסות הדמוקרטיה והרוב שיש לך בפרלמנט שלנו. העקרונות והיעדים הם כמו של כל הפיכה - השתלטות, טיהור ודיכוי". על היחסים עם ארצות הברית אמר: "פגעת בכוחה ובעוצמתה של ישראל בעימות עם הגדולה בידידותנו. אלו יחסים חיוניים ואמיתיים, ואני חושש שהרע עוד לפנינו. אתה בורח מאחריות היסטורית, מהכרעות המתחייבות מהצהרותיך".
יו"ר הכנסת: "להתנער ממי שמוזיל את דימויה של הכנסת"
לפניו, הנשיא ריבלין התייחס לאחת הסוגיות הבוערות - גורלו של תאגיד השידור הציבורי. "מי שבעד שידור ציבורי חייב להבטיח את היותו בלתי מוטה באופן חוצה מפלגות, אסור להפוך אותו לשופר של קומיסרים, כי בגלגל הפוליטי פעם אתה למטה ולמעלה. מי שנגד שידור ציבורי, שיגיד את דברו באופן ברור". ריבלין הוסיף: "מי שבעד אמנות חופשית אבל במימון המדינה לא יכול להחרים קהלים אחרים גם אם הם יושבים בקריית ארבע".
יו"ר הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין דיבר על השיח הציבורי הסוער, וקרא לפוליטיקאים לפעול במתינות: "אחריות היא התנערות מכל גילוי של אלימות, הסתה או מעשה חסר אחריות". על חברי הכנסת מהרשימה המשותפת, שמחרימים את תחילת הישיבה, אמר אדלשטיין: "אחריות ציבורית זו גם הבעת או אי הבעת סולידריות עם אבל לאומי על לכתו של מנהיג חשוב - לכל אלו תרומה שלילית מצטברת להלכי הרוח בציבור ובניין חלקיו".
בהמשך גם התייחס במרומז להתנהלותו של אורן חזן, כפי שנחשפה בתחקיר חדשות 2 שזכה לאישור בית המשפט: "אחריות ציבורית היא גם התנערות ללא סייג מאיש ציבור, המוזיל בהתנהגותו או באופיו את רמתה ואת דימויה של הכנסת, ובכך הופך אותה ואת כבודה למרמס".
חרמות בפתיחת המושב
אדלשטיין התייחס גם לסערת "בצלם" וארגונים נוספים שמתחו ביקורת פומבית על ישראל: "אחריות ציבורית ואזרחית משמעותה גם הימנעות מהכפשת ישראל ברחבי העולם. להבאיש את ריחה במוסדות בינלאומיים על ידי אזרחיה וארגוניה שלה הוא מעשה שלא ייעשה"
לאחר הישיבה החגיגית יתקיים במליאה דיון בהצעות אי אמון שהגישו המחנה הציוני, הרשימה המשותפת ומרצ. לאחר מכן יתחדשו דיוני החקיקה במליאה.
ישיבת החורף נפתחת בסימן של חרמות: חברי הרשימה המשותפת הודיעו כי בכוונתם להחרים את נאום ראש הממשלה, לאחר שמוקדם יותר הודיעו בקואליציה כי יחרימו במשך שבוע את אנשי הרשימה המשותפת - וזאת במחאה על היעדרותם מהלווייתו של הנשיא התשיעי שמעון פרס ז"ל.
מוקדם יותר התייחס יו"ר יש עתיד יאיר לפיד לפתיחת מושב הכנסת. "זה אמור להיות יום חג לדמוקרטיה, אז למה אף אחד לא מרגיש ככה, למה אזרחי ישראל מרגישים מועקה?", תהה לפיד בישיבת סיעת יש עתיד. "כי הם רואים פוליטיקאים שעסוקים רק בעצמם ובניסיונות אין-סופיים להידחף לתקשורת רק כדי לספר שם כמה הם שונאים את התקשורת".