פרשת הצוללות אמנם נעלמה מעט מהכותרות בימים האחרונים מסיבות מובנות, אך מסקר שנערך עבור חדשות 2 עולה כי נתניהו לא הצליח עד כה לשכנע את הציבור כי לא ידע מהמעורבות של מקורבו עו"ד דוד שמרון ברכישת הצוללות מגרמניה. אחד מפרקליטיו ויועציו של ראש הממשלה, עו"ד יעקב וינרוט, התייצב באולפן "פגוש את העיתונות", בירך על הבדיקה אך אמר כי שמרון לא אמור לקבל שום בונוס מרכישת הצוללות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
בסקר שערכו עבורנו מנו גבע וד"ר מינה צמח ממכון מדגם, בשיתוף איי-פאנל, נשאל מדגם מייצג של הישראלים האם הם מאמינים לטענת נתניהו לפיה פעל בעסקת הצוללות אך ורק משיקולים של ביטחון מדינת ישראל? רק 36% אחוז מאמינים לטענת נתניהו, 47% לא מאמינים, ו-17% לא יודעים.
שאלנו גם "האם אתה מאמין לנתניהו שלא ידע על הקשר של עו"ד שמרון לעסקת הצוללות?". בשאלה זו 59% לא האמינו לגרסת רה"מ, רק 22% מאמינים והיתר סירבו להשיב.
נתניהו טען לאחרונה במספר מקרים, בהם גם הדיון על עסקת הצוללות, כי הוא זוכה לסיקור מוטה מן התקשורת. 43% מהנשאלים מסכימים עם נתניהו, 45% לא מסכימים ו12% לא ידעו להשיב.
בדקנו גם מי מתאים ביותר, לדעת הנשאלים, לכהן כראש ממשלה: נתניהו במקום הראשון עם 29%, אחריו יאיר לפיד עם 16%, אחריהם יצחק הרצוג וליברמן שקיבלו 7%, ובמקומות האחרונים גבי אשכנזי, משה יעלון עם 6% ונפתלי בנט עם 4%.
"אין בדבר הזה כלום"
עו"ד יעקב וינרוט אמר בריאיון ל"פגוש את העיתונות" כי הוא אינו מופתע מתוצאות הסקר: "אני לא מתפלא שרוב הציבור לא מאמין לראש הממשלה, כי גם בפרשיה הזו העובדות הן הקורבן הראשון של הסיקור. בדקתי את העובדות לאשורן ואף לנסות לאמת במסמכים ושכל ישר - אין בדבר הזה כלום. גם אם ראש הממשלה היה יודע - והוא לא ידע - לא נעשה כאן כלום מעבר למה שרשויות המדינה הורה בכתב בהוראות שעניינן בניגוד עניינים".
"אני מייצג את נתניהו מ-1996, מאז פרשת בראון-חברון", הוסיף. "בסופו של דבר, נתניהו זה אחד האנשים שהשחיתות רחוקה מהם כרחוק מזרח ממערב. אני לא מדבר על אפיון פוליטי, אלא על משהו אישי שאני מכיר מקרוב. נתניהו לא יכול לבצע את מה שמייחסים לו בתקשורת. אמרתי מזמן שהלוואי שתהיה בדיקה".
"מערבבים בין הפרשות"
וינרוט התבקש להתייחס למידע שהוביל לפתיחה בבדיקה ואמר: "אני לא יודע מה החומר החדש שהביא מני יצחקי, אבל צריך לזכור שהיועץ המשפטי אמר שהוא לא מעלה חשד סביר. לבדוק צריך. מי שמכיר את נתניהו ואת דוד שמרון - וגם אותו אני מכיר משנות ה-90 - יודע שדבר כזה פשוט לא יקרה ולא צריך לקרות. אם נתניהו שומע ששמרון מייצג מישהו, הוא פשוט פוסל את עצמו".
הפרקליט התייחס גם לנציג המספנות הגרמניות, מיקי גנור, שמיוצג על ידי עו"ד שמרון - מקורבו וקרוב משפחתו של נתניהו. "מינוי גנור לא נעשה במעורבות כלשהי של שמרון. המספנות מינו את גנור להיות הנציג בלי קשר לשמרון. לאחר מכן הוא התבקש לייצר את גנור, שאותו כבר ייצג בעבר, בחוזה מול החברה הגרמנית. בפרשת הצוללות טיפלו עו"ד מגרמניה".
"עושם פה עירוב פרשיות, לא מבחינים בין הצוללות לספינות", טען וינרוט. "לדוד שמרון אסור לפנות לאף משרד ממשלתי אלא דרך היועץ המשפטי של משרד הביטחון, שכן לו יש מטרות אחרות והוא לא כפוף לשר הביטחון. ישראל רצתה לקנות ספינות וחשבו על מכרז ושכחו דבר קטן אחד: לפי ההוראות של האיחוד האירופי, כשיש מכרז אסור לממשלת גרמניה לסייע למספנות, ולכן יצא מצב בו המכרז יכול היה לסכל את הכל".
וינרוט עדכן כי שכר הטרחה של דוד שמרון, "על כל שנות הייצוג של גנור", לא עלה על 700 אלף שקלים: "אין שום קופון שהוא יגזור כתוצאה מההסכם. שמרון לא אמור לקבל שקל כבונוס במידה וייחתם ההסכם עם המספנה הגרמנית". לדבריו, "נתניהו לא חש מרומה ולא כעס על שמרון היות ולא הסתירו ממנו - שמרון לא היה אמור להגיד לו כלום".
הפרקליט הרחיב על נושא ניגוד העניינים ואמר: "עיקר הביקורת של היועץ המשפטי הייתה שראש הממשלה מחזיק כל כך הרבה משרדים יחד. לא שמעתי את היועמ"ש בהקשר הספציפי הזה ואיני יודע מה דעתו ומה המצב של הייצוג בעולם התקשורת. לדעתי, כשהיועמ"ש בא ומוציא הוראות למניעת ניגוד עניינים, ואין חולק ששמרון פעל לפיהם, אני לא חושב שזה הוגן, ראוי או תבוני לשבת בטלוויזיה וליצור כללים אוטופיים שבסופו של דבר לא ישיגו שום דבר. בשם האוטופיות האלה רק תלו אנשים בכיכרות, לא השיגו שום דבר".
"משטר תקין זה משטר בו היועץ המשפטי לממשלה מודע לטיב הקשרים בין דוד שמרון לראש הממשלה, מכתיב כללים שנוגעים למניעת ניגוד עניינים ויודע מה נעשה", הוסיף. "אני מקווה שאנחנו נעבור את החקירה הזו, ומוכן להמר על זה - כי אני מכיר את נתניהו ושמרון. עוד יגידו שלא היה כלום. עד עכשיו זו הייתה פרשה של עיתונות ומאז שהוחלט על הבדיקה לא נפגשתי עם נתניהו בעניין הזה. לא יעצתי לו בנושא הבדיקה".