הוועדה לביקורת המדינה התכנסה הבוקר (חמישי) לדון במחירים הגבוהים שגובים הצהרונים בגני ילדים ובבתי ספר ברשויות מקומיות בכל הארץ, ללא הצדקה. לדיון, אותו יזמו הח"כיות קארין אלהרר ורחל עזריה בעקבות הפרסומים החוזרים ונשנים בחדשות 2, הגיעו נציגים ממשרדי הרווחה והכלכלה, לצד נציגי משרד האוצר והשלטון המקומי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
"אין אף אחד שהוא אבא ואמא של הצהרונים הללו, זה לא סביר", אמרה יו"ר הוועדה ח"כ אלהרר (יש עתיד). "איפה משרד החינוך? איפה משרד הרווחה מי שאחראי על הצהרונים?". ח"כ רחל עזריה (כולנו) הוסיפה כי "אנחנו קהל שבוי ואחנו רואים שהמחירים של הצהרונים עולים באופן תמידי בלי שיש הסבר".
בשבועות האחרונים פרסמו הצטרפו רבבות תומכים למאבק של "תכנית חיסכון" נגד עושק הצהרונים ועמוד הפייסבוק של התכנית הוצף בפניות של הורים שסיפרו על מחירי הצהרונים. נציג עמותת "אקדמיה לתלמיד" המתמחה בחינוך בלתי פורמלי, סיפר בוועדה על הניסיון שערכה העמותה בפעילות אחרי שעות הלימודים בגדרה והסביר כי גם הם הגיעו להערכות כלכליות דומות. "עשינו ניסיון והצלחנו להגיע לרמת תכנים מאוד גבוהה בסכום של 370 שקלים לילד", אמר נציג העמותה יצחק מנחם. "כשמוסיפים מזון העלות מגיעה ל-600 שקלים בלבד".
"השוק הזה פרוץ לגמרי, ולא הצלחנו להגיע בשום שלב למבנה ההוצאות של הצהרונים", אמרה בוועדה העורכת הכלכלית של חדשות 2 ומגישת "תכנית חיסכון" קרן מרציאנו. "באנו בדרישה פשוטה לראות מה ההוצאות ובשום מקום לא הצלחנו להגיע לשקיפות ושקיפות מביאה בסופו של דבר להורדת מחירים".
מישהו גוזר קופון על חשבון ההורים
מרציאנו הזכירה את החישוב שערכה תכנית חיסכון בשיתוף עם כ"ח עזריה, במסגרתה נקבעה ההערכה כי עלות הפעלת צהרון עומדת על 650 שקלים לילד. "היינו מאוד נדיבים בחישוב והגענו ל-650 שקלים בחודש", תיארה מרציאנו. "אם ההוצאה הממוצעת עומדת על 950-1,100 שקלים, מישהו כאן גוזר קופון ולוקח את עמלת התיווך".
כמו כן דיווחה מרציאנו כי אחת העיריות אכן פרסמה את דוח ההוצאות אל מות ההכנסות, שם התגלה רווח של 3 מיליון שקלים רק מהצהרונים. "הם אמרו לנו שהם לא משתמשים ברווח לעצמם, אלא משתמשים בו לפעילויות קהילתיות אחרות", הסבירה. "למה ההורים צריכים לממן את הפעילויות הקהילתיות האחרות? לכך לא קיבלנו תשובה".
לטענת הכתבת הכלכלית, הפעולה הראשונה בה צריך לנקוט היא הגברת השקיפות. "יש לחייב את כל מפעילי הצהורנים בדוח שנתי ברור להורים מהן ההוצאות ומהן ההכנסות", אמרה. "בנוסף, צריך לשים לב לנושא תעסוקת הנשים. נכון שאנחנו אומרים שזו תעסוקת הורים, אבל אנחנו יודעים על מי נופל הנטל. אומרים שנשים מרוויחות פחות כי הן נשארות פחות זמן בעבודה, אז בואו נאפשר להן צהרונים ונעזור להן להתקדם. בנוסף, בהיבט הכלכלי הכי צר, תדמיינו מה זה יעשה לפעילות במשק אם כל משפחה במעמד הביניים תוכל לחסוך עוד 2,000 שקלים בחודש על הצהרונים".
על פי ההערכות, העלות האמיתית של כל ילד מגיעה לכל היותר ל-650 שקלים ועדיין גובים מההורים כמעט כפול, כשההפרש מתחלק בין העירייה לגוף הפרטי שמפעיל את הצהרון. כך למשל באשדוד משלמים ההורים 850 שקלים בחודש, בראשון לציון 970 שקלים, אך בחיפה המחיר עומד כבר על 1,080 שקלים בחודש וברעננה - 1,180 שקלים. מי שיכול לשנות את זה הם שר החינוך נפתלי בנט ושר האוצר משה כחלון, שמדברים הרבה על תוספות תקציב לחינוך אבל שוכחים את יוקר המחייה האמיתי של ההורים.