"אני מוטרד ממתווה הגז, לא תהיה תחרות": השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, הגיע היום (רביעי) לדיון בוועדת הכלכלה והעביר ביקורת על המתווה - זאת למרות הכרעת היועץ המשפטי לממשלה שקבע כי אסור לו להביע התנגדות לעמדת הממשלה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אין מלחמת מערבונים בין טובים לרעים, חברות הגז עושות מה שטוב להן ועדיין בקמפיין הנוכחי נחצו גבולות, אנחנו כבר לא אותה מדינה שהיינו", אמר השר גבאי. "ביקשתי שיוצג המתווה ולא הוצג. אני לא טכנאי ולכן התנגדתי. כשהגיע המתווה למממשלה שאלתי והערתי לחלוטין לא השתכנעתי, להיפך - יצאתי יותר מוטרד".
בהתייחסו להוראות שהעביר היועמ"ש אמר גבאי: "לא עובר יום שהכללים בכנסת לא מופרים. הם כללים אנטי-דמוקרטיים. אני מאמין עד הסוף בשלטון החוק, ואצמד להנחיות של היועמ"ש מבלי לוותר על הפרטים הרלוונטיים כדי שתגיעו להחלטתכם".
"אם אתה היית מכין את המתווה איך אתה היית יוצר אותו? והייתי מאוד זהיר בשאלתי כדי לא להכשיל", שאל יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל את השר גבאי. "המתווה כולל הנחה שמכירת השדות תייצר תחרות ואני חושב שלא תהיה תחרות. הגדלת היתירות מתמר היא קריטית, צריך לייצר מנגנונים עם תמריצים אמיתיים לפיתוח לווייתן. צריך לייצא בהיקף סביר ולעודד שימוש מקומי", השיב השר.
"חברות הגז צריכות להרוויח, צריך מחיר מפוקח פלוס בלו על הדלק וזה אומר לבטל את ששנסקי. אני לא מאמין בששינסקי כי הוא אומר שיש רווחי יתר וצריך למסות אותם - במקום זה צריך למנוע רווחי יתר. כל שימוש בגז מסוגל לשלם מחיר מסוים. אם רוצים מפעלים שישתמשו בגז הם לא יכולים לקנות במחיר גבוה לכן כן צריך לאפשר לחברות הגז שונות בתמחור בישראל. צריך להרחיב יצוא מתמר רק כנגד הנחת צינור נוסף והבטחת פיתוח לווייתן".
היועמ"ש הורה: לשר אסור לדבר נגד הממשלה בה הוא חבר
"במסגרת הדיון בוועדה נדרש השר לתמוך בהחלטת הממשלה ולא להתנגד לה- בין אם בצורה ישירה ובין בצורה עקיפה", מפורט במכתב שהפנה עוזרו של היועמ"ש למזכיר הממשלה. "במסגרת זו, תיאור עובדתי של עמדתו המתנגדת של השר כמוהו הצגת המחלוקת וההסתייגויות מההחלטה. על פי תקנון הממשלה והנחיות היועמ"ש, חובתו האתית של השר היא לא לחלוק על עמדת הממשלה בדיונים בכנסת".
בלשכת ראש הממשלה שאפו שגבאי כלל לא יגיע לוועדה, אולם הוא טען שקיבל זימון מהכנסת - ולא יוכל לסרב לו ויהיה עליו להתייצב. עקב כך, הכריע היועץ כי על גבאי לנהוג בשם האחריות המיניסטריאלית ולא לדבר נגד עמדת הממשלה.
ביום שלישי, 8 בדצמבר, יגיע נתניהו, המשמש גם כשר הכלכלה מאז התפטרותו של דרעי, לדיון בוועדת הכלכלה - שם הוא צפוי להביע את עמדתו בנושא מתווה הגז ולהגן עליו. נתניהו צפוי לפגוש בדיון את נציגי הארגונים החברתיים וחברי הכנסת המתנגדים באופן נחרץ למתווה הגז. ב-10 בדצמבר, לאחרי שני הדיונים הדרמטיים בוועדת הכלכלה, היא צפויה לסיים את תפקידה - וראש הממשלה, המכהן כאמור גם כשר הכלכלה, יוכל להפעיל את סעיף 52 ולאשר את המתווה.