הפרשות המביכות האחרונות בהן נקשרו שמות חברי הכנסת מובילות לשפל חדש באמון הציבור בנבחריו מאז 2011. 77% מהציבור, כך עולה מסקר מדד השלום של מרכז גוטמן במכון הישראלי לדמוקרטיה ואוניברסיטת תל אביב, סבורים שרק חלק קטן מחברי הכנסת משמשים דוגמה אישית בהתנהגותם - או אף אחד מהח"כים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עוד עולה כי 66.5% מהנשאלים חושבים שחברי הכנסת אינם "עובדים קשה וממלאים את תפקידם". מדובר בעלייה של כ-12% ביחס לשנה הקודמת, ובנתון הגבוה ביותר בחמש השנים האחרונות.
הנתונים המדאיגים אודות הדימוי של חברי הכנסת בציבור באים לידי ביטוי בממצאים נוספים: 74.5% מהמשתתפים הסכימו עם הטענה כי "בשנים האחרונות יש ירידה באיכות חברי הכנסת".
ביהדות התור ובמרצ גאים בח"כים, היהודים לא מאמינים בסיכוי לשלום
לאחר פרשת ינון מגל והתלונות על הטרדות מיניות, ניתן לראות מגמה של חוסר שביעות רצון בקרב מצביעי מפלגת "הבית היהודי". בעוד שבכלל הציבור 36.5% העידו שהם אינם גאים בהתנהגות חברי הכנסת במפלגה לה הצביעו, בקרב תומכי מפלגת הבית היהודי הנתון מזנק ל-47.5%. "ישראל ביתנו" היא המפלגה שבוחריה מביעים את חוסר השביעות הרצון הגדול ביותר, כש-62% מהם לא גאים בנציגיהם. לצורך השוואה, בקרב תומכי "יהדות התורה" נרשמו אחוזי הגאווה הגבוהים ביותר - 93%, ובמרצ העידו 82% ממצביעי המפלגה כי הם חשים גאים בנציגיהם.
הסקר בדק גם את עמדת הציבור בנוגע למצב המדיני וליחסים בין ישראל לפלסטינים. בשני הצדדים הביעו תמיכה בניהול משא ומתן, אך ניכר הבדל משמעותי בשאלת האופטימיות שצעד כזה יוביל בשנים הקרובות לשלום. 41.9% מהמשתתפים הערבים הביעו אמון בסיכוי לשלום בעקבות מו"מ, לעומת 21.1% בלבד מהיהודים.
רוב הישראלים (52.5%) מסכימים עם ההערכה הביטחונית שגל הטרור הוא לא אינתיפאדה אלא "התקוממות מוגבלת". כמו כן, הרוב סוברים שההנהגה הפלסטינית סייעה בתכנון וליווי גל הטרור. לאחרונה נעצרו מספר ערביי ישראל בחשד לתמיכה בדאע"ש, אך למרות זאת רוב הציבור (58%) סבור שרוב הערבים אזרחי ישראל לא תומכים בארגון הטרור - וגם רוב המוסלמים בעולם.