המשבר הפוליטי החריף בין ראש הממשלה נתניהו לשר האוצר לפיד הגיע אמש לשיא לאחר שהפגישה בין השניים הסתיימה בפיצוץ, וכעת מתחילים הצדדים לחשוב על השלב הבא - הבחירות שייתכן שבפתח. ב"יש עתיד" יש כבר מי שקורא לאיחוד של גוש המרכז-שמאל, על מנת להוביל להחלפת השלטון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בשיחה עם חדשות 2 Online אומר יעקב פרי, שר המדע, הטכנולוגיה והחלל, כי רק מפץ מסוג זה יצליח לערבב מחדש את הקלפים של המפה הפוליטית. "אם רוצים להחליף את השלטון ואני חושב שהגיעה העת, רק חבירה של המרכז שמאלה תביא סיכוי לחולל זאת", טוען פרי. "אם כל אחד ילך לבד וינסה לקפוץ על העגלה הקואליציונית, אנחנו נמצא את עצמנו עם ממשלת ימין עם חרדים ובנט".
לדברי פרי, המהלך הפוליטי הזה נחוץ בעיקר בעקבות הרוחות המנשבות במשכן הכנסת שגרמו לקואליציה לפנות ימינה. "ראינו פה הקצנה ימינה בשורה של חוקים, זה הגיע לשיא עם חוק הלאום", הוא אומר. "עשינו ככל שביכולתנו והבהרנו שהבחירות מיותרות כרגע, אך ראש הממשלה, משיקולים פוליטיים החליט אחרת".
לטענת השר פרי, עוד בטרם הפגישה בין לפיד לנתניהו היה ברור לצדדים כי הדיון נועד לכישלון. "הדברים היום צפויים", הוא אומר. לדבריו, עדיין קיים סיכוי ולו הקטן ביותר לאפשרות שהשניים יצליחו למנוע את הקדמת הבחירות ולהגיע בכל זאת להסכמות. "תמיד ישנם אחוזים בודדים של סיכוי, אבל לדעתי ההחלטה ללכת לבחירות גמלה בראש הממשלה כבר לפני מספר ימים".
למרבה ההפתעה ולמרות חילוקי הדעות בין ראשי המפלגות על כמה מהסוגיות המהותיות ביותר, פרי לא דוחה את האפשרות שמפלגתו תשב פעם נוספת תחת נתניהו כראש ממשלה. "הכל אפשרי", הוא אומר. "אנחנו חושבים שנתניהו לא מיטיב לנהל את מה שהוא צריך ואת סדר העדיפויות, אך בפוליטיקה אין דברים בלתי הגיוניים, הכול אפשרי, ונראה איזו קונסטלציה תהיה. זה תהיה טעות מצדנו לבוא ולחסום אפשרויות".
במידה ואכן יוחלט להקדים את הבחירות הן צפויות להתקיים במחצית השנייה של חודש מארס. מחר אמורה הכנסת להצביע על פיזורה, דבר שייתן את האות לתחילתו של הקמפיין שייפתח בתוך כ-90 יום. לטענת השר פרי, מפלגתו לא חוששת מבחירות אך רבים מחבריה חושבים כי מערכת כזו מיותרת וניתן היה למנוע אותה אם ראש הממשלה היה מוכיח גמישות.
פגישה שנועדה מראש לכישלון:
במהלך הפגישה שהתקיימה אמש בין ראש הממשלה לשר האוצר, הציג נתניהו חמישה תנאים שעבור לפיד נחשבים בלתי אפשריים להמשך קיום הממשלה:
• הפסקה של מה שמכנה נתניהו השתלחות וחתרנות נגד הממשלה לרבות הביקורת על הבניה בירושלים והיחסים עם ארה"ב.
• העברת 6 מיליארד שקלים לתקציב הביטחון, המיועדים לאימונים ולהצטיידות, בין השאר בכיפות ברזל ונגמ"שים ממוגנים.
• שחרור התקציב עבור הירידה של בסיסי צה"ל דרומה כפי שתוכנן מראש.
• תמיכה בחוק הלאום שמנוסח על בסיס העקרונות שהציג ראש הממשלה בישיבת הממשלה.
• הקפאת תכנית מע"מ 0%, שהיא תכנית הדגל של שר האוצר.
במהלך הפגישה נתניהו ללפיד כי "לא ניתן להמשיך לקיים את הממשלה במציאות שבה שר האוצר וחברי מפלגתו תוקפים ללא הרף את הממשלה שהם בעצמם חברים בה". ממפלגת יש עתיד נמסר בתום הפגישה כי "נתניהו מוביל את ישראל לִבחירות מיותרות. ראש הממשלה בחר לנהוג בחוסר אחריות לאומי ולשים את הצרכים של הציבור הישראלי בסוף סדר העדיפויות שלו".