ראש הממשלה ממשיך לבחון אופציות חדשות בקואליציה: זמן קצר לאחר הפתיחה הסוערת של מושב הכנסת, התראיין היום (שני) ראש הממשלה בנימין נתניהו לרדיו החרדי "קול ברמה" והביע נכונות לשיתוף פעולה מחודש עם המפלגות החרדיות, שלא נכנסו לקואליציה בשל התנגדותו של יאיר לפיד, יו"ר "יש עתיד".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אני לא מנדה חרדים - לא בחיי הציבוריים ולא בחיי הפרטיים", הוסיף ראש הממשלה בריאיון לשדרן משה גלסנר. לדבריו, "כל שבת אני לומד עם ילדי את פרשת השבוע". לאחר ההתייחסות הנדירה לחייו הפרטיים, חשף נתניהו כי "גם הנציגים החרדים יודעים את האמת שאני רוצה אותם בקואליציה".
נתניהו, שלמרות התנגדותו אושר היום חוק הגיור בוועדת הכנסת, אמר "אני מדבר עם הח"כים החרדים מכל המפלגות ומנהל איתם קשר אמיתי. רעייתי עובדת בבית ספר חרדי, והיא מספרת דברים טובים על הציבור החרדי. אני נגד המושג הזה לפסול מישהו מלשבת איתו בממשלה".
שעות ספורות קודם לכן אישרה ועדת חוקה חוק ומשפט, בראשות היו"ר דוד רותם, את חוק הגיור השנוי במחלוקת לקראת העברתו לקריאה שנייה ושלישית. שרת המשפטים ציפי לבני הביעה שביעות רצון מהעברת החוק בוועדה. "מי שלא רצה את חוק הגיור בממשלה, יקבל אותו בכנסת. מי שעושה תרגילים - שלא יופתע", אמרה.
מנגד, במפלגות החרדיות תקפו על המהלך וטענו שהוא פוגע באופיה של מדינת ישראל. "מהות הצעת החוק היא פגיעה בליבה הבסיסית של העם היהודי ולקעקע באופן ברוטלי את מה שהיה נהוג במשך דורות", אמר סגן יו"ר הכנסת, ח"כ הרב אורי מקלב (יהדות התורה). "זהו משחק פוליטי מביש ופוגעני בשלמותו של העם היהודי ותוצאותיו מי ישורונו".
בתנועה הרפורמית הביעו שביעות רצון מהעברת החוק בוועדת החוקה. "ההצבעה על חוק הגיור חשפה את ברית האחים בין הבית היהודי והמפלגות החרדיות ואת הנכונות של רבני הציונות הדתית לשעבד לקו החרדי המחמיר והקיצוני", טענו. "אנו מקווים כי אישור הצעת החוק בוועדה מסמל ברית חדשה של הכוחות המאמינים בצורך להציל את היהדות בישראל מידי המונופול האורטודוכסי. הרוב שהושג בוועדה לטובת ההצעה משקף את האוב שקיים בעם לשינוי הכרחי בנושא".
לפני ההצבעה: נסיונות למניעת המשבר
מוקדם יותר דווח על מו"מ מתקדם מתנהל לאחרונה בין סיעות הקואליציה בנוגע להורדתו של חוק הגיור משולחן הכנסת, ולחזרה למתווה של החלטת ממשלה מתונה יותר. ועדת החוקה כונסה במהלך היום לאחר שהושג רוב לחוק, וזאת בעקבות לחץ כבד שהפעיל השר שי פירון מ"יש עתיד" על חברי הכנסת הערבים.
המאבק העז על חוק הגיור שבר שיאים כאשר לפני מספר ימים התברר שאת גורל השאלה מי יכול להכריז על אדם כיהודי יכריעו דווקא הסיעות הערביות. לפני מספר ימים עלתה האפשרות שהחוק, שנתקל בהתנגדות עזה מצד הליכוד וישראל ביתנו, תלוי בהצבעתם של הח"כים הערבים בוועדת החוקה - ח"כ זחאלקה מבל"ד, וח"כ צרצור מרע"ם-תע"ל. נושא זה נחשב לאחד הזרזים שהובילו את המגעים בין סיעות הקואליציה.