לאחר חודשי דיונים ארוכים הגיעו בשבוע שעבר ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר לפיד להסכמה באשר לגזירות שיידרשו כדי להעביר את תקציב המדינה לשנת 2015. כעת מתגבשת אופוזיציה בראשות חברת הכנסת מירי רגב, שדורשת לבטל את הכוונה להקפיא את ההטבות ליישובי הפריפריה. עם זאת, במשרד האוצר מתעקשים כי ב-2015 לא יחלו כל שינויים בהטבות המס ליישובים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מחר צפויה הממשלה לאשר את התקציב, שמכיל בין היתר תוספת של שישה מיליארד שקלים לתקציב הביטחון ואת תכנית הדגל של שר האוצר - מע"מ אפס. בין הגזירות בתקציב ישנה גם פגיעה בפריפריה, שגרמה לראשי ערים רבים להביע זעם ולדרוש תשובות. "אי אפשר לומר להם בצוק איתן שאנחנו איתם ולמחרת לשכוח מהם", אמרה חברת הכנסת רגב לחדשות 2 Online.
רגב, יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, החלה לגבש קואליציה רחבה במטרה למנוע את ביטול ההטבה. בין חברי הקואליציה גם בני ביטון, יו"ר פורום ערי הפיתוח וראש העיר דימונה, וחיים ביבס, יו"ר המרכז לשלטון מקומי וראש העיר מודיעין. לדברי רגב, ישנם ראשי ערים המאיימים לעזוב את הליכוד אם התקציב במתכונתו הנוכחית יאושר.
מוקדם יותר היום שלחו ביטון וביבס מכתב לנתניהו וללפיד ובו הם קוראים לבטל מיד את צמצום ההטבות לפריפריה. "ההחלטה עלולה לגרום להגירה שלילית מיישובי הפריפריה", מזהירים השניים במכתב.
בשיחה עם חדשות 2 Online הוסיף ביטון כי אם צמצום ההטבה לא יבוטל, התקציב לא יעבור בממשלה. "כרגע עשרה שרים אמרו שלא יצביעו מחר", אמר. "מחר אתייצב לישיבת הממשלה ואודיע שלא ייתכן שביד אחת נותנים הטבות לנגב ולגליל וביד השנייה מורידים את זה".
מלשכתו של שר האוצר לפיד נמסר בתגובה כי בשנת 2015 לא יחול כל שינוי בהטבות המס ליישובים. "בשנת 2016, בשל שינוי הקריטריונים והוספתם של כ-200 יישובים למפת ההטבות, יפעל האוצר לבחינת פתרונות כך שאלו שכבר מקבלים את ההטבה לא ייפגעו".
השר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום מתח גם הוא ביקורת על הפגיעה בהטבות ליישובי הפריפריה. "פגיעה בהטבות עלולה להביא לפגיעה במאמצים להביא אוכלוסייה חדשה לנגב ולגליל", אמר שלום. "פניתי למשרד האוצר על מנת שיבחן שוב את ההחלטה ויעצור אותה עד אשר המשרד בראשותי יבצע עבודת מטה מקיפה בנושא אשר תצביע על ההשלכות והפגיעה בפריפריה״.
לפיד הציג את עיקרי התקציב
לפני כעשרה ימים הציג השר לפיד את עיקרי תקציב המדינה לשנת 2015. לדברי לפיד, במסגרת התקציב "לא יועלו מיסים, הגירעון יועלה ל-3.4% ותקציב הביטחון יוגדל ב-6 מיליארד שקלים, רובם בהוצאה חד פעמית. בנוסף, התקציבים החברתיים יגדלו באופן משמעותי ויוצאו לפועל שורה של תכניות למען השכבות החלשות ומעמד הביניים הישראלי".
לפיד הבהיר כי החל מ-1 בינואר, עקב ההחלטה שלא להעלות מסים על הגז ועל הפחם, "יוזלו תעריפי החשמל בישראל בתעריף דו ספרתי. זוהי הקלה שכל אזרח ירגיש בכיס".
בהתייחסו לעלויות מבצע צוק איתן, אמר לפיד כי "ההוצאות שעומדות על 7-8 מיליארד שקל, ישולמו כבר בשנת 2014. לתקציב הביטחון ב-2015 יתווספו 6 מיליארד שקלים, שמעלים אותו לסך של 57 מיליארד שקל".