42 יום לבחירות - וכחלון שולף שפן חדש מהכובע: השר לשעבר, שהוציא לפועל את רפורמת הסלולר, חשף היום (שלישי) את התכנית החדשה שלו להוזלת שירותי הבנקאות בישראל. במוקד התכנית עומד המהלך לפיצול חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים ושינויים מקלים ברגולציה בתחום הבנקאות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במסגרת הרפורמה שמציע כחלון יופרדו חברות האשראי מהבנקים הגדולים: בנק הפועלים ייאלץ להיפרד מישראכרט, לאומי מלאומי קארד ודיסטקונט מכ.א.ל., ופעולה זו תייצר שלושה גופים פיננסיים חדשים. כמו כן יופרדו הבנקים מתוך קבוצות בנקאיות קיימות (כגון דיסקונט-מרכנתיל), כצעד להגדלת מספר הבנקים בישראל ובכך להגדלת התחרויתיות והוזלת השירותים הבנקאיים ללקוחות.
"הרפורמה שמתפרסמת היום היא השלב הראשון בתוכנית מפלגת 'כולנו' להורדת יוקר המחייה שתחסוך עשרות אלפי שקלים למשפחה בשנה. מדובר בתוכנית אמיצה שתפרק את מונופול הבנקים, תחום שבו אף אחד לא העז לגעת עשרות שנים", אמר כחלון.
במפלגה טענו כי חוסר התחרות והריכוזיות במערכת הבנקאית גורמת לכל משפחה לשלם כ-3,000 שקלים שלא לצורך - שהם כ-8 מיליארד שקלים בשנה "שיכלו להישאר בכיסם של הצרכנים". בין השאר כוללת הרפורמה הוזלה של עמלות בנקאיות, וכלים חדשים למאבק ב"מחנק האשראי העסקי" - על מנת שעסקים קטנים ובינוניים יוכלו לקבל אשראי גבוה יותר.
"להקטין את הנטל שעל כתפי האזרחים"
יוזמתו של כחלון כוללת גם את איחוד הפיקוח על הבנקים, הפיקוח על שוק ההון והרשות לניירות ערך לגוף אחד. לדברי כחלון, המהלך - שמתבסס על המלצותיו של פרופ' אבי בן בסט - ידאג גם לתחרותיות וגם ליציבות.
"הרפורמה שלנו כוללת גם הכנסת שחקנים נוספים שיביאו לתחרות אמיתית, הקמת בנק קואופרטיבי, בנק אינטרנטי ועוד", הוסיף כחלון. "הרפורמה תאפשר ליזמים ולעסקים לגדול, לצמוח ולהניע את גלגלי הצמיחה של המשק ותקטין את הנטל העצום שעל כתפי האזרחים".
במפלגה הוסיפו כי ב-2013 היו הכנסות הבנקים כולם כ-41 מיליארדי שקלים, שמהם 23 מיליארד הכנסות ריבית נטו ו-18 מיליארד הכנסות שאינן מריבית כגון עמלות. "כיום לקוחות משלמים בין 7 ל-11 אחוזי ריבית על הלוואה ומקבלים 0.25 אחוזים על הפיקדון. מרווח זה אינו מתקבל על הדעת והוא תוצאה של מבנה ריכוזי", נכתב בתכנית הרפורמה.