נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין הזהיר הבוקר (שלישי) באופן חריג מאישור חוק הלאום עם הסעיף שמאפשר הקמת ישוב על בסיס דת ולאום לקראת ההצבעה בקריאה שנייה ושלישית. "עלול לפגוע בעם היהודי, ביהודים ברחבי העולם ובמדינת ישראל", כתב במכתב ששיגר לוועדה המשותפת לוועדת הכנסת ולוועדת החוקה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
המכתב שכתב ריבלין נשלח אל ראש הממשלה נתניהו, יו"ר הכנסת אדלשטיין, יו"ר הוועדה וחבריה. הסעיף שאליו התייחס הנשיא הוא סעיף 7(ב) שקובע כי "המדינה רשאית לאפשר לקהילה, לרבות בני דת אחת או בני לאום אחד, לקיים התיישבות קהילתית נפרדת".
ריבלין המשיך: "מונחת על שולחנכם הצעת חוק יסוד: ישראל - מדינת הלאום של העם היהודי. הצעה זו, מעצם הגדרתה, עוסקת בנימיה החוקתיים העדינים ביותר של מדינת ישראל. בהתאם לכך, מתנהלים כל העת דיונים משמעותיים וחיוניים בסעיפי החוק שעברו לאורך השנים שינויי נוסח כאלה ואחרים. בהמשך לשיחתי עם ראש הממשלה, אני פונה גם אליכם בצעד חריג, על מנת להסב את תשומת ליבכם לנוסח סעיף 7(ב) להצעת החוק".
הנשיא התייחס במכתב לתיקון לפקודת האגודות השיתופיות, המכונה "חוק ועדות קבלה", שעבר בכנסת בשנת 2011. "חוק זה מגן על זכותם של ישובים קהילתיים קטנים לשמור על המרקם החברתי והתרבותי של היישוב, ולסרב לקבל מועמדים ליישוב הקהילתי אשר פוגעים במרקם זה", כתב. "לצד זה קובע החוק כי ועדת הקבלה של היישוב לא תסרב לקבל מועמד מטעמי גזע, דת, מין, לאום, מוגבלות, מעמד אישי, גיל, הורות, נטייה מינית, ארץ מוצא, השקפה או השתייכות מפלגתית-פוליטית".
ריבלין הוסיף כי "החוק שהתקבל בכנסת לאחר דיונים רבים, שיקף את מחויבותה של הכנסת לאפשר לקהילות שונות לשמור על זהותן הייחודית כמו גם לשמר את היכולת להגשמת החזון הציוני במדינת ישראל. בפרט בנגב ובגליל. חוק זה, עם כל המורכבות שבו, ביקש לשקף את האיזון העדין שבמרכיביה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".
ריבלין מתח ביקורת על האופן בו נוסח הסעיף שמאפשר לקהילה לסרב לקבל מועמד מכל טעם - כולל מטעמי דת ולאום. "אני חושש כי האופן הרחב שבו נוסח סעיף זה, ללא איזונים, יכול לשמש כנשק בידי אויבנו".