מחאת חוק הלאום מתרחבת: בדואים מהצפון ומהדרום הגישו היום (ראשון) עתירה לבג"ץ בה הם מבקשים מבית המשפט לתת צו המורה לממשלה ולכנסת להסביר מדוע החוק לא יבוטל. העותרים טוענים כי החוק מעניק יתרונות ליהודים רק בשל היותם יהודים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
העותרים, סא"ל במיל' חסן הייב, סא"ל (במיל') וספי סואעד ויעקוב אבו אל גיעאן דורשים לבטל את החוק או לשנותו כך שיחול באופן שוויוני על כל אזרחי מדינת ישראל. בעתירה ציטט עורך הדין מוחמד רחאל, המייצג את השניים מספר פסוקים מהתנ"ך המורים על קבלת המיעוטים: "וכי יגור אתך גר בארצכם, לא תונו אותו".
"לדאבון הלב החוק הזה הרס כל חלקה טובה ופגע בכל הערכים היפים שנשאבו מהיהדות, ממסורת ומורשת עם ישראל שהיה בתפוצות אלפי שנים עד לקום המדינה", אמר עורך הדין מוחמד רחאל. "מדינת ישראל הוקמה במאמץ משותף, בדם, יזע ודמעות של העם היהודי, בני העדה הבדואית, הדרוזית ומיעוטים אחרים שמסרו את נפשם בחירוף למען עתידנו ועתיד הדורות הבאים".
"אנו סבורים שחוק זה הוא חוק לא חוקתי וכי דינו להתבטל לאלתר שכן הוא עומד בסתירה מוחלטת עם חוק יסוד כבוד האדם וחירותו ועם מגילת העצמאות", המשיך עורך הדין רחאל. "הדבר שמייחד את העתירה שלנו זה התייחסותה לזכות הקניין שנפגעה אנושות על ידי עידוד התיישבות יהודית על חשבון שאר אזרחי ישראל הלא יהודים ועל חשבון אדמתם".
סא"ל במיל' חסן אל הייב, לשעבר גם יו"ר הרשויות הבדואיות, ציין ששלושת אחיו נהרגו בשירות המדינה וטען שבתור יו"ר סניף הליכוד בעמק בית נטופה הוא מתכוון להילחם בחוק. "אני מבקש מראש הממשלה ידידי, שיבוא ויגיד למשפחות השכול ולמשפחה של אחי ושל בן דודי ששכלו את הבנים באסון המסוקים ויגיד להם מה קרה לו שהחליט לשנות את דרכו", אמר.
"אנחנו שירתנו את מדינת ישראל עם יגאל אלון עוד לפני שהיה לה דגל לא ידענו לאן היא הולכת", המשיך סא"ל הייב. "עמדנו יחד אתה עם אחינו היהודים, שיבוא ויסביר ראש הממשלה ל-200 החללים הבדואים מדוע שינה את דרכו".
סא"ל (במיל') וספי סואעד, המג"ד הבדואי הראשון של גדוד הסיור והבדואי הראשון ששימש כמג"ד בבה"ד 1, הבדואי הראשון שתפקד כסמח"ט הבקעה ואחד מהעותרים לבג"ץ, התייחס גם הוא לחוק. "חוק הלאום הינו חוק שאינו הולם כלפי האוכלוסייה הערבית והבדואית בפרט ובעיקר אלה ששירתו בצבא ובזרועות הביטחון", אמר. "אנחנו מרגישים אפליה ואכזבה ואף בוז מצד הממשלה הנוכחית לאוכלוסייה שנאמנה למדינה. מאז קום המדינה ואף לפניה שירתנו את המדינה יחד על אחינו היהודים אנחנו אזרחי המדינה יש לנו זכות להיות שוים בין שווים כמו כל אזרחי המדינה".
"הבעיה שלנו עם החוק היא לא בהגדרת המדינה כיהודית אלא בחוסר השוויון שמופיע במגילת העצמאות אבל לא החוק זה", הוסיף סא"ל סואעד. "אנחנו מרגישים שייכות, זיקה לארץ הזו ואנחנו עותרים לבג"ץ כדי לבטל את החוק ולהמשיך ברוח מגילת העצמאות בדגש על השוויון וחוק זכויות האדם וחירותו. אנחנו מצטרפים למחאה עם אחינו הדרוזים ועם אחיינו היהודים השפויים שמוחאים יחד עם כולנו כנגד החוק הזה".
אמש רבבות בני אדם מילאו את כיכר רבין בעצרת המחאה של הדרוזים נגד חוק הלאום. בין המוחים, שעמדו בכיכר עם דגלי העדה הדרוזית ודגלי ישראל, היו מנהיגי העדה, ראשי מערכת הביטחון לשעבר ופוליטיקאים מהאופוזיציה. חרף תחושת האפליה והגינויים החריפים שהשמיעו כלפי הממשלה, בסיום העצרת עלו בכירי העדה לבמה ושרו את "התקווה".
ראש הממשלה נתניהו בסוף השבוע את קיום המחאה, ושיתף כתבה של אתר "מידה" שטענה כי הקרן החדשה לישראל מעורבת בארגון ההפגנה. הפרסום בעמוד של נתניהו גרר תגובות ושיתופים רבים ברשת.
המשבר בין הממשלה לדרוזים פרץ על רקע תחושתם כי חוק הלאום מפלה אותם למרות שירותם הצבאי והנאמנות שהם הפגינו לאורך השנים למדינה. נתניהו גילה הזדהות עם הכעס של העדה, אך בחר שלא לשנות ולתקן את החוק אלא להציע מתווה שיעניק מעמד בחוק לבני המיעוטים והטבות למשרתים בצבא.
ישיבה שהתקיימה ביום חמישי בין הצוות של לשכת רה"מ לבין העדה הדרוזית פוצצה לאחר שנטען כי תא"ל במיל' אמל אסעד כינה את מדינת ישראל "מדינת אפרטהייד", ונתניהו לא היה מוכן שהוא ינכח בחדר.
צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה - וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/