בבוקר שאחרי ביטול חוק הגיוס על ידי שופטי בג"ץ, העיתונות החרדית סוערת ומדווחת הבוקר (רביעי) על "מלחמה ללא פשרות" של המגזר בפסיקה הדרמטית. כצפוי, שערי העיתונים של כלל המחנות של הציבור החרדי התייחסו להחלטת השופטים והתייצבו בחריפות ובתקיפות נגדה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בעיתון "הפלס", המזוהה עם הפלג הירושלמי הקיצוני של הרב אוירבך, נכתב בראש העמוד כי "תם עידן האשליות, מתווי החקיקה הפרלמנטריים כשלו וייכשלו". אנשי העיתון, שהובילו את ההפגנות האחרונות נגד הגיוס לצה"ל, ציינו ש"עולם התורה מתלכד סביב ההחלטה הבלתי נמנעת: מאבק עיקש ואי התייצבות בלשכות הגיוס כהוראת רבנו".
העורכים הזכירו את חוק הגיוס של לפיד שהיווה "תקדים פרלמנטרי הרסני" והוסיפו כי הוא אפשר "ציד נפשות". כעת, הם מביעים תקווה ששאר הציבור החרדי, שסירב להצטרף להפגנות של אנשי הפלג, "יתפכח" ויצטרף ל"מלחמה ללא פשרות".
בעיתון יתד נאמן, המזוהה עם הציבור הליטאי המתון יותר, כינו את החלטת בג"ץ - "דיקטטורה שיפוטית" - והאשימו את השופטים ב"החלטה שרירותית". הכותרת הגדולה בשער דיווחה כי "בג"ץ נגד עולם התורה" והעורכים הוסיפו ציטוטים חריפים של חברי הכנסת מהרשימות החרדיות.
הכותרות של עיתון "המבשר", המזוהה עם הציבור החסידי, הדגישה ש"כאשר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ", ושאר הידיעות בעיתון קבלו על "הניתוק של בג"ץ מהמסורת היהודית" ותקפו את דרכו האקטיביסטית.
כנס חירום: "נתקן את החוק"
בעקבות החלטת בית המשפט הודיעו ראשי המפלגות החרדיות שיקיימו היום כינוס חירום. ישיבת סיעה משותפת לשתי המפלגות, יהדות התורה וש"ס, צפויה להתקיים במהלך היום ולאחריה יקיימו ראשי הסיעות דרעי, ליצמן וגפני, דיון פנימי. "נפעל בכל כוחנו לתיקון החוק באופן שיאפשר את המשך ההסדר הקיים", אמר אתמול שר הפנים אריה דרעי.
"פסיקת בג"ץ מוכיחה שוב את הנתק החמור השורר בין בית המשפט העליון לבין העם היהודי, היודע כי במשך כל הדורות מה שהחזיק אותנו מול הרדיפות והגזרות היה לימוד התורה", אמר דרעי. "בני הישיבות ימשיכו גם אחרי פסיקת בג"ץ לשקוד על תלמודם ולהגן בזכויותיהם על תושבי הארץ".
גם שר הבריאות ליצמן גינה את ההחלטה ואמר כי היא מהווה פגיעה חמורה בשבת קודש ובצביון היהודי של מדינת ישראל. "זוהי המשך התערבות משפטית גסה בערכי הדת וההלכה, שאינה מותירה ברירה אלא לקדם מהלך משפטי לעקיפת בג"ץ, כדי למנוע המשך כרסום מסורת ישראל והדת במדינה", אמר.
"במהלך כל ההיסטוריה של העם היהודי היו רבים מתוך העם ומחוצה לו שניסו למנוע מתלמידי הישיבות להמשיך את תלמודם, חלקם ניסו זאת בכוח, חלקם בדרכים אחרות. לעולם לא הצליחו לפגוע בלימוד התורה, וגם עכשיו לא יצליחו", תקף ח"כ משה גפני מסיעת יהדות התורה. "לומדי התורה ימשיכו בתלמודם עם בג"ץ או בלעדיו. אני דוחה מכל וכל את פסיקת בג"ץ ובמהלך השנה הקרובה נתקן זאת על אפם וחמתם של השופטים שאין להם שום מושג מה המשמעות של לומדי התורה וכל זכות הקיום שלנו כעם תלוי בתלמידי הישיבות".
סגן השר פרוש הוסיף כי האקטיבזם השיפוטי של בג"ץ מרוקן כליל את חשיבות החקיקה בכנסת שהופכת לאות מתה. "הפסיקה היום הינה המשך לתקיעת היתדות בארון המתים", אמר פרוש. "בג"ץ להוט למלחמת גוג ומגוג. במשך 70 שנה לא היה מטעם המדינה שוויון כלפי הציבור החרדי מול הציבור הכללי, החרדים יודעים שהם מופלים וזה המחיר של עצמאות".
אתמול החליט בית המשפט העליון לקבל את העתירה נגד חוק הגיוס ולהורות על ביטולו בתוך כשנה. מדובר בתיקון לחוק שחוקקו המפלגות החרדיות בשנת 2015, תיקון שעל פי קביעת בג"ץ "בלתי מידתי ובלתי חוקתי". "כשבוחנים את הוראות ההסדר נדבך על גבי נדבך מתברר כי קיים כשל עמוק ביכולתו לממש את המטרה של צמצום משמעותי של אי השוויון בחלוקה בנטל השירות הצבאי", נכתב בהחלטת השופטים.
"בפסק הדין שניתן היום, קבעו כל השופטים כי הסדר הגיוס החדש פוגע בשוויון", נכתב בהחלטת בית המשפט. "שמונה מבין תשעת השופטים בהרכב קבעו כי הסדר הגיוס החדש נכשל כבר במבחן המידתיות הראשון, מבחן הקשר הרציונלי, שעניינו ההתאמה בין ההסדרים בחוק לבין תכליתו".