פרסום ראשון: השרים בממשלה וחברי הכנסת של מפלגות הימין מעלים את הבנייה בירושלים על ראש שמחתם חדשות לבקרים. העיר מהווה נדבך מרכזי בקמפיין הבחירות והדיונים סביבה הם כר פורה לוויכוחים קואליציוניים הקשורים בשיח המדיני. אלא שמתברר, לפחות על פי הנתונים הרשמיים במשרד הבינוי והשיכון – שהמילים לא מגובות במעשים: ממשלת נתניהו-בנט-ליברמן בנתה הכי מעט בעשר השנים האחרונות בעיר הבירה. האם הכול קשור למחלוקת המדינית? לא בטוח.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ב-2016 נרשמו רק 2,051 התחלות בנייה בירושלים - וכשמפלחים את הנתונים לפי שכונות, מתבררת התמונה העגומה. כך לדוגמא, בנווה יעקב, פסגת זאב וגבעת בנימין נרשמו רק 15 התחלות בנייה; בקריית יובל, עין כרם, גבעת משואה ומלחה רק 11 התחלות בנייה; וברמות, רמת שלמה ועמק הארזים – אזורים שנויים במחלוקת מבחינה בינלאומית – רק 6 התחלות בנייה, למרות שהוועדה המקומית אישרה עשרות תכניות בנושא, שנגנזו עקב לחץ מדיני.
השוואת הנתון הכולל לשנת 2016, 2,051, לשנים שלפניו, מציגה את האוקסימורון: דווקא ממשלת "ימין מלא מלא" בנתה פחות מזו שלפניה (נתניהו-בנט-לפיד) ומזו שלפניה (נתניהו-ברק-ליברמן), ופחות מממשלת אולמרט. בשנת 2015 נרשמו 3,093 התחלות בנייה חדשות, ב-2014 נרשמו 3,210 וב-2013 נרשמו 3,475. גם השנים שלפני כן, בהן נרשמו פחות מ-3,000 יחידות דיור חדשות בעיר הבירה, עדיין לא מגיעות למספרים המינימליים שנרשמים בשנתיים האחרונות. כך לדוגמא, ב-2012 תועדו 2,486 יחידות, ב-2011 תועדו 2,375 וב-2010 תועדו 2,132, וכך הלאה.
המספרים הנמוכים הללו לא נובעים רק ממחלוקות על רקע מדיני או מלחץ בינלאומי, אלא גם ממחלוקת פוליטית שנוגעת לשאלה לאיזו אוכלוסייה תשמש בנייה חדשה – לחרדים, לחילונים, או לאוכלוסייה מעורבת. הבנייה המועטה מתרחשת למרות שיש בבירה הרבה שטחים פתוחים בתוך הקו הירוק, וגם פרויקטים מתוכננים ומשורטטים שבהם לא החלו עבודות בשטח.
את הנתונים הרשמיים שאנחנו מביאים בחדשות 2 Online היום לראשונה חשף שר הבינוי והשיכון יואב גלנט בעצמו, וזאת במענה לשאילתה שהוגשה על ידי חבר הכנסת חיים ילין (יש עתיד). מהנתונים משתקפת צניחה בבנייה בירושלים בשכונות שבתוך ומעבר לקו הירוק. יתרה מכך, בדיקת חדשות 2 Online מעלה כי רק לצורך גידולה הטבעי – זקוקה ירושלים ל-4,000 יחידות דיור מדי שנה, והנתונים המוצגים חורגים בלפחות 25% מהצורך.
"הממשלה 'הכי ימנית בתולדות ישראל' אלופה בכותרות ובאפס מעשים", אומר ילין. "בעוד הממשלה הקודמת הובילה לתנופת בנייה בירושלים, אנו רואים כי הממשלה הנוכחית עוצמת עיניים אל מול הירידה התלולה בבנייה. ממשלת נתניהו עוטפת את עצמה בחוקים פופוליסטיים, ללא תכנית עבודה".
בתוך כך, היום (רביעי) אישרה הכנסת בקריאה טרומית את חוק "ירושלים מאוחדת" שהגישו יו"ר הבית היהודי השר נפתלי בנט וחברת הכנסת שולי מועלם (הבית היהודי). החוק קובע כי כל החלטה שתתקבל בנוגע לשטחי ירושלים מחייבת הסכמה ורוב של 80 חברי כנסת. החוק עבר שינוי, ולאחר כיפופי ידיים בין הליכוד לבית היהודי, הוא צפוי להיות מאושר בקריאה ראשונה במליאה.
כשפנינו ללשכת ראש הממשלה לקבלת תגובה, הופנינו לעיריית ירושלים, שם מסרו בתגובה:
"הנתונים אינם מוכרים לנו. ירושלים ממשיכה להוביל בנתוני הבנייה ובשנת 2016 הסתיימה בנייתן של 3,120 יחידות דיור בעיר. בנוסף, בשנת 2016 ניתנו היתרים לבניית 2,534 יחידות דיור חדשות בעיר, לעומת 2,262 בשנת 2015 וכן בשנה זו ניתנו היתרים לבניית 230 יחידות בתמ"א 38, לעומת רק 19 יחידות בשנת 2014.
עוד מסרו בעירייה כי "ירושלים היא העיר הראשונה בה הוקמה מינהלת התחדשות עירונית ומקודמות בה תכניות פינוי-בינוי המוסיפות כ-9,000 יחידות דיור לעיר, מהן כבר מעל 1,000 יחידות דיור בתכניות מאושרות.
"שנה זו ממשיכה את מגמת העלייה של יחידות הדיור שנסתיימה בנייתן, ואלו מהוות 5.5% מכלל היחידות שבנייתן הסתיימה בישראל. הבניה בירושלים היא הכרחית, חשובה ותימשך בכל הכוח והעוצמה במטרה לאפשר ליותר צעירים לגור בירושלים, לבנות בה את עתידם ולחזק את בירת ישראל. הנתונים מתבססים על נתוני העירייה והלמ"ס".