תכנית הפיילוט לעליית חברי כנסת להר הבית אמורה לצאת מחר (שלישי) לפועל, אבל יש כבר מי שמתכוון לעתור נגדה. מפלגת האיחוד הלאומי שיגרה מכתב לרה"מ והשר לביטחון הפנים, בדרישה לבטל את ההנחיה למנוע עליית שרים להר, ולא - המפלגה תעתור לבג"ץ.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"עצם ההחלטה לצמצם את חופש התנועה בתוך המדינה ולאסור על כניסה למקום ציבורי בעל חשיבות דתית מהווה פגיעה קשה בזכויותיהם של חברי הכנסת המעוגנים בחוק", נכתב במכתב שחיבר עו"ד יצחק בם, בא כוחה של המפלגה. "יתר על כן, מניעת כניסת שרים להר הבית מעוגן בחשש כי עלייתו של שר למקום הקדוש מהווה הפגנת ריבונות על המקום, וזה חותר תחת הרציונל של חוק יסוד: ירושלים בירת ישראל".
במקביל, חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' מהמפלגה הבהיר כי אין בכוונתו ליישם את הפיילוט ולעלות להר. "אינני מוכן לעלות כגנב במחתרת, באופן המבזה והבלתי חוקי שנכפה על חברי הכנסת. התנאים וההגבלות של אסור ומותר שבאו לידי ביטוי במכתב המשפיל של קצין הכנסת הם לא חוקיים, לא דמוקרטיים ולא מתקבלים על הדעת". השר אורי אריאל הבהיר אף הוא כי "הר הבית הוא המקום הקדוש ביותר לעם היהודי וההחלטה לאפשר לח"כים לעלות להר הבית אבל לשרים לא היא שערורייה".
גם מן הצד השני יש מי שלא מרוצה מההגבלות שהוטלו על העלייה להר. גורמים ברשימה המשותפת התבטאו בעניין אף הם ואמרו כי "נתניהו לא יחליט לנו איך ומתי לעלות".
עלייה להר - בלי תקשורת ובתיאום מראש
על תכנית הפיילוט שגובשה במשטרה דווח אמש לאחר הפרסום הראשון בשבוע שעבר בחדשות 2. במכתב ששלח קצין הכנסת, ניצב יוסף גריף, לחברי הבית פורטו כל ההגבלות לעלייה: בשל החשש לעימותים בין חברי כנסת ערבים ליהודים הוחלט כי חברי הכנסת יצטרכו לעלות בנפרד ועל שרים הוטל איסור כללי לעלות.
גריף הזכיר כי התכנית הייתה אמורה להתקבל מוקדם הרבה יותר, אך היא נדחתה בשל הפיגוע הקשה שאירע במקום לפני כחודשיים. עוד הוסיף כי התנאים לעלייה שהוצבו נקבעו על ידי גורמי הביטחון וכי התיאום ייעשה על ידי קצין הכנסת בלבד 24 שעות מראש, בכפוף לאישור המפכ"ל או מפקד מחוז ירושלים ובהתאם להערכת מצב ספציפית לקראת מועד הביקור.
על פי התאים שפורטו במכתב, חברי הכנסת היהודים ייכנסו דרך שער המוגרבים במהלך שעות ביקורי הבוקר בין 07:30 ל-11:00 והם יהיו רשאית ללכת במסלול הביקור הרגיל של מבקרים שאינם מוסלמים. חברי הכנסת יהיו כפופים לכללים החלים על כלל המבקרים שאינם מוסלמים והם יתנהגו בהתאם לתדרוך שיינתן לפני הכניסה להר. חברי הכנסת הערבים ייכנסו דרך שער השבטים החל מחצי שעה לאחר שעות ביקורי היהודים ועד לסגירת ההר.
בשל הרצון להותיר את הר הבית מחוץ לזירה הפוליטית לא תתאפשר נשיאת נאומים במהלך הביקור, לא יתאפשר מתן ראיונות לתקשורת במהלכו, לרבות בשערי הכניסה, ולא תותר כניסה או השתתפות בפגישות או דיונים במשרדי הווקף בהר הבית. כמו כן, חברי הכנסת לא ילוו בביקורם אישים חשובים אחרים בארץ או מחו"ל (ללא תיאום ואישור בנפרד) ולא יהיו מלווים בנציגים של אמצעי התקשורת מעת הכניסה ועד היציאה מהאיזור.
עליית הח"כים להר הבית נעצרה בנובמבר 2015 לאחר שהתברר שהח"כים מעוררים פרובוקציות. לאחר שנרגעו האירועים האלימים בהר הבית לפני מספר שבועות המליץ מפקד המחוז ניצב יהורם הלוי למפכ"ל המשטרה אלשיך לחדש את עליית הח"כים היהודים והערבים עוד לפני החגים.
ביום שלישי בשבוע שעבר הודיעו חברי הכנסת יהודה גליק (הליכוד) ושולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי) כי ינסו לעלות להר הבית. גליק ורפאלי-מועלם, ראשי שדולת הר הבית, התייצבו באותו הבוקר בשעה 10:00 בשער המוגרבים ודרשו לעלות למתחם - אולם לא הורשו להיכנס למתחם הקדוש.
"באנו לבוא ולבקר במקום בו הקדוש ברוך הוא משרה את שכינתו", הסביר גליק והוסיף כי "הגיע הזמן לשים סוף למצב האבסורדי שבו כל אזרח ותייר יכול לעלות להר הבית ורק חברי כנסת לא - עבורי ביקור בהר בית אינו רק זכות בסיסית ומצווה אלא מהווה מקור של חמצן ואנרגיה שלהם אני זקוק על מנת להמשיך בחיי האישיים והציבוריים".
ח"כ שולי מועלם-רפאלי הצטרפה לדברים: "הכי הכי חשוב בראש חודש אלול להגיע להר, בעזרת השם לשאת תפילה לגאולה שלמה. אין מקום יותר גבוה מזה להתחבר. ברור לכולם שההנהגה הפלסטינית היא זו האחראית להסתה של הרחוב הערבי - ולא חברי כנסת יהודיים".
"העובדה שחברי כנסת, שהם סמל של ריבונות, עדיין מנועים מלעלות להר הבית, היא ביטוי להמשך אובדן הריבונות היהודית במקום", הוסיפה. "יש לבטל את ההחלטה לאסור על חברי כנסת לעלות להר הבית, שכן היא היא לא רק הפלייה, אלא בעיקר שגיאה מדינית חמורה".