בשבוע שעבר חשף ראש הממשלה בנימין נתניהו נתונים כלליים על שיחותיו עם בעלי העיתון "ישראל היום" שלדון אדלסון ועורך העיתון לשעבר עמוס רגב. היום (שני) התקבלה דרישה מראש הממשלה לחשוף גם את שיחותיו עם מקורבו ובעל השליטה בבזק - שאול אלוביץ'.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
חבר הכנסת יואל חסון (המחנה הציוני) שלח היום בקשת שאילתא ישירה לראש הממשלה ובה ביקש ממנו לחשוף את השיחות שניהל עם אלוביץ', בין היתר בעל השליטה באתר החדשות "וואלה!" ובחברת הטלוויזיה בלוויין "יס". "בעת האחרונה אנו עדים למגמת שקיפות מבורכת שהביאה בין היתר לחשיפת שיחותייך עם בעל השליטה והעורך הראשי של 'ישראל היום'", כתב חבר הכנסת. "בעקבות זאת ביקשת לחשוף את שיחותיהם של ראשי ממשלה בעבר (אולמרט, שרון וברק) עם בעלי השליטה והעורכים הראשיים של גופי התקשורת החזקים במדינה, וניתן בהחלט להבין את הרציונל בכך".
חבר הכנסת המשיך ופירט את ההיגיון העומד מאחורי הבקשה שלו לחשיפת השיחות. "מכיוון שהתפתחויות אלה מלמדות ש'הכל מונח על השולחן' ושגם אתה, כראש ממשלת ישראל, מצטרף לקריאה לחשוף את הקשרים הסמויים בין התקשורת לפוליטיקאים, הנני פונה אליך בבקשה זאת". לבסוף, פירט חבר הכנסת חסון את השאלות שהפנה לראש הממשלה. ראשית ביקש לדעת, כמה פעמים שוחח נתניהו עם אלוביץ' החל ממועד הבחירות בשנת 2015 ועד היום. שאלתו השנייה של ח"כ חסון נגעה למגעיו של נתניהו עם עורך אתר "וואלה!", וכללה את אותה השאלה.
במקביל, עו"ד שחר בן מאיר הגיש עתירה מינהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים בדרישה לחשוף את המידע לגבי פגישותיהם של נתניהו ואלוביץ'. מנגד, בלשכת נתניהו ולאחר מכן גם בפרקליטות טענו כי מדובר במידע פרטי שאין חיוב לחשוף אותו. אולם עו"ד בן מאיר טוען כי "העובדה כי ראש הממשלה נפגש עם אלוביץ' אינה עוד דבר פרטי של שני המשיבים כאנשים פרטיים. נהפוך הוא. העובדה הזו הייתה מושא חוות דעת של היועמ"ש, והעובדה הזו עצמה הייתה הנימוק שעליו התבסס היועמ"ש בנותנו הנחיה לראש הממשלה לא לעסוק עוד בנושאי בזק".
פרקליטו של נתניהו: "הכל יפורסם"
המידע הכללי על שיחותיו של נתניהו - 0.75 שיחות בשבוע בממוצע עם אדלסון ו-1.5 שיחות בממוצע עם רגב - פורסם בעקבות עתירה של העיתונאי רביב דרוקר, לאחר שבית המשפט הורה לראש הממשלה לפרסם מידע על היקף השיחות ומועדן. בעקבות הביקורת, מבהיר הבוקר פרקליטו של נתניהו: "הכל יפורסם".
בריאיון לניב רסקין בגלצ אמר עו"ד עמית חדד כי גם מועדי השיחות עם אדלסון ועורך ישראל היום לשעבר רגב יפורסמו, על פי ההחלטה. "זה לא דבר מיוחד - כולם מדברים עם מו"לים. זה ידוע לכולם, וזו צביעות מדרגה ראשונה", הוסיף חדד.
גם יו"ר הקואליציה דוד ביטן התייחס שלשום באולפן "פגוש את העיתונות" לשיחות והצהיר כי ידרוש מלשכת ראש הממשלה נתונים על שיחות ראשי הממשלה הקודמים ברק ואולמרט עם עורכי העיתונים המובילים: "אני אבקש לדעת כמה פעמים אולמרט דיבר עם עורך ידיעות אחרונות כשהיה רה"מ וכמה פעמים ברק דיבר עם עורכי עיתון", הצהיר.
"עושים עניין מכלום, הוא לא היחיד שמדבר עם עורכי עיתון", הוסיף ביטן בהגנה על נתניהו. ביטן הדגיש כי הצהרת נתניהו מ-2015 לפיה אין לו השפעה על עיתון "ישראל היום" אינה כוזבת: "לפי מבקר המדינה, אם יוכיחו שיש קשר כל הוצאה של ישראל היום יכולה להתקזז מתקציב הליכוד ואז לליכוד לא יהיה תקציב. זה לא דמוקרטי – השמאל רוצים להפיל את הליכוד גם מבחינת ממשלה וגם מבחינת תקציב – הכל בלופים, וחלק מהעיתונאים שותפים לזה".
בעמוד הפייסבוק שלו סיפר נתניהו בשבוע שעבר כי הוא שוחח עם אדלסון כ-100 פעמים בין השנים 2012 ל-2015 ועם רגב יותר מ-200 פעמים באותה תקופה.
נתניהו טען כי כשם שכל הפוליטיקאים מדברים עם עיתונאים ומוציאים לאור, כך גם הוא נוהג. "בין הפוליטיקה והתקשורת מתקיים שיח קבוע ומתמשך", כתב ראש הממשלה. "כך מקובל בדמוקרטיה". נתניהו פרסם גם סרטון בו נראית דוברת הקמפיין של "המחנה הציוני" משוחחת עם עורך באתר Ynet.
"אני כמובן מקדיש את רוב זמני לניהול ענייני המדינה, אך מעת לעת, בדרך כלל בשעות הלילה ולאחר סיום יום עבודתי, גם אני משוחח עם אנשי תקשורת", טען ראש הממשלה. "אני מציג בפניהם את העשייה הגדולה שאנחנו מובילים למען מדינת ישראל ואזרחי ישראל - ומציע להם להביא את הדברים לפרסום".
"מקווה שבג"ץ יפסוק אחרת"
ראש הממשלה ציין בהמשך הפוסט את נתוני שיחותיו עם אדלסון ורגב כשציין שנהג לדבר איתם בין 0.75 ל-1.5 פעמים בשבוע (בהתאמה). "נהגתי גם לשוחח מעת לעת עם מו"לים ועורכים ראשיים של כלי תקשורת אחרים, כפי שכולם נוהגים", הוסיף נתניהו.
נתניהו כתב כי הוא מתנגד עקרונית לחשיפת השיחות בין פוליטיקאים ואנשי תקשורת. "לדעתי ההתערבות הזאת ביחסים המורכבים בין תקשורת לפוליטיקה אינה משרתת את הדמוקרטיה, אלא להיפך".
"לכן ביקשתי מבג"ץ לקיים דיון נוסף בנושא", המשיך והסביר נתניהו. "אני מקווה שהוא יפסוק הפעם אחרת. בכל מקרה, אין לקבל מצב שבו מקיימים סטנדרט אחד לי וסטנדרט אחר לכל השאר. אם חושפים - חושפים הכול. לכן במקרה שהבג״ץ ידחה את בקשתי, הסטנדרט האחיד יחייב שכל הפוליטיקאים יחשפו את פרטי השיחות שלהם עם אנשי התקשורת".