ועדת חוק, חוקה ומשפט מקיימת היום (ראשון) דיון ציבורי על אופן בחירת נשיא בית המשפט העליון ושיטת הסניוריטי (ותק), אותו יזם חבר הכנסת ניסן סלומינסקי (הבית היהודי). בדיון משתתפות גם נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור ושרת המשפטים איילת שקד, כמו גם מגוון שופטים בהווה ובעבר, שרי משפטים לשעבר ומשפטנים בכירים. הצטרפו לשידור החי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במאי האחרון נודע כי נשיאת העליון הבאה תהיה השופטת אסתר חיות, עם פרישתה של נאור באוקטובר הקרוב. המינוי נקבע לאחר שאף אחד משופטות ושופטי העליון הנוכחיים לא הסכימו להעמיד עצמם לתפקיד ובכך לשבור את שיטת הסניוריטי.
שיטת הסניוריטי עומדת בלב מאבק בין שרת המשפטים לנשיאת העליון נאור - בעוד ששופטי העליון ובהם נאור תומכים בהמשך הנוהג, השרה שקד מעוניינת לבטלו. על פי הערכות, מדובר במהלך שנובע, בין היתר, מהרצון של שקד להפעיל לחץ על הנשיאה נאור למנות לבית המשפט העליון שני שופטים שמרנים במקומם של השופטים יורם דנציגר ואורי שהם שצפויים לפרוש.
בחודש שעבר הגיש חבר הכנסת יואב קיש (הליכוד) הצעת חוק לפיה במקום שיטת הסניוריטי, בה ממונה לתפקיד נשיא בית המשפט העליון השופט בעל הוותק הרב ביותר, על המינוי - לקדנציה יחידה בת חמש שנים - תחליט הכנסת. במידה ויהיה תיקו, ימשיכו סבבי הצבעה בין חברי הכנסת עד שתתקבל החלטה, ואת המינוי הרשמי ייתן נשיא המדינה.
החשש בקרב השופטים הוא שמהלך שכזה ייפגע בעצמאות השופטים: השופטים מודאגים שבמידה והמינוי ייקבע על ידי פוליטיקאים, שופטים המעוניינים להתמנות לתפקיד הנשיאות ייאלצו למצוא חן בעיני חברי הכנסת ולקבל החלטות בהתאם על כס המשפט. שיטת הסניוריטי, הנהוגה מקום המדינה, מבטלת חשש שכזה, שכן להחלטות השופטים בתיקים אין כל השפעה על סיכוייהם להתמנות לנשיאות.