שלושה ימים לאחר פסיקת בג"ץ בנושא המסתננים, פסיקה שעוררה סערה ציבורית, ערך היום (חמישי) ראש הממשלה נתניהו סיור בדרום תל אביב. נתניהו קיבל סקירה על המצב בשכונות ושוחח עם התושבים על הנושא.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ראש הממשלה אמר לתושבים "אנחנו פה במשימה - להחזיר את דרום תל אביב לאזרחי ישראל" - דברים שנענו במחיאות כפיים וצהלות. "הזכות של מדינת ישראל היא לשמור על גבולותיה ולהרחיק מתוכה מסתננים בלתי חוקיים", אמר נתניהו והמשיך. "אני שומע זה כאב ומצוקה נוראיים. אנשים מפחדים לצאת מהבית. נטפל בזה בשלוש דרכים".
"הדרך הראשונה היא הגדר - התעקשתי על הגדר והשלמנו אותה במעקב תמידי שלי עד הביצוע", פירט ראש הממשלה. "שנית זה אכיפה הרבה יותר חזקה מול מעסיקים ומול המסתננים פורעי החוק; ושלישית זה שביום ראשון הממשלה תשמע סקירה, ואני אקים באותה הזדמנות ועדת שרים מיוחדים בראשותי. אעשה שולחן עגול שבו אני אזמין גם את התושבים וגם את כל הגורמים שעוסקים בנושא הזה כדי לעקוב ולהתחיל לקדם פתרונות".
דבריו של ראש הממשלה זכו לתשואות, לצד קריאות "בוז לבג"ץ" מצד התושבים. ראש הממשלה השיב לקריאות אלה באומרו כי "אני מכבד את בג"ץ גם כשאני לא מסכים להחלטותיו. מה שראוי זה לעשות מה שאנחנו מוסמכים לעשות מבחינה חוקית: או שנשנה את חוק ההרחקה, או את ההסכמים עם מדינות אפריקה, או את שני הדברים יחד".
השבוע: נדחתה העתירה נגד המסתננים
בתחילת השבוע דחה בית המשפט העליון את העתירה נגד גירוש מסתננים בהסכמה למדינה שלישית וקבע כי המדינה תוכל לעשות זאת. עם זאת, השופטים סייגו וקבעו כי מסתנן שיסרב להתפנות לא ייכלא לתקופה ממושכת של יותר מ-60 ימים. שרת המשפטים איילת שקד אמרה בתגובה כי בכוונתה לחוקק חוק שיאפשר את גירוש המסתננים גם ללא הסכמתם.
ההחלטה התקבלה בהרכב שופטים מורחב שכלל את הנשיאה מרים נאור, המשנה לנשיאה אמנון רובינשטיין, אסתר חיות, חנן מלצר ויורם דנציגר. חמשת השופטים דחו פה אחד את העתירה שהגישו מסתננים ועמותות נגד שר הפנים, רשות האוכלוסין וההגירה, היומע"ש ושר החוץ.
השופטים הזכירו כי המדינה מרחיקה רק את המסתננים המסכימים לכך ולפיכך הם לא מגורשים בכפייה. בנסיבות אלה קבע בית המשפט כי לא ניתן לראות באי-הסכמתם של מסתננים להרחקה למדינה השלישית כ"היעדר שיתוף פעולה" ועל כן לא יהיה ניתן "להעניש" אותם ולכלוא אותם מעבר ל-60 ימים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב להחלטת בג"ץ ואמר כי יש לחזק את סוגיית האכיפה בנושא המסתננים. "המדיניות נשענת על שלוש רגליים: הגדר שהקמנו בדרום ובלמה לחלוטין את המסתננים, ההסכם עם מדינות אפריקניות להעברת מסתננים אליהן וסוגיית האכיפה - נצטרך להביא תיקון חקיקה כדי לאפשר מימוש הסכמים אלה".