מליאת הכנסת אישרה הלילה (שני) בקריאה שנייה ושלישית את חוק העמותות של שרת המשפטים איילת שקד. לאחר שעות ארוכות של דיון בכאלף הסתייגויות בחוק, אישרה המליאה ברוב קולות את החוק, המבקש להטיל שורה של מגבלות על עמותות שעיקר המימון שלהן מגיע מ"ישות מדינית זרה" - מדינות זרות, האיחוד האירופי, האו"ם, קרנות ממשלתיות ועוד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
העמותות עליהן יחול החוק, יחוייבו בין היתר, להצהיר על מקור מימומן בכל פרסום ציבורי ונציגיהן יחויבו לשאת תג מיוחד המסמן אותם. בהצבעה במליאה עבר החוק ברוב של 57 תומכים לעומת 48 מתנגדים. "אנחנו עד היום הורדנו את הראש, מהיום לא נוריד את הראש", תקפה השרה שקד את חברי האופוזיציה לאחר שהמליאה ערכה דיון בן שש שעות בשלל ההסתייגויות שהוגשו נגד החוק שיזמה.
החוק עורר סערה בכנסת מאז עלה לראשונה לדיון ולאחר שאושר בקריאה ראשונה בפברואר האחרון. על פי החוק החדש, גוף שעיקר מימונו מגיע ממדינות זרות, יחויב לציין זאת בכל מסמך רשמי. הקנס על עבירה - עד 29,000 שקלים. באופוזיציה טוענים כי מטרתו של החוק היא למעשה לפגוע בעמותות המקדמות מדיניות שונה מזו של הממשלה - וכי מדובר ברדיפה ובפגיעה קשה בדמוקרטיה.
שרת המשפטים איילת שקד, שהייתה אחת המובילות של קידום החוק, בירכה על התוצאה: "היום כנסת ישראל אמרה לא להתערבות בוטה של מדינות בענייניה הפנימיים של מדינת ישראל. הבעת עמדה של מדינות על הנעשה בישראל עוברת דרך האמצעים הדיפלומטיים המוכרים. לא נאפשר התערבות בוטה שכזו ללא חשיפת מקורות המימון הזרים, והבאתם לידי ידיעת הציבור ונבחריו".
"מטרת החוק היא למנוע מצב שמדינות זרות מתערבות בענייניה הפנימיים של ישראל באמצעות מימון עמותות ומבלי שהציבור מודע", הוסיף ראש הממשלה בנימין נתניהו בדף הפייסבוק שלו. "בניגוד לטענות משמאל, אישור החוק יביא להגברת השקיפות".
מנגד, באופוזיציה גינו את החוק שאושר. "זה חוק שמסמל יותר מכל את חדירת ניצני הפשיזם הלאומני לתוך השיח הציבורי הישראלי", תקף ח"כ יצחק הרצוג, בפתח ישיבת סיעת המחנה הציוני שהתקיימה אתמול, לפני ההצבעה במליאה. "זה חוק שפותח שסע חברתי עמוק. סופם של חוקים מהסוג כמו החוק הזה, שהם ייעלמו מן העולם, יחד עם השלטון שהביא אותם". לדבריו הצטרפה שותפתו למפלגה, יו"ר התנועה, ח"כ ציפי לבני, שאמרה כי "החוק הנוכחי הוא חלק ממסע שיסוי המתנהל בישראל".