החוק האחרון של מושב הקיץ: לאחר שעות ארוכות, מליאת הכנסת אישרה הבוקר (חמישי) בקריאה שנייה ושלישית את החוק למניעת נזקי שביתת רעב, או חוק ההזנה בכפייה. היה זה החוק האחרון שאושר לפני יציאת הכנסת לפגרה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בעבר הביעו הרופאים בישראל התנגדות להצעת החוק, ואף איימו כי לא יסכימו להזין אסירים שובתי רעב. למרות זאת, מליאת הכנסת אישרה את הצעת החוק לתיקון פקודת בתי הסוהר שקידם המשרד לביטחון פנים. בקריאה השלישית תמכו בחוק 46 חברי כנסת ו-40 התנגדו.
על פי החוק נציב בתי הסוהר מוסמך לפנות, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, לנשיא בית המשפט המחוזי בבקשה לקבל היתר למתן טיפול רפואי לאסיר שובת רעב. הפנייה תיעשה רק "אם הנציב ראה, על סמך חוות דעת של רופא, כי בשל שביתת הרעב קיימת אפשרות ממשית שתיגרם בתוך זמן קצר סכנה חמורה לבריאותו של האסיר או נכות בלתי הפיכה".
לפי ההצעה, ניתן יהיה להעניק את הטיפול הרפואי המינימלי ההכרחי לשמירה על חייו של האסיר או למניעת נכות חמורה בלתי הפיכה גם אם האסיר מתנגד לכך - כל עוד בית המשפט יספק את ההיתר. לפני מתן הטיפול ייעשה מאמץ, ככל האפשר, לקבל את הסכמתו של האסיר לטיפול.
הטיפול יינתן בנוכחות רופא ויתבצע בדרך ובמקום שיבטיחו שמירה מרבית על כבודו של האסיר. במקרה של סירוב מצד האסיר לקבל את הטיפול, יוכל סוהר, לבקשת מטפל, להפעיל כלפיו כוח סביר במידה הדרושה לצורך מתן הטיפול בלבד.
ההסתדרות הרפואית נגד החוק
על רקע הצעת החוק, קראה בחודש שעבר ההסתדרות הרפואית לרופאים שלא לקחת חלק בהזנה בכפייה של אסירים. במכתב ששיגר יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן, לשר לביטחון פנים גלעד ארדן ושרת המשפטים איילת שקד, הוא כתב כי "הזנה פרנטלרית (דרך הווריד), כל עוד מטופל בר-שיפוט מתנגד לה, אינה אתית ודורשת אמצעים משפילים הגובלים בעינויים, בדומה להאכלה באמצעות זונדה בכפייה. בשנים האחרונות רופאי ישראל צברו ניסיון רב בטיפול באסירים ועצירים שובתי רעב, ולא נדרשו עד כה לעבור על כללי האתיקה".
אידלמן הוסיף: "הצעה זו מאפשרת קבלת היתר משפטי למתן טיפול רפואי ו/או הזנה בניגוד לרצונו של שובת רעב, ולמעשה מטילה אחריות על הרופאים לפעולה שנעשית חרף התנגדותו האקטיבית של האסיר. שינוי מהותי זה, הנמצא בבסיס ההצעה, עומד בסתירה ובניגוד לכללי האתיקה הרפואית המקובלים הן בישראל והן בעולם כולו, ועשוי קרוב לוודאי להעמיד רופאים כבר בזמן הקרוב בפני דילמות קשות ומסובכות".
השר ארדן אמר בתגובה למכתב ההסתדרות הרפואית: "עמדת ההסתדרות הרפואית תמוהה. כמי שאמונים על הצלת חיים בכל סיטואציה, על הרופאים לעשות את תפקידם בין אם מדובר באסיר המנסה להתאבד בתאו ובין אם מדובר באסיר המרעיב עצמו למוות.
"החוק אמנם לא מחייב רופאים לבצע את ההליך, אך אני בטוח שיימצאו הרופאים שיסכימו לעשות זאת. מטרת שביתות הרעב היא להלך על מדינת ישראל אימים ולהביא לשחרור מחבלים, אנחנו נעביר את החוק בהקדם ולא נאפשר את הדבר הזה".